Vatikanet fordømmer trykking av Muhammed-tegninger

Den katolske kirken slutter seg til de muslimske fordømmelsene av danske avisers beslutning om å trykke en omstridt tegning av profeten Muhammed.

I en offisiell uttalelse fra Vatikanet heter det at "ytringsfriheten må ikke bli et påskudd for å støte religioner".

– Ytringsfriheten må ikke bli et påskudd til å støte religioner, overbevisninger, religiøse symboler og alt som holdes hellig, heter det i en felles uttalelse fra representanter for Vatikanet og det sunnimuslimske al-Azhar-universitetet i den egyptiske hovedstaden Kairo.

Uttalelsen er undertegnet kardinal Jean-Louis Tauran, leder for det pavelige råd for interreligiøs dialog, og Abdel Fattah Alaam, formann for dialogkomiteen ved al-Azhar. Det egyptiske universitetet er et av verdens eldste, og regnes som sunnimuslimenes viktigste lærested.

Tauran og Alaam kommenterte karikaturstriden etter et to dager langt møte i Kairo som dreide seg om dialog mellom kristendom og islam.

I februar i år valgte flere danske aviser å trykke den meste kontroversielle av de såkalte Muhammed-karikaturene som opprinnelig ble publisert av Jyllands-Posten i 2005. Bakgrunnen var avsløringen av planer om å drepe tegneren Kurt Westergaard, mannen bak karikaturen av islams viktigste profet Muhammed med en bombe i turbanen.

Trykkingen av tegningen har utløst en ny bølge med demonstrasjoner mot Danmark i en rekke muslimske land.