Verden

Bruker gislene for å stanse angrep fra den filippinske hæren

Få uker før nordmannen Kjartan Sekkingstad ble tatt gissel av Abu Sayyaf på Filippinene, startet hæren en militæroffensiv mot terrorgruppen.

taa44c4e-deUmH2lA0W.jpg
  • Reidun J. Samuelsen
    Reidun J. Samuelsen
    Journalist i utenriksredaksjonen

Den islamske geriljagruppen Abu Sayyaf la tirsdag ut en video på YouTube der fire gisler, deriblant norske Sekkingstad, ber for livet.

Med et gevær mot hodet, trygler canadiske John Ridsdel myndighetene om å samarbeide med kidnapperne:

– Vi ber også den filippinske regjeringen om å hjelpe oss ved å stanse alle (militære) operasjoner, som artilleribeskytningen nær oss. Det er også flyvninger rett over hodene våre, bomber og militære operasjoner. Vær så snill å stans alle disse operasjonene, slik at det kan startes forhandlinger om kravenes deres, sier Ridsdel.

Les mer om kidnappernes video og gislenes bønn til verden:

Les også

Gislene på Filippinene ber for livet i video

I begynnelsen av september intensiverte filippinske myndigheter sine angrep mot Abu Sayyaf sør i landet.

kindaesds-NHwWKSXheG.jpg
  1. september ble 56 år gamle Sekkingstad bortført fra feriestedet Oceanview Resort på den lille øya Samal utenfor Mindanao, sammen med de to canadierne John Ridsdel og Robert Hall og Halls filippinske kjæreste Marites Flor.

Retrett til jungelen

Nettopp 22. september meldte lokale filippinske medier at Abu Sayyaf hadde lidd et stort nederlag på øya Sulu i Mindanao-regionen.

Hæren skal ha kommet over geriljagruppen mens de la ut veibomber, og etter en heftig skuddveksling hadde Abu Sayyaf-krigerne trukket seg tilbake og inn i jungelområdene, ifølge brigader Alan Arrojado.

Uttalelser fra hæren gjengitt i filippinske Sun Star, samt fra kidnapperne og gislene, tyder på at offensiven vedvarer.

Øynasjonen i det vestlige Stillehavet består av over 7000 øyer. Filippinene har i hovedsak en kristen befolkning, med en muslimsk minoritet i sør.

Kidnappernes krav og forhandlinger

I videoen som ble publisert tirsdag ser vi de fire gislene sittende på bakken, omgitt av rundt ti maskerte og væpnede soldater som holder opp svarte flagg. Det svarte flagget på bildet minner om flagget som terrorgruppen IS bruker.

En av de maskerte gisseltagerne leser til slutt i opptaket opp et krav, rettet til canadiske og filippinske myndigheter, men ikke til norske.

– Jeg har et budskap til den canadiske og filippinske regjering. Dere må samarbeide med oss og imøtekomme alle våre krav. Det må bli slutt på alle militære operasjoner og alle militære angrep mot oss. Når dere har etterkommet våre krav, da kan vi snakke om forhandlinger og krav, sier mannen, ifølge NTB.

Halshugger gisler

Filippinske myndigheter har i årevis kjempet både mot muslimske utbrytergrupper, som den Al-Qaida-tilknyttede Abu Sayyaf-geriljaen, samt ekstreme venstre og høyre-grupper, blant dem en kommunistisk geriljahær.

Abu Sayyaf bruker kidnappinger for å skaffe seg inntekter, og nyhetsmeldinger vitner om at de holder flere filippinere som gisler, i tillegg til gruppen på fire med en nordmann og to canadiere.

Geriljagruppen er beryktet for å halshugge gisler det ikke blir betalt løsepenger for.

To nordmenn er kidnappet. En sitter hos terrorgruppen IS, den andre hos Abu Sayyaf i Filippinene. Dette gjør Utenriksdepartementet for å få satt dem fri:

Les også

Slik jobber UDs krisestab

Har kriget i 45 år

Kjartan Sekkingstad ble bortført fra feriestedet Samal, som ligger på øya Mindanao sør Filippinene, et område hvor det stadig er sammenstøt mellom muslimske opprørere og politiet.

Den fillipinske presidenten Benigno Aquino inspiserer våpen levert inn fra den muslimske opprørsgruppen, etter at fredsavtalen ble inngått i fjor.

I fjor ble det inngått en fredsavtale mellom myndighetene og Moro-fronten for islamsk frigjøringsfront på Mindanao. Moro er en fellesbetegnelse for en rekke muslimske minoritetsgrupper i Filippinene, likevel fortsetter uroen i enkelte områder sør på øya.Ifølge amerikanske National Counterterrorism Center er Abu Sayyaf-gruppen den mest voldelige av de muslimske utbrytergruppene som opererer sør på Filippinene. De regner seg ikke som del av Moro-fronten.

Den 45-år lange konflikten mellom filippinske myndigheter og landets største muslimske opprørsgruppe har kostet rundt 120.000 mennesker livet og drevet to millioner filippinere på flukt.

Les også

  1. Harde sammenstøt mellom muslimske opprørere og myndighetene i regionen der nordmannen er bortført

  2. Slik ble han hotellsjef på Filippinene

  3. Politiet: Her blir nordmannen bortført på Filippinene