Verden

Opprøret mot elitene skaffet ham valgseieren. Nå inntar milliardærene Trumps regjering.

OSLO/OHIO (Aftenposten): Donald Trump har allerede plukket ut så mange velstående statsråder at de sammenlagt disponerer formuer større enn verdiskapningen i et trettitalls nasjoner.

Mange av Donald Trumps utpekte statsråder har velfylte konti. Innfelt oppe f.v.: Wilbur Ross, Elaine Cho, Betsy DeVos og Steven Mnuchin.
 • Kjetil Hanssen
  Journalist
 • Steinar Dyrnes
  Journalist

Trump drev en valgkamp basert på refs av den politiske makten i Washington og pengemakten på Wall Street. Når han i disse dager plukker statsråder til regjeringen sin, har mange velfylte bankkonti og rikholdige aksjeporteføljer. Dette blir derfor den rikeste regjeringen i moderne historie.

Burundi og Bhutan

Et forsiktig anslag tilsier at Trump-regjeringens medlemmer privat allerede disponerer større formuer enn den årlige verdiskapningen (BNP) i et trettitalls land. Mange av disse er riktig nok små stillehavsstater, men på listen er også land som for eksempel Burundi, Den sentralafrikanske republikk, Liberia, Bhutan og Guyana. Dette forutsetter at de hittil utpekte ministrene er gode for godt over 7 milliarder dollar.

Hvor mange penger har egentlig Trump og hans nye team? Informasjonen om dette er langt fra sikker, men her er noe av det man vet:

Sjefen troner selv på toppen

Donald Trump er foreløpig den rikeste i sin administrasjon. Ifølge økonomimagasinet Forbes har Trump en formue på 3,7 milliarder dollar – tilsvarende ca. 31 milliarder kroner. Selv hevder han at han er god for over 10 milliarder dollar. Han har hittil nektet å offentliggjøre selvangivelsen sin, noe som gjør at fasiten er litt vrien å få grep om.

Wilbur Ross var tidlig ute med å støtte Donald Trumps presidentkandidatur.

79 år gammel «konkurskonge»

Investoren Wilbur Ross ligger an til å bli det rikeste medlemmet av Trumps regjering, med unntak av Trump selv da. Trump har nominert Ross, som ifølge Forbes har en formue på rundt 2,9 milliarder dollar, til ny handelsminister. I likhet med alle andre regjeringsmedlemmer må han godkjennes av Senatet.

Støttespillerne til Ross hyller ham som en «konkurskonge» som tar over konkurstruede industribedrifter og redder dem ved å snu dem rundt til å tjene penger igjen. Kritikerne mener derimot at han er en «gribb» og at redningsaksjonene skjer på bekostning av arbeidernes sikkerhet.

Ross, som mandag fylte 79 år, har kjent Trump i flere tiår og har et feriehus i nabolaget til den kommende presidenten i Palm Beach i Florida. Milliardæren var tidlig ute med å støtte Trump og hans kritikk av det de hevder er dårlige handelsavtaler. «Alle våre dårlige handelsavtaler kunne vært gode hvis vi bare hadde forhandlet tøffere», skrev han i juli.

Ved å utnevne Ross får Trump dermed en som følger opp hans ønske om å reforhandle handelsavtaler. Den Ross får med seg som visehandelsminister er heller ikke uten finansielle muskler, det er milliardærsønnen Todd Ricketts som blant annet er medeier av baseballgiganten Chicago Cubs.

Betsy DeVos var blant en rekke besøkende hos Donald Trump en helg på hans golfanlegg i New Jersey etter valget.

Utdanningsminister med penger på bok

Betsy DeVos (58) er utpekt som Trumps utdanningsminister. Michigan-kvinnen er datter av en avdød milliardær og dessuten gift inn i en av USAs rikeste familier. Ektemannen hennes er ett av fire barn etter en av gründerne til storkonsernet Amway. «Richard DeVos og familie» er ifølge Forbes gode for 5,1 milliarder dollar. Hvor mye den kommende statsråden personlig er god for, er ikke kjent, men The Washington Post omtalte henne som «milliardær» da utnevnelsen først ble kjent. Familien er kjent for å store beløp til republikanske og kristelige formål. DeVos’ skolepolitiske fanesak er at folk skal kunne velge å sende barna på privatskoler med støtte fra det offentlige.

Parti-innsider: Elaine Chao var arbeidsminister for George W. Bush og giftet seg med senatsleder Mitch McConnell på Ronald Reagans bursdag i 1993.

Innvandrer og innsider

Elaine Chao (63) er utpekt som Trumps samferdselsminister. Hun er datter av innvandrere fra Taiwan og kom som barn ifølge familiehistorien med et frakteskip til USA. Faren slo seg opp innen shipping etter å ha kommet til landet på slutten av 1950-tallet. Datteren var arbeidsminister under George W. Bush og oppga i avgangsåret 2008 sin formue til 16,9 millioner dollar. Hun og ektemannen, senatsleder Mitch McConnell, fikk penger av faren hennes i 2009 etter at hennes mor var gått bort noen år før. I 2011 var inntektene deres fra aksjer i Wells Fargo alene på en halv million dollar. Mye tyder på at Chaos formue har vokst markert siden 2008-anslaget som tilsvarte ca. 140 millioner kroner.

Chaos politiske arv som arbeidsminister tyder på at hun misliker sterk statlig innblanding i det som privat sektor driver med på hennes område og dessuten vil delegere oppgaver til delstatene.

