Utlevert menneskesmugler kan være «feil mann»

Italiensk politi mente de hadde fått tak i mannen som hevdes å ha stått bak Lampedusa-tragedien i 2013. Men de kan ha tatt feil mann.

Mannen som ble hevdet å være menneskesmugleren Medhane Yehdego Mered ankom Ciampino lufthavn i utkanten av Roma sent tirsdag. Han ble tatt hånd om av italiensk politi.

Han skal ha skrytt av hvor mange mennesker han kunne få om
bord på de overfylte båtene fra Nord-Afrika til Europa. Eritreiske Medhane Yehdego Mered er blant annet anklaget for å ha vært bakmannen da et skip med flyktninger gikk rundt ved øya Lampedusa i 2013 og minst 359 mennesker døde.
«Generalen» var kallenavnet hans, og han kjørte ifølge seg selv en lederstil inspirert av den tidligere statslederen i Libya, Muammar Gaddafi.

35-åringen fra Eritrea, med kone og barn i Sverige, ble angivelig arrestert i Sudan 24. mai etter å ha blitt telefonavlyttet av internasjonalt politi. Han anklages for å ha organisert et av klodens største nettverke for menneskehandel.

Men etter at italiensk politi onsdag offentliggjorde et bilde som hevdes å vise Medhane Yehdego Mered i det han blir tatt hånd om av politiet på italiensk jord, så har flere personer hevdet at de har tatt feil mann.

Venner av mannen som er blitt utlevert til Italia sier politiet har arrestert feil mann, melder BBC.

Venner av mannen sier det dreier som en misforståelse og at mannen som er blitt arrestert er helt uskyldig.

De sier den arresterte mannen faktisk heter Mered Tesfamariam.

En kvinne som sier hun er søsteren til mannen, og som bor i Norge, sier til BBCs Newsnight at broren hennes er helt uskyldig.

Dette bildet skal ifølge italiensk politi vise Medhane Yehdego Mered mens han er på frifot. Spørmålet er om dette er samme mann som er avbildet arrestert på flyplassen i Ciampino utenfor Roma.

– En stakkars flyktning som var i Khartoum

Dette synet deles av en journalisten og menneskerettighetsaktivisten Meron Estefanos, som bor i Sverige.
– Han er bare en flyktning som var i Khartoum, stakkars gutt, sier Meron Estefanos til Aftonbladet.

Hun sier hun er helt sikker på at feil person har blitt arrestert.

– Jeg har snakket med folk som kjenner begge to. Jeg selv er 100 prosent sikker, opplyser hun.

Italiensk politi prøver å finne ut om rett mann er tatt

Påtalemyndigheten i Italia ville torsdag ikke la seg intervjue om påstandene om at de hadde arrestert feil mann.

Etter det Aftenposten erfarer undersøker italiensk politi imidlertid om de kan ha tatt feil.

Påtalemyndigheten i Italia sier at en av verdens mest ettersøkte menneskesmuglere skrøt av å være den som stappet flest folk om bord på ustabile og overfylte båter.

En fersk FN-rapport denne uken viser at over 10.000 flyktninger og migranter har druknet i Middelhavet siden 2014.

– Dette viser en absolutt likegyldighet til menneskeliv, sier en talsmannen for italienske og britiske myndigheter til nyhetsbyrået Reuters.

Anklages for drap

Dersom det faktisk hadde vært Medhanie Yehdego Mered som var blitt utlevert, så hadde han vært den første store menneskesmugleren som ble utlevert fra Afrika.

Mannen som italiensk politiet trodde var «Generalen» befinner seg nå i Italia, der han er siktet for menneskehandel og medvirkning til ulovlig migrasjon av flere tusen mennesker.

Medhanie Yehdego Mered anklages også for å være ansvarlig for at 359 mennesker druknet da en båt sank utenfor den italienske øya Lampedusa i 2013.

I avlyttede telefonsamtaler omtaler han at katastrofen var «Allahs vilje».

I en annen overvåket samtale skrøt han at «ingen er sterkere enn meg».

En talsmann for britiske National Crime Agency, som jobber målrettet mot internasjonalt organisert kriminalitet og blant annet menneskesmugling, bekrefter ifølge nettstedet Vice at de var med på å spore den etterlyste 35-åringen til Sudan.

Les også:– Menneskesmuglere har gjort industri av båtflyktningene

Den virkelige Mered risikerer å bli dømt for drap, og kan få opp mot 30 års fengsel.

Millionfortjeneste pr. tur

Han skal ha samarbeidet med den etiopiske bakmannen Ghermany Ermias, som fortsatt er på frifot.

Den sicilianske aktoren Calogero Ferrara fortalte til nyhetsbyrået Reuters at Medhanie Yehdego Mered og Ghermany Ermias kidnappet migranter fra andre kriminelle, afrikanske grupper for å fylle opp båtene.

Med 600 mennesker om bord i båten skal smuglerne ifølge Ferraras beregninger ha tjent mellom seks og åtte millioner kroner pr. tur – før kostnadene var trukket fra.

Slik ble menneskesmuglerne avslørt av italiensk politi