Nederlandsk gravejournalist skutt på åpen gate

Den nederlandske gravejournalisten Peter R. de Vries er skutt på åpen gate i Amsterdam.

Den nederlandske krimjournalisten Peter R. de Vries ble tirsdag kveld skutt på åpen gate. Bildet er fra 2008.

Ifølge avisen Het Parool ble 64 år gamle de Vries skutt på kloss hold og truffet i hodet i 19.30-tiden tirsdag. Tilstanden hans blir betegnet som kritisk.

Ifølge øyenvitner ble det avfyrt fem skudd

Politisjefen i Amsterdam opplyