Koronasituasjonen i Tokyo har aldri vært verre: 4058 nye smittede siste døgn

OL-byen Tokyo opplever rekordhøye smittetall. Det har ingenting å gjøre med lekene, mener statsministeren.

Det er folksomt i Tokyos gatekryss også mens det er OL og pandemi samtidig. De fleste bruker munnbind, men ikke alle.

Torsdag ble det registrert 3865 nye smittetilfeller i Tokyo. Det var tredje dagen på rad med nye smitterekorder. Fredag ble rekordfri, men lørdag kom en ny, dyster beskjed.

4058 nye smittede i Tokyo siste døgn, meldte Reuters.

Det er heller ikke bare OL-byen som er rammet. I hele Japan herjer den verste smittebølgen siden pandemiens start. Torsdag ble det registrert 9305 nye tilfeller nasjonalt.

Ifølge landets statsminister, Yoshihide Suga, har smitteøkningen ingenting med OL å gjøre. Det samme sier vaksineminister Taro Kono.

– Jeg tror ikke det har vært noen tilfeller knyttet til de olympiske lekene. Så vi er ikke bekymret for det, sier Kono.

En mann går inn for å teste seg for covid på et OL-pressesenter i Tokyo.

Det ser ikke ut til å ha beroliget befolkningen. Allerede før OL sparket i gang, var folk bekymret for økt smittespredning. Et flertall mente lekene ikke burde blitt arrangert.

Nå har statsministerens støtte i befolkningen har falt til omkring 30 prosent, ifølge nylige medieundersøkelser. Det er lite feststemning rundt lekene.

Snek seg ut

Arrangørene sa lørdag at de hadde inndratt OL-akkreditering til minst én person knyttet til lekene. Den eller de skal ha sneket seg ut av deltagerlandsbyen for litt sightseeing.

Talsperson Masa Takaya sa ikke om dette gjaldt deltagere eller støtteapparat.

– Vi inndro akkrediteringen fordi vi mener man ikke skal forlate deltagerlandsbyen for å se severdigheter, sa Takaya til pressen.

I Tokyo er det skjenkeforbud, men fortsatt ganske livlig i gatene både på dagtid og på kveldene. Her sees fotgjengere i et sentralt gatekryss fredag kveld.

Krise erklært i fem områder

Statsminister Suga har erklært krise i fire områder i tillegg til Tokyo: Tre av dem, Saitama, Kanagawa og Chiba, ligger nær hovedstaden. I tillegg blir det ekstraordinære tiltak i Osaka. De skal vare minst til 31. august.

Suga uttrykte før helgen uro for en kollaps i helsevesenet hvis spredningen fortsetter med samme fart. Omtrent 3000 covid-syke er innlagt i Tokyo. Kapasiteten er rundt 6000. I tillegg er ca. 10.000 i isolasjon hjemme eller på hotell.

Storbyen rigger nå til et senter for pasienter som trenger oksygen mens de venter på en sykehusseng.

I Tokyo har antallet tilfeller steget voldsomt til tross for tiltakene. Derfor råder det nå en viss skepsis til om grepene effektivt vil bremse smitten, melder AP.

Tiltakene dreier seg langt på vei om serveringssteder. Åpningstider er innskrenket, og det er innført skjenkeforbud på restauranter og karaokebarer. Folk er blitt henstilt om å jobbe hjemmefra, men det er ikke noe krav om det.

Hittil i pandemien har drøyt 15.000 japanere dødd av covid. Ca. 27 prosent av befolkningen er vaksinert.