Steven Mnuchin kom til lunsj i Trump-tårnet tirsdag denne uken.

Tredje finansminister fra Goldman Sachs

Steven Mnuchin, som flere tiår har kjent Trump, var i likhet med Ross tidlig ute med støtte til Trump. Som finanssjef for valgkampen har han hatt en sentral rolle i Trump-leiren. Han blir den tredje finansministeren siden 1995 med bakgrunn fra den dominerende investeringsbanken Goldman Sachs, som han forlot i 2002. Ut døren hadde han med seg rundt 46 millioner dollar. Siden har han bemerket seg ved å starte opp et eget «hedgefond» og som investor i Hollywood.

Under valgkampen hamret Trump løs på Hillary Clintons tette forhold til multinasjonale finansielle selskaper – og spesielt Goldman Sachs. Flere påpeker at Trump med denne utnevnelsen tilsynelatende motsier seg selv. The Wall Street Journal skriver at «valget er i strid med Trumps budskap om at den økonomiske og politiske eliten har skadet landet». Dette har heller ikke gått ubemerket hen hos demokratene. De kritiserer dessuten Mnuchin også for at tjente rått på finanskrisen. I 2009 ledet han overtagelsen av det kriserammede boliglånsselskapet Indymac, for deretter å selge det med stor fortjeneste i fjor til banken CIT.

Ifølge The Wall Street Journal tjente Mnuchin personlig hundrevis av millioner dollar på denne dealen.

Fikk du med deg disse? Her er tre av Aftenpostens mest leste utenrikssaker den siste uken:

 1. Søskenparet ble adskilt, mishandlet og fratatt morsmålet. Iraks etniske og religiøse minoriteter tror de aldri kan reise hjem
 2. Vår tids sensasjonsjegere jakter klikk og reklamekroner
 3. Tortur, Obamacare og klima: Trump gjør glideflukt i kampsak etter kampsak

– Et slag i ansiktet på velgere

– Det å nominere Steve Mnuchin som finansminister – en milliardær, «hedge fond»-forvalter og Goldman Sachs-alumnus som skodde seg på boligeiere som slet under resesjonen – er et slag i ansiktet på velgere som håpet at han skulle snu opp ned på Washington, sier Adam Hodge, talsmann i demokratenes nasjonalkomité.

Onsdag rykket dessuten senatorene Bernie Sanders og Elizabeth Warren ut med en felles uttalelse hvor de omtalte han som «nok en Washington innsider».

The Wall Street Journal skriver at Trump ved å nominere Mnuchin og Ross, som begge støttet ham tidlig, sender et klart signal om at vil prøve å presse gjennom kontroversielle valgløfter som blant annet skattekutt og reforhandling av handelsavtaler. Mnuchin varslet onsdag de største endringene i skattesystemet siden Ronald Reagan var president. Han gjorde det også klart at han støtter Trumps ønske om store investeringer i infrastruktur.

The Washington Post skriver at selv om Trump velger mange superrike med bånd til Wall Street, egentlig forsterker sitt budskap fra valgkampen. Da gjorde Trump det klart at de som fra utsiden har lært seg å utnytte det «fiksede» systemet, er de som er best i stand til å reparere det.

– Det å bringe inn disse outsiderne er i samsvar med Trumps budskap om at han prøver å gjøre forretninger på en uvanlig måte, sier professor Nicole Hemmer.

– Arbeiderklassen risikerer å tape

Skribent William D. Cohan i Vanity Fair er blant dem som stusser over Trumps valg av velstående statsråder.

«Problemet er at amerikanere i arbeiderklassen risikerer å tape stort når milliardærer overtar nasjonens utøvende makt. Å styre et land er ikke som å styre forretninger», skriver han og hevder Trumps skattekutt i all hovedsak vil gavne de velstående.

– Ingen ventet seg fagforeningsledere

Larry Sabato ved Center for politics ved Universitetet i Virginia er ikke så sikker på at velgerne vil føle seg sviktet. Han påpeker overfor Politico at milliardærer gjerne har milliardærvenner.

– Jeg tror ikke noen ventet at Trumps regjering skulle hente inn fagforeningsledere fra Michigan, sier han.

Professor Joan C. Williams har tidligere skrevet at arbeidere i USA avskyr høyt utdannede som leger og advokater, men beundrer rike.

Tror på Trump: Pensjonert vogntogsjåfør Roger Newsome i Ohio.
 • Trump sliter med å bestemme hvem som skal fått den mest prestisjefylte jobben. Obamas skandalerammede CIA-sjef kan bli utenriksminister

Ikke engstelig for rike ministre

Roger Newsome, en pensjonert vogntogsjåfør som Aftenposten møtte utenfor Wilmington Ohio rett før valget, var ikke engstelig hverken for Trumps rikdom eller andre forretningsfolk han måtte velge.

– Han er riktig nok en milliardær – søkklastet med penger – men han virker temmelig vanlig for meg. Han er en vanlig fyr, sier Newsome.

Newsome støttet Trump helt fra starten og ble mer overbevist etter hvert. Han misliker intenst at kongresspolitikere blir velstående mens de er politikere, men synes det er helt ok å bli rik i privat sektor. Han er derfor en sterk tilhenger av Trumps idé om å begrense antall valgperioder til kongressen.

– Du vet aldri. Han kan fortsatt kjøre oss i grøften, men det kan neppe bli særlig verre enn det er, sier Newsome.

Les mer om

 1. Goldman Sachs
 2. Wall Street
 3. USA
 4. Arv
 5. Donald Trump