Verden

Krigene i Afghanistan brakte en enkelt bakterie til Oslo. Det utløste et av de største, nyere smitteutbruddene i Norge.

Syke sovjetiske soldater ved et sykehus i Afghanistan på 80-tallet. Historien om hvordan 24 mennesker ble tuberkulose-syke i Norge, startet for 30 år tidligere under den sovjetiske invasjonen av Afghanistan. Foto: Vkontakte privat

Tuberkulosebakterien trengte 30 år - og to kriger - for å finne veien til en skole i Oslo. DNA-analyser avslører historien om hvorfor 24 mennesker ble syke av sykdommen som langt på vei var utryddet i Norge.

 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

Danseeleven hadde hostet og hanglet i to år på Bårdar danseskole i Oslo.

Legene ga gutten ulike diagnoser, og behandlet ham med både hostemedisiner og astmamedisin.

En av legene trodde det var røykehoste.

Da gutten til slutt ble innlagt på sykehus med tuberkulose og akutt lungebetennelse i 2013, hostet han blod og hadde mistet 20 kilo.

I løpet av de neste månedene oppdaget norske helsemyndigheter at 24 mennesker i syv forskjellige kommuner over fire år var smittet av samme bakteriestamme.

Nå viser nye DNA-undersøkelser av bakterien en overraskende historie bak et av de største utbruddene av tuberkulose i Norge i de siste årtiene. Sporene fører fra Norge helt til Afghanistan - og derfra videre til Sovjetunionen.

Afghanske flyktninger i Kabul i august 2016 etter nettopp å ha vendt tilbake fra Pakistan. Når de kommer tilbake, får de 390 dollar og vaksinering av FNs høykommisær for flyktninger. Ny forskning dokumenterer hvordan krigene i Afghanistan har spredd tuberkulose over store deler av verden - blant annet til Oslo. Foto: Rahmat Gul / TT / NTB Scanpix

Jakten på bakteriens opphav

De 24 personene som ble syke i Oslo, var smittet av en bakteriestamme av Beijing-tuberkulosen, som er mest utbredt i Sentral-Asia.

Ved hjelp av ny, revolusjonerende teknologi har norske forskere gjort detaljerte analyser av arvematerialet til bakterieorganismen som ble oppdaget i Oslo.

Dermed kunne forskerne spore tilbake hvor og når bakteriestammen opprinnelig kom fra.

Denne samme metoden ble brukt til å avsløre hvordan FN-soldater fra Nepal var opphavet til koleraepidemien som tok livet av minst 10.000 mennesker etter jordskjelvet på Haiti i 2010.

Norske soldater i Faryab, Afghanistan i oktober 2012. Krigen i Afghanistan førte til en flyktningestrøm som brakte en spesiell tuberkulose-bakterie til Norge og utløste et av de største utbruddene i nyere tid. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Her analyseres blodprøver for å fastslå om en person er smittet av tuberkulose. Tuberkulose tar livet av om lag 1,5 millioner mennesker på verdensbasis. Foto: MARIANA BAZO/REUTERS/NTB SCANPIX

Kom fra en enkelt person

Ifølge en fersk artikkel i det amerikanske vitenskapelige tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences kom bakteriestammen som gjorde de 24 personene i Norge syke, opprinnelig fra en enkelt person i de sentralasiatiske delene av Sovjetunionen.

En gang i løpet av 80-tallet, mens den sovjetiske invasjonen pågikk, kom den tuberkolose-syke «stamfaren» til Afghanistan.

– Vi kan med stor grad av sikkerhet slå fast at alle disse tilfellene vi har testet, stammer fra en enkelt person som brakte denne enkeltstammen av tuberkolose fra Sovjetunionen på midten av 1980-tallet, pluss-minus noen år, sier forsker i molekylærbiologi Vegard Eldholm ved Folkehelseinstituttet.

Han understreker at man ikke vet om det var en afghaner eller sovjetisk soldat.

