Verden

Trump vil stoppe løslatelser fra Guantanamo

Trump vil ikke slippe fri flere fanger fra USAs fangeleir på Guantanamo-basen når han overtar som president. Obama svarer med å varsle flere løslatelser før han forlater Det hvite hus.

I alt har om lag 780 mennesker vært innesperret på Guantanamo. Nå er tallet redusert til 59, som er samlet her i leir 6 og 7, mens resten av fangeleiren står tom.
  • Tor Arne Andreassen
    Journalist
  • NTB

– Dette er ekstremt farlige mennesker, som ikke bør bli sluppet tilbake til slagmarken, skriver USAs påtroppende president på Twitter.

There should be no further releases from Gitmo. These are extremely dangerous people and should not be allowed back onto the battlefield.

Like etterpå kom svaret fra president Barack Obama, som via sin talsmann opplyser at det trolig vil komme flere løslatelser før han rydder kontoret. Forrige løslatelse var 4. desember.

Kilder har tidligere opplyst at Obama-administrasjonen har hatt planer om å løslate 18 av de gjenværende 59 fangene på Guantanamo, melder Reuters.

Obama har ikke klart å holde løftet om å stenge leiren

Obama lovet for åtte år siden å stenge fangeleiren på Guantanamo-basen. Motstand fra kongressen har hindret ham, men antallet fanger er redusert.

I 2009 satt det 242 fanger i leiren, nå er 59 igjen. Ti fanger er siktet og har pågående rettssaker i USA, mens 23 er klarert for overføring til sine hjemland eller et tredjeland.

Ifølge amerikansk etterretning har ni løslatte Guantanamo-fanger på nytt sluttet seg til militante grupper. (©NTB)

Les mer om

  1. USA
  2. Terrorisme
  3. Barack Obama
  4. Donald Trump