Verden

Eksperter tror Assad har lagt en ny slagplan etter Aleppo-seieren

En drøy uke etter at det ble inngått våpenhvile, er store deler av Syria fremdeles i krig. Krig, heller enn fred, kan være Assads plan fremover.

Syrias president Bashar al-Assad lot seg avbilde sammen med syriske soldater i landsbyen Marj al-Sultan i østre Ghouta i Damaskus 26. juni i 2016.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

En drøy uke etter at det syriske regimet og president Bashar al-Assad inngikk en våpenhvile med de syriske opprørerne, fortsetter kamphandlingene i deler av Syria.

Særlig sør i landet har regimets bomber regnet ned over opprørskontrollerte lommer rundt hovedstaden Damaskus. Nye sammenstøt mellom syriske regjeringsstyrker og opprørere utenfor Damaskus truer våpenhvilen i landet, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Den syriske opposisjonen ber FNs sikkerhetsråd stanse bruddene på våpenhvilen umiddelbart og anklager regimet og dets allierte for krigsforbrytelser.

Krigføringen i Damaskus kommer ikke overraskende på eksperter Aftenposten har snakket med. Dette tror de er Assads plan:

Trinn 1: Rydde opp rundt hovedstaden

Syriske regjeringsstyrker, med støtte fra libanesiske Hizbollah-soldater, kjempet torsdag for å ta kontroll over Wadi Barada-regionen nordvest for Damaskus, melder SOHR.

Også deler av den opprørskontrollerte regionen Øst-Ghouta på landsbygda øst for Damaskus er bombet det siste døgnet, samtidig med at regimestyrker kjemper mot militante islamister i området, ifølge SOHR.

– Kampene fortsetter, det er vanskelig, og Assads regime ser ut til å spille det samme spillet som de har spilt tidligere, sa USAs utenriksminister John Kerry torsdag.

Slik ser det syriske kartet ut nå. Røde områder: kontrollert av Assad-regimet. Grønne områder: Kontrollert av opprørerne. Gule områder: kontrollert av kurderne. Sorte områder: kontrollert av IS. Mørkegrønt område: kontrollert av tyrkiskstøttede opprørere. Blått område: kontrollert av Israel.

Assad-regimet bruker samme argument som tidligere. De kriger bare mot terrorister, og viser til at noen av opprørerne i Wadi Barada tilhører Fateh al-Sham, tidligere kjent som Nusrafronten, som i likhet med Den islamske staten (IS) ikke omfattes av våpenhvilen.

Assad hevder også at de er innstilt på å delta under fredsforhandlingene som Vladimir Putin organiserer i Astana i Kasakhstan.

Men Assads plan er ikke å nå frem til et kompromiss ved forhandlingsbordet, det er å diktere forutsetningene for en overgivelse fra opprørerne etter at han har vunnet på slagmarken, tror orlogskaptein Thomas Slensvik ved Forsvarets høgskoles mediegruppe.

– Etter at Aleppo falt har offensiven flyttet seg til Damaskus. Regjeringsstyrkene vil gjenerobre områdene som holdes av opprørerne der, sier han.

Opprørerne får et valg, enten møte en sterk offensiv fra de syriske regjeringsstyrkene og deres allierte, eller gå med på å forlate områdene ved Damaskus og dra til Idlib-området.

– Assads hovedmål er å konsolidere regimet. Å stabilisere situasjonen rundt Damaskus vil fra hans ståsted være en riktig strategi, sier postdoktor og forsker Teije Hidde Donker ved Universitetet i Bergen.

Men, understreker Donker, Assads styrker er så svake at de trenger støtte fra andre, som den libanesiske Hizbollah-militsen. Assad kan heller ikke styre sin skjebne fritt. Han er avhengig av hva Russland, Tyrkia og Iran blir enig om i Astana.

  • Slik gikk det med en av IS’ frivillige i Syria: Han fremsto som angrende IS-medlem – hevnen fra IS var utspekulert.
  • Hard kamp mot IS: Alle planer om en rask erobring av Mosul kan sprekke.

Trinn 2: Starte en offensiv i Idlib

Helt siden russerne kom aktivt med i Syriakrigen i september 2015 og sørget for at en hardt presset Assad kunne komme på offensiven, så har Assad tilbudt opprørere som overgir seg fritt leide til Idlib.

Provinsen Idlib ligger mellom Latakia, den sterkeste bastionen for Assads folkegruppe alawittene, og Aleppo, storbyen der Assad før jul kunne feire total seier.

