Verden

USA ønsker våpenhvile

Bush er bekymret for den humanitære krisen i Gaza.

J. Scott Applewhite

 • Anders Hedeman

USA oppfordrer Israel til å stoppe de militære operasjonene inne på Gazastripen så fort som mulig, sier en talsmann for Det Hvite Hus i en uttalelse mandag ettermiddag. Søndag blokkerte den amerikanske ambassadøren til FN en felles uttalelse fra Sikkerhetsrådet, der det ble oppfordret til en stans i de israelske angrepene mot Gaza. Mandag er tonen en annen fra amerikansk hold.

— Må være varig

Talskvinne Dana Perino sier at det er nødvendig for alle parter å inngå en våpenhvile, men understreker at den må være varig og stabil. USA har kritisert rakettangrep fra Hamas mot mål inne i Israel, samtidig som de forsvarer Israels rett til å forsvare sitt territorium. Men rapportene om store sivile tap etter at Israels fly- og bakkeangrep mot Gazastripen har fått dem til å advare mot en humanitær krise. - Vi vil at Israel skal være svært forsiktige for å minimere de sivile tapene, sier talskvinne Dana Perino til Reuters. Artikkelen fortsetter under bildet.

MAHMUD HAMS

Bush bekymret

President George W. Bush benyttet for første gang muligheten til kommentere situasjonen i Gaza. — Jeg forstår Israels ønske om å forsvare seg selv. Situasjonen som når utspiller seg i Gaza er forårsaket av Hamas, sier den amerikanske presidenten til AP. Bush uttrykket bekymring for situasjonen for de sivile som rammes av Israels angrep, men mener Hamas har skylden for krisen. - I stedet for å bry seg om Gazas folk, velger Hamas å bruke Gaza til å avfyre raketter mot uskyldige israelere. Israel bestemte seg tydeligvis for å beskytte seg selv og sitt folk, sier Bush. Utenriksminister Condoleezza Rice har de siste dagene forhandlet med 17 ledere fra Europa og Midtøsten for å bli enige om betingelsene for en våpenhvile. Avtalen vil ifølge AP inneholde tre elementer - blant annet et amerikansk krav om at Hamas stanser rakettangrepene mot Israel.

 1. Les også

  Gaza: Krigen dag for dag

 2. Les også

  - Israel invaderte Gaza uten USAs støtte

 3. Les også

  Harde kamper i Gaza natten gjennom

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Israel angrep Hamas-mål på Gazastripen. Våpenhvile mandag kveld, ifølge Hamas.

 2. VERDEN

  Israelske luftangrep mot Gazastripen etter over 300 raketter mot Israel

 3. VERDEN

  Våpenhvilen på Gazastripen beskyttes ikke av Ramadan og Eurovision, mener eksperter

 4. VERDEN

  Frykt for ny krig på Gazastripen

 5. VERDEN

  Gaza-angrep trolig de mest omfattende siden krigen i 2014

 6. VERDEN

  Åtte drept i kamper på Gaza