Smittesykdommen som dreper flest

Omlag 1,5 millioner mennesker dør av tuberkolose hvert år. Ingen smittesykdommer dreper flere mennesker.

I Norge ble sykdommen langt på vei utryddet frem til 1996 da bare 201 nye tilfeller ble oppdaget.

I 2015 fikk 318 mennesker diagnosen tuberkulose-syk. De fleste nye tilfellene oppdages ved obligatorisk kontroll av asylsøkere.

I Norge er det svært få som dør av tuberkolose takket være et godt helsevesen, men et tilfelle kan koste betydelige helseressurer.

Afghanske flyktninger ved et FN-senter utenfor Kabul i september 2016. Strømmen av afghanske asylsøkere fra krigen i Afghanistan etter USAs invasjon, har spredd en spesiell form for tuberkulose til en rekke land i verden - deriblant Norge. Foto: MOHAMMAD ISMAIL / X02863

Til Norge med afghanske asylsøkere

Undersøkelsen viser at bakteriestammen kom videre til Norge etter USAs invasjon av Aghanistan i 2001 som følge av terrorangrepet mot World Trade Centre.

DNA’et til bakteriestammen som smittet elevene ved danseskolen, dukket først opp i Norge hos en aghansk asylsøker i Skien i 2009.

I 2011 og 2012 ble tre andre asylsøkere diagnostiserte med den samme bakterien.

Utbruddet ved skolen fant sted i 2013.

På bildet gir forsvarsminister Ine Eriksen Søreide medaljer til norske soldater som tjenestegjorte i Afghanistan i januar 2014. Flyktningestrømmen fra krigen i Afghanistan første til det største utbruddet av tuberkulose i Norge i nyere tid. Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Svært uvanlig utbrudd

Det er svært uvanlig at et enkeltubrudd smitter så mange i Norge som i denne saken.

I tillegg til Oslo og Skien, førte utbruddet også til sykdomstilfeller i Hammerfest, Karmøy, Ål, Kristiansand, Larvik og Asker.

Det samme DNA’et er også funnet igjen hos tuberkolose-syke personer både i Tyskland, Danmark, Iran og Norge.

Utbruddet i Oslo er det største som hittil er oppdaget av denne bakteriestammen.

 • Kondomer er «sexpropaganda» og helsearbeidere er «fremmede agenter». Nå vokser HIV-epidemien raskere i Russland enn Afrika

Foto: Rahmat Gul / TT / NTB Scanpix

Fant sporene i fryseren

– Dette kan illustrere hvordan væpnede konflikter og flyktningestrømmer kan bidra til spredning av smittsomme sykdommer, sier Eldholm.

Undersøkelsen omfatter slim-prøver fra 85 tuberkolose-syke personer i Norge, Danmark, Tyskland og Moldova.

– Vi ser at bakteriestammen har kommet til Europa fra Afghanistan mange ganger med flere andre personer, men bare i et tilfelle har dette ført til et utbrudd i mottakerlandet. Du kan si at resultatene avgrenses av hva vi har vært i stand til å finne i fryserne, sier Eldholm.

– Vår studie er bare en liten del av et mye større bilde.

I tillegg til Folkehelseinstituttet har også forskere fra Iowa, Wisconsin, London, København og Chisinau vært med på prosjektet.

Vekker debatt i Russland

Den norske forskningsartikkelen har vakt oppmerksomhet i Russland og flere andre land.

– Sovjetiske tropper spredde den røde pesten til resten av verden, hevdet den russiske avisen Lenta.ru.

– Tull og vestlig propaganda, svarte russiske forskere.

Professor ved institutt for mikrobiologi i Moskva, Larissa Tsjernousov, mener bakterien må ha kommet til Afghanistan fra Sovjetunionen på andre måter enn med sovjetiske soldater.

– Personer med tuberkolose ble ikke innrullert i hæren. Kilden må være noe annet enn sovjetiske tropper i Afghanistan, sier professoren til Aftenposten.

