- Ikke forvent fred i Afghanistan med det første

Selv om møtet mellom Taliban og afghanske myndigheter på Losby Gods knapt kan kalles samtaler, og i hvert fall ikke forhandlinger, så er det positivt at det finner sted, mener analytiker.

Representanter for Taliban skal ha møtt representanter for afghanske myndigheter på Losby Gods tirsdag.

Mens væpnet politi passet på utenfor og solen gnistret over Losby Gods og fredskonferansen Oslo Forum, skal representanter for afghanske myndigheter i går ha møtt en delegasjon fra den afghanske opprørsgruppen Taliban.

Både afghanske myndigheter og Taliban bekreftet at samtalene ville finne sted.

Delegasjonen fra afghanske myndigheter som var på plass på Losby Gods i går besto av viseutenriksminister Hekmat Karzai, tidligere næringsminister Anwar-ul-haq Ahadi, tidligere minister for kvinnesaker Husn Banu Ghazanfar, tidligere leder for underhuset i det afghanske parlamentet, Yunus Qanooni og Mohammad Mohaqiq, andre nestleder ved kontoret til Afghanistans Chief Executive Officer.

— Våre representanter, ledet av Sher Mohammad Abbas Stanakzai, Qari Din Mohammad Hanif, Sher Mohammad og andre, er i Norge, sa en representant for Talibans kontor i Doha i Qatar til amerikanske NBC News.Norge har over tid bygget opp et godt forhold til Talibans representanter i Doha. Det kan være grunnen til at flere møter blir lagt til Norge.

Delegasjonen som representerer afghanske myndigheter ledes av Mohammad Mohaqiq, opplyser talsmann for det afghanske utenriksdepartementet, Ahmad Shekib Mostaghni, til nyhetsbyrået Khaama Press. Mohaqiq er andre nestleder ved kontoret til Abdullah Abdullah, mannen som ble utnevnt til den nye tittelen Chief Executive Officer etter at han tapte presidentvalget i fjor. Viseutenriksminister Hekmat Karzai (tidligere president Hamid Karzais nevø), to tidligere ministre og en tidligere presidentkandidat var også på Losby.

Ikke ordentlige forhandlinger

Møtet mellom afghanerne i Norge kan ikke regnes som egentlige forhandlinger. Taliban har gjort det klart at de ikke vil forhandle med afghanske myndigheter så lenge det finnes utenlandske soldater i Afghanistan. Det er blitt langt færre utenlandske soldater i Afghanistan etter at NATO

Thomas Ruttig

avsluttet ISAF-operasjonen, men det er fremdeles 13.195 utenlandske soldater i Afghanistan for å lære opp og støtte de afghanske sikkerhetsstyrkene, ifølge NATO.

Likevel er møtet på Losby Gods nyttig, mener den tyske analytikeren Thomas Ruttig, meddirektør i den uavhengige forskningsgruppen Afghanistan Analysts Network.

— Dette er ikke samtaler, dette er noe man gjør for å bringe partene sammen for å øke tilliten dem imellom. Dermed legger man et grunnlag for at virkelige samtaler kan finne sted på et senere tidspunkt, sier Ruttig. - Men ikke forvent fred i Afghanistan med det første.

- En betydelig modning

Møtet på Losby er det siste av fire bekreftede møter mellom Taliban og afghanske myndigheter i løpet av kort tid.

Kristian Berg Harpviken

— Jeg ser på dette som langt fremskredne forpostfektninger. Det har helt opplagt skjedd en betydelig modning hos begge parter, sier Kristian Berg Harpviken, som er direktør ved Fredsforskningsinstituttet i Oslo, og som også var til stede på Losby i går.Det som demper optimismen hans er at kampene i Afghanistan er mer intense enn noen gang.

— Noen hevder begge parter må føle seg tvunget til å gå inn i samtaler før det blir forhandlinger, sier Ruttig. - Nå som antallet utenlandske soldater i Afghanistan blir redusert og støtten til de afghanske sikkerhetsstyrkene svinner, så tenker nok Taliban at de kanskje kan klare å vinne militært.

Twitter: @tor_arnea