Verden

IS påtar seg ansvaret for massakre i Sousse

Dette skal være den antatte terroristen som drepte minst 38 mennesker i Tunisia fredag. Tunisiske myndigheter identifiserer den mistenkte gjerningsmannen som Seifeddine Rezgui. Bildet er hentet fra en nettside assosiert med IS og sendt ut av nyhetsbyrået AP.

Da støvet hadde lagt seg etter at en ung islamist skjøt vilt rundt seg, lå likene strødd mellom solsengene og rundt bassenget ved turisthotellet i Tunisia. IS tar på seg ansvaret for terrorangrepet der 39 mennesker, de fleste briter, ble drept.

  • Steffen Pedersen Øberg
  • Ntb

I en Twitter-melding som ble fanget opp natt til lørdag, heter det at «vår bror, kalifatets soldat Abu Yiyha al-Kairouni, nådde sitt mål i hotellet og drepte 40 vantro fra landene i koalisjonen som er i krig med kalifatet».

Hotellet der barnefamilier fra en rekke europeiske land nøt sol og sjø i ferien sin, beskrives av IS som «en avskyelig bule for prostitusjon, synder og avgudsdyrkelse».

Nyhetsbyrået AP har nå sendt ut et bilde som skal være av den antatte gjerningsmannen. Bildet er hentet fra et militant nettsted med tilknytning til IS.

Ifølge tunisiske myndigheter skal terroristens navn være Seifeddine Rezgui. Lite er kjent om mannen annet enn at han ifølge den tunisiske statsministeren var fra en fattig landsby sentralt i Tunisia og at han aldri har vært utenlands.

Han er ikke kjent av myndighetene og skal ha vært student ved et universitet i byen Kairouan.

«Om min kjærlighet til jihad er en forbrytelse, skal verden få se at jeg er kriminell», skal han ha skrevet på sin Facebook-profil før angrepet, skriver VG.

Se øyenvitner med rystende skildringer i denne videoen:

Evakuerer turister

Flere Europeiske turoperatører evakuerer nå de reisende fra Tunisia.

De britiske reiseselskapene Thomson and First Choice forteller at de er i ferd med å fly flere tusen turister hjem, lørdag, og at de kansellerer alle reiser de neste dagene, ifølge AP.

Storbritannia er blant landene som ble hardest rammet av terrorangrepet. Så langt er åtte av de drepte identifisert som britiske. Én belgier og én tysker er også bekreftet drept, ifølge det tunisiske helsedepartementet.

Den største reisebransjeorganisasjonen i Storbritannia, ABTA, anslår at 20.000 briter er på ferie i det nord-afrikanske landet.

Lørdag sto solstolene tomme, og bassengområdet lå nærmest øde. Mange av turistene i Sousse har stengt seg inne på hotellrommet av frykt for å gå ut, forteller Danielsen. Han bor på hotellet ved siden av det hvor en gjerningsmann åpnet ild på stranden og bassengområdet.

Norske turister flyr hjem på mandag

Danielsen sier ord ikke kan forklare hva han følte da han fikk høre om angrepet.

– Det var et sjokk. Vi har lest om terror og sett det på TV. Nå havnet vi plutselig midt oppi det, sier den norske turisten.

Nå lengter Danielsen hjem, og reiseselskapet Detur varslet i en pressemelding lørdag at de norske turistene vil bli brakt hjem mandag.

Den svenske avdelingen av Detur sørget for å få en stor andel av de svenske turistene hjem allerede fredag kveld.

Fire svenske turister er ennå ikke lokalisert. De reiste med Deturs svenske avdeling, og hadde kun bestilt flyreise.

– Vi har forsøkt å få tak i dem med alle midler, men vi vet ikke hvor de befinner seg, sier Deturs pressetalsmann Staffan Jansson.

Natt til lørdag lettet totalt 13 fly fra Edfidha-flyplassen nord for Sousse, ifølge AFP.

— Bare redsel

— Dette var alltid et trygt sted, men i dag var det bare redsel. Han startet på stranda og gikk videre til lobbyen mens han drepte i kaldt blod, sier den irske turisten Anthony, som ikke ville oppgi etternavnet sitt.

Angrepet skjedde i muslimenes hellige ramadan-måned, samme dag som flere titall mennesker ble drept i et IS-angrep på en sjiamoske i Kuwait, en mann med IS-flagg halshogde sjefen sin på en fabrikk i Frankrike, og minst 145 sivile ble slaktet ned av IS i Syria. IS hadde bedt sine folk trappe opp angrepene under ramadan.

Utkledd som turist

Flere Twitter-kontoer viser bilder av den unge mannen, trolig en 23 år gammel student, som utkledd som turist går nedover gata i Sousse i retning Imperial hotell med en kalasjnikov skjult i en parasoll.

Etter at han trakk fram våpenet, spaserte han rolig oppover stranda, forbi svømmebassenget og inn i lobbyen mens han meide ned folk til venstre og til høyre. Flere ganger tok han seg tid til å lade om, og han kastet også en sprengladning, før han ble skutt og drept av en av hotellets sikkerhetsvakter.

Irske Elizabeth O'Brien, som bodde på nabohotellet, sa at det oppsto panikk da skytingen begynte.

Drept i kaldt blod

— Jeg trodde ærlig talt først at det var fyrverkeri, men da jeg så folk løpe, tenkte jeg ... herregud, det er skyting. Kelnerne og vekterne ropte løp, løp, løp, sa hun.

En 22 år gammel ansatt forteller at han så mannen gå mot bassenget mens han skjøt mot turistene.

— En eldre kvinne og hennes mann tryglet ham om å skåne dem, men forgjeves. Han skjøt dem ned uten nåde, i kaldt blod, sier han.

Snart kom sykebiler og politi, og likene som lå utover stranda mellom solsenger og personlige ting som solbriller og solkrem, ble dekket av gule håndklær mens mer enn 30 sårede ble kjørt til sykehus.

Sliter med islamister

Tunisia er det eneste landet som har klart å opprette et fungerende demokrati etter den arabiske våren, men helt siden opprøret i 2011 har de slitt med å få kontroll over ultrakonservative islamistiske bevegelser.

Tusener av tunisiere har reist til Syria for å slutte seg til IS, og det er stor frykt for hva de kan gjøre når de kommer hjem igjen.

Statsminister Essid gjorde det klart natt til lørdag at 80 moskeer som staten ikke har kontroll over, og der imamene har oppfordret til vold, skal stenges.

For å lykkes med sitt demokrati er Tunisia sterkt avhengig av turismen, som står for 7 prosent av BNP.

Men det er fare for at fredagens terrorangrep nå kan rasere næringen i lang tid framover. Både i Sverige, Norge og Storbritannia har reiseselskaper kansellert sine reiser i tiden framover og tilbudt kundene pengene tilbake.

Les også

  1. De fleste av de drepte i Sousse var briter

  2. Minst 27 drept i selvmordsangrep i Kuwait

  3. Eksperter tror ikke terrorangrepene var samkjørt

  4. Et sårbart Tunisia trenger hjelp

  5. Amalie Weum (21): - Vi satt musestille

  6. - Da jeg så folk som løp tenkte jeg herregud, det er skudd