New York Times: Trump velger Exxon Mobil-sjef som utenriksminister

Russlandsvennen Rex W. Tillerson blir annonsert som USAs nye utenriksminister tirsdag, i følge New York Times.

Rex W. Tillerson er tidligere administrerende direktør i energigiganten Exxon Mobil.

Avgjørelsen ble tatt mandag, ifølge New York Times som siterer kilder i Trumps overgangsteam.

Rex Tillerson (64) har ledet ExxonMobil siden 2006. Han steg til topps etter å ha jobbet seg opp i ExxonMobils virksomhet i Russland, og i fjor ble han tildelt den russiske Vennskapsordenen.

Romney måtte vike

New York Times skriver at Trump ikke har brydd seg om påstandene om at Tillerson har utviklet et for vennskapelig forhold til Russlands president Vladimir Putin.

Han er angivelig fascinert av tanken om en ledende internasjonal forretningsmann som øverste sjef for diplomati og utenrikspolitikk.

Tidligere Massachusetts-guvernør og presidentkandidat Mitt Romney bekreftet sent mandag kveld at han ikke blir USAs neste utenriksminister.

– Det har vært en ære å ha blitt vurdert som utenriksminister. Mine samtaler med president Trump har vært både hyggelige og opplysende. Jeg har veldig store forhåpninger om at den nye administrasjonen vil lede nasjonen og tilføre landet styrke, velstand og fred, skriver Romney på Facebook, ifølge NTB.

Les også

Les også: Hemmelig CIA-vurdering: Russland hjalp til med Donald Trumps valgkamp

Trump: Planlegger pressekonferanse snart

USA kommende president Donald Trump sier på Twitter at han tirsdag morgen vil kunngjøre hvem som blir landets nye utenriksminister.

Han tvitrer videre at han i nær fremtid vil holde en pressekonferanse om sammensetningen av sin nye regjering.

Den påtroppende presidenten hadde møter med Tillerson lørdag, ifølge NBC. Kanalen meldte i helgen at tidligere FN-ambassadør John Bolton sannsynligvis bli Tillersons nestkommanderende i utenriksdepartementet i Washington.