Ledelsen rømte fra oversvømt kinesisk gruve

Hele ledelsen har stukket av fra en kullgruve i det sørlige Kina, der 123 innestengte gruvearbeidere onsdag fortsatt kjempet for livet. Gruven ble drevet uten tillatelse og uten sikkerhetstiltak, sa tjenestemenn.

Offisielle kinesiske medier meldte dagen før at håpet om å få arbeiderne ut i live ble mindre for hver time som gikk. Arbeiderne hadde da sittet innesperret siden Daxing-gruven ved byen Xingning i Guangdong-provinsen brått ble fylt av vann sist søndag.

Mer enn 60 ledere og mellomledere rømte fra byen rundt 200 kilometer nord for Hongkong da ulykken skjedde, melder det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua. Disse folkene frykter trolig å bli stilt til ansvar for den elendige sikkerheten ved Daxing-gruven.

I første halvår i år ble det meldt om 2.700 dødsfall i Kinas kullgruver. Enkelte kinesere tror myndighetene i Beijing lukker øynene for de katastrofale sikkerhetstilstandene, fordi landets industri skriker etter strøm fra de kullfyrte kraftverkene.

Den sterke etterspørselen gjør kullgruvene svært lønnsomme. De fleste virkelig store gruvene er fortsatt på statens hender, og sikkerheten antas i disse gruvene antas å være rimelig god, men i de små, privatiserte gruvene er situasjonen en helt annen.

Ifølge den britiske rikskringkastingen BBC samarbeider lokale tjenestemenn ofte med gruveselskapenes ledere for å holde gruver åpne, selv om sentrale myndigheter har beordret dem stengt. Så sent som i juli omkom 24 arbeidere i en oversvømt privat gruve i Nord-Kina.