Regjeringen forbereder seg på å krige også her dersom man ikke kommer frem til en internasjonalt fremforhandlet avtale, melder Reuters.

– Syrias regjering er klare på at de ikke vil la noen deler av Syria være, og jeg tror Idlib er et av de kommende hete områdene, sier Ali Haidar, som på vegne av den syriske regjeringen har forhandlet frem forflytningen av opprørere fra andre deler av landet til Idlib.

Flere eksperter Aftenposten har snakket med, tror Assad har til hensikt å erobre også Idlib. Det vil, som Tine Gade, forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt, sier det, gi Assad kontroll over det «nyttige» Syria.

Thomas Slensvik sier han tror Idlib blir neste mål for Assad, dersom han lykkes med å ta områdene opprørerne kontrollerer rundt Damaskus.

Det eneste som gjenstår da, er store ørkenområder i øst som nå kontrolleres av IS.

Teije Hidde Donker er skeptisk til om Assad vil være i stand til å starte en offensiv i Idlib-området. For å klare det er han avhengig av russernes støtte militært. Russerne erklærte fredag at de startet å trekke styrker vekk fra Syria og kan tenkes å ville inngå en avtale med tyrkerne. Det er tvilsomt om tyrkerne vil godta at Assad får ta Idlib, tror Donker. Men han understreker at han synes det er vanskelig å forutse akkurat hva som kommer til å skje.

Russland erklærte fredag at de begynner å trekke sine styrker ut av Syria. Hangarskipet Admiral Kuznetsov trekkes vekk fra farvannet ved Syria. Russerne har en militærbase i Syria der de sikkert kommer til å fortsette å ha styrker.

Alternativt trinn 2: La vennene forhandle frem en løsning han kan leve med

Flere eksperter Aftenposten har snakket med, fremhever at det er åpenbart at Russland forsøker å finne en vei ut av Syria. Derfor ser de nå ut til å satse seriøst på forhandlingene i Astana.

Men Russland og Iran kommer til å kreve et regime som enten har Assad på toppen, eller som har en annen ledende alawitt som avløser for Assad.

– Assad ville ha foretrukket at han klarte å presse opprørerne ut av områder de i dag kontrollerer, men hvis både Russland og Iran går inn for en fremforhandlet fredsløsning, så har ikke Assad så store muligheter til å sette seg imot det, sier Knut S. Vikør, historieprofessor ved Universitetet i Bergen.

– Men særlig Iran og Hizbollah må ha et regime i Damaskus som er vennligsinnet innstilt til dem, sier Vikør. – En overgang til et opprørsregime er uaktuelt.

Russlands president Vladimir Putin og Syrias president Bashar al-Assad møttes i Moskva i oktober 2015.

Trinn 3: Overlate krigen mot IS til noen andre

Krigen mot IS har Assad til hensikt å overlate til andre, tror Thomas Slensvik.

– Assad ser på IS som et problem for Vesten, og vil ikke prioritere å bekjempe IS før andre opprørere er bekjempet, sier Slensvik.

For tiden er det da også to andre styrker som slåss mot IS. Rett nordøst for Aleppo er en tyrkiskstøttet opprørsgruppe i gatekamper med IS i den strategisk viktige byen al-Bab. Tyrkia har lekt med tanken om å lede en internasjonal offensiv mot IS i Nord-Syria, men har møtt liten entusiasme fra mulige alliansepartnere.

Tyrkernes kanskje viktigste motivasjon for å engasjere seg i Nord-Syria er å forhindre at den kurdiske militsen YPG overtar alle områdene som IS i dag kontrollerer. YPG er den dominerende parten i SDF, Syrias demokratiske front, en allianse som også omfatter arabiske styrker. Tyrkerne er forbannet over at USA støtter denne alliansens krig mot IS, siden de ser YPG som en del av PKK, den kurdiske gruppen står bak et stort antall væpnede angrep på særlig politi og soldater i Tyrkia.

SDF har siden de startet en offensiv mot IS i desember klart å erobre store områder nord for IS-hovedstaden Raqqa. Men områdene de har klart å ta har vært i relativt tynt befolkede områder. Det finnes ingen plan for å ta selve Raqqa, sier opprørere til Washington Post.

Utsiktene for Syria det kommende året kan derfor bli fortsatt krigføring rundt Damaskus og Idlib, mens IS får fortsette å ha sitt fristed øst i landet.

Les mer om

  1. Syriakrigen
  2. Bashar al-Assad
  3. Den islamske staten (IS)