De upopulæres statsministerduell

LONDON (Aftenposten): Den ene har strammet opp dressen, den andre har kastet jakken i et forsøk på å innynde seg hos velgerne.

afp000873833-H38Lyhx5xU.jpg

Ta testen nederst i artikkelen: hvilken statsminister ville du valgt?

— Cameron er en rik elitist som studerte på Oxford og bare bryr seg om å gi skattelette til de rike vennene sine og privatisere helsevesenet. Men likevel – han er fortsatt bedre enn Miliband, flirer velger Steve Macavoy (40), mens han tar røykepause med kollega Andrew Dunkin (38) på et gatehjørne i London.

London-velgerne Steve Macavoy (40) og Andrew Dunkin (38) kan i likhet med mange andre briter styre seg i sin begeistring for begge statsministerkandidatene.

Ingen av de to går til stemmelokalene på torsdag spesielt entusiastiske. De sier, som mange andre, at de føler seg ukomfortable både med David Cameron (se fakta til høyre) og Labour-utfordrer Ed Miliband som landets statsminister.

Partiene deres ligger helt jevnt på meningsmålingene før torsdagens britiske valg, og det er ikke det eneste statsministerkandidatene har til felles: de er også fryktelig upopulære.

— Dessverre, kan man kanskje si, koker det mye ned til image for Miliband. Du kan bare ikke se for deg han representere Storbritannia på en skikkelig måte internasjonalt. Her hjemme foretrekker jeg hans politikk, men tanken på han i et møterom med Obama eller Putin ... sier Dunkin og skjelver som om det går kaldt nedover ryggen på ham.

— Miliband ser ut som en 12-åring som er redd hele tiden, stemmer Macavoy i.

Velgerne fnyser

Og ordet flest velgere assosierer med begge to? Uinspirerende .

Morgendagens valg handler på mange måter om å velge den lederen du misliker minst, sier politisk analytiker Adam McDonnell ved meningsmåleren YouGov.

— Miliband ses på som en hyggelig type du kan stole på. Men hans store velgerproblem er at folk sliter med å se for seg hvordan han skal kunne hamle opp med andre verdensledere. Cameron er kanskje en bortskjemt tory, men han er i hvert fall en som briter føler seg komfortabel med som leder, sier McDonnell om Labour-lederens hovedproblem.

YouGov har over lang tid spurt velgerne om de har et negativt eller positivt inntrykk av partilederne, på en skala fra 100 til -100. Oppfatningen av Cameron dupper midt på treet, men alltid så vidt i negativ retning.

— De siste årene er Cameron sett mer og mer på som en rik snobb, uten bakkekontakt med vanlige folk. Likevel har han en klar fordel i å være den sittende statsministeren, og at han tross alt ikke har gjort de store feilene i løpet av de fem årene han har hatt makten.

Miliband sliter uvanlig mye for å ha vært opposisjonens leder de siste fem årene. Hans popularitet har ligget jevnt mellom -30 og -50, men i månedene mot valget har det tatt seg noe opp. Miliband har i valgkampen jobbet knallhardt for å bedre sitt omdømme, og en serie gode intervjuer og opptredener ser ut til å ha fungert etter planen.

Les også:

Les også

Han kan få 13 prosent av stemmene, men bare 0,15 prosent av setene i parlamentet

Upopulær tradisjon

I valgkampen har begge kandidater jobbet systematisk med å bedre sine svake sider i velgernes øyne. Miliband har stilt i stadig mer skreddersydde og pressede dresser, men Cameron bokstavelig talt har kastet dressjakken, rullet opp ermene og talt til svetten står på kasser rundt omkring i fabrikklokaler.

En fattig trøst for begge de to statsministerkandidatene er at historien inneholder eksempler på at man kan vinne valg selv om oppfatningen av partiets leder er negativ. Tony Blair har gjort det før dem, han var svært upopulær på grunn av Irak-krigen da han vant sitt tredje valg for Labour.

— Og for veldig mange av velgerne, spesielt de eldre som tross alt stemmer i mye større grad, er partivalget sikkert uansett hvor godt eller dårlig de liker lederen. Men for unge velgere, som i større grad er åpne for å skifte parti kan det ha noe å si, sier MacDonnell.

Kollegene på røykepause i London forsøker begge å legge statsministerspørsmålet til side når de i morgen gjør sitt valg, og heller stole på magefølelsen partimessig. Men det er ikke lett, sier Macavoy.

— Jeg sliter med å velge noen av dem, men en må det jo bli.