Verden

EU-rapport refser Tyrkia - holdes igjen til etter valget

Slår fast at situasjonen for rettssystemet, uavhengige medier og ytringsfrihet er forverret i Tyrkia.

Sivilkledde politifolk anholder en ansatt utenfor Kanalturk og Bugün TV bygning i Istanbul, onsdag 28. oktober. Tyrkisk politi gikk onsdag til aksjon mot kontorene til et medieselskap som knyttes til motstandere av president Tayyip Erdogan.
  • Ntb
  • Silje Rønning Kampesæter
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Nyhetsbyrået Reuters har sett en kopi av den årlige utviklingsrapporten fra EU-kommisjonen i forbindelse med Tyrkias EU-kandidatur.

President Recep Tayyip Erdogans regime beskyldes for å forverre forholdene for ytringsfriheten, det uavhengige rettssystemet og mediene.

Forsinket lansering

I tillegg beskrives sikkerhetssituasjonen i de store byene som kraftig forverret, samtidig med at Erdogans parti AKP fortsetter å politisere statsapparatet og stramme grepet om makten.

Rapporten legges vanligvis frem i oktober, men vil i år først bli lagt frem etter valget i Tyrkia. Likevel avviser EU-kommisjonen, som for tiden søker hjelp fra Erdogan for å få stoppet flyktningstrømmen inn i Europa, at rapporten er blitt utsatt av politiske årsaker.

— Hjelper ikke å mase

Kommisjonen sier det er opp til president Jean-Claude Juncker til å bestemme når slike rapporter om kandidatland blir godkjent og publisert. Samme mann som på tirsdag sa i EU-parlamentet at det ikke hjelper å mase videre om Tyrkias problemer med «menneskerettigheter, pressefrihet også videre», ifølge The Telegraph:

- Vi vet at det er mangler, men vi trenger å involvere Tyrkia i våre tiltak. Vi ønsker å sikre at ingen flere flyktninger kommer fra Tyrkia inn i EU, sa Juncker.

EU-landene har nettopp gått med på en avtale med Tyrkia hvor de mot pengestøtte og politiske incentiver skal bidra til å stagge strømmen av flyktninger og migranter til Europa.

Tyrkia skal etter planen få inntil 3 milliarder euro, nesten 28 milliarder kroner etter dagens kurs, samt at det legges det opp til fortgang i visumliberaliseringen for tyrkere i EU.

Strammer grepet før valget

Tyrkisk politi gikk onsdag til aksjon mot kontorene til et medieselskap som knyttes til motstandere av president Tayyip Erdogan.

Mediene er eid av Koza Ipek Holding, som er knyttet til president Erdogans politiske motstander – den USA-baserte, muslimske predikanten Fethullah Gulen. Myndighetene tok tirsdag kontrollen over 22 selskaper eid av Koza Ipek.

Tyrkia går til valg for andre gang på ett år søndag. Meningsmålingene tyder på at regjeringspartiet AKP vil komme noe styrket ut, men vil neppe sikre seg flertall i nasjonalforsamlingen.

Ønsker du flere nyheter fra Midtøsten? Følge vår Midtøsten-korrespondent på Facebook, Instagram og Twitter.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.

Les også

  1. Aftenposten mener: EU må presse Tyrkia i demokratisk retning

  2. EU-landene stiller seg bak Tyrkia-plan

  3. Nå er det EU som trygler Tyrkia om hjelp

  4. Forbyr tyrkiske medier å dekke etterforskningen av Ankara-bombingen