I 1981 reiste den unge sovjetiske militærlegen Rafael Biktimirov til Puli-Khumri i Afghanistan som ung militærlege Foto: vkontakte

Foto: wikicommons

Katastrofale sanitære forhold

1981 reiste den unge sovjetiske militærlegen Rafael Biktimirov til Puli-Khumri i Afghanistan som ung militærlege.

Han ble sjokkert over hvor elendige forholdene var både for soldater og sivile.

Krigen var et perfekt sted for epidemier. Jordene rundt sykehuset var bokstavelig talt dekket med skjeletter.

– De sanitære forholdene var katastrofale. Det som rammet oss svært hardt var tyfus, malaria og hepatitt, sier Biktimirov til Aftenposten.

Epidemier spredte seg raskt, både blant soldater og sivile.

– Vi oppdaget for eksempel at drikkevannet vårt var forurenset. Epidemiene og infeksjonene var verst sent på sommeren.

Den sovjetiske hæren led åtte ganger større tap som følge av sykdommer enn kamphandlinger.

Også amerikanerne og NATO-landene som deltok i krigen etter 2001, hadde store problemer med smittsomme sykdommer.

En FFI-rapport fra 2009 anslo at norske soldater hadde 50 prosent sjanse for å bli syke av en smittsom sykdom.

Asylsøkere fra Afghanistan, Syria og Pakistan i transittmottaket like ved Storskog grensestasjon til Russland i november 2015 gjør seg klare for å bli sendt videre med fly sørover. Her henter sw sin bagasje som har vært nedfryst i 48 timer for å hindre smitte av sykdommer. Alle asylsøkere i Norge blir testet for tuberkulose. Foto: Halvor Solhjem Njerve

Sovjetiske soldater under invasjonen av Afghanistan, som varte fra 1979 til 1989. Det var i denne perioden av en bakterie fra den sentralasiatiske delen av Sovjetunionen kom til Afghanistan. 30 år senere dukket den opp i Oslo. Foto: Wikicommons

Slik endte utbruddet i Skien og Oslo

Utbruddet i Oslo utløste en omfattende jakt i regi av norske helsemyndigheter.

Til sammen 632 mennesker ble undersøkt, ifølge en oppsummering Folkehelseinstituttet gjorde etter Oslo-bruddet i Tidskriftet Den Norske Legeforening.

Her nevnes ikke Afghanistan med et ord. Syv elever ved danseskolen ble syke, og deres gjennomsnittsalder var 21 år. Seks var kvinner.

Den samme bakteriestammen ble også funnet hos 13 andre personer mellom 2009 og 2013, der i blant de fire første tilfellene av afghanske asylsøkere i Skien.

I denne gruppen var åtte født utenfor Norge i fem ulike land. Utbruddet førte ikke til noen dødsfall.

En flyktningleir i Kunduz-provinsen nord for Kabul i mai 2015. Krigene i Afghanistan har ført til ta en tuberkulose-variant fra Sentral-Asia har spredd seg til store deler av verden. Det største utbruddet som er dokumentert så langt, fant sted i Oslo-området i 2013. Foto: Rahmat Gul / TT / NTB Scanpix

Fanget ikke opp smitten

Folkehelseinstituttet oppsummerte hendelsen med at utbruddet ble mye større på grunn av forsinket og feil diagnose av danseeleven.

Oppfølgingen av de første afghanske asylsøkerne var også mangelfull, slik at smitten fikk spre seg.

– I flere av disse miljøene var det mange nyankomne til landet, det var liten tillit til helsevesenet, noen hadde ikke fast bopel, leste ikke norsk eller møtte av andre grunner ikke opp på riktig sted til riktig tid, selv etter flere forsøk på å få kontakt, heter det i Folkehelseinstituttets oppsummering.

Les mer om

 1. Folkehelseinstituttet
 2. Afghanistan
 3. Russland
 4. Skien
 5. Krig
 6. Teknologi
 7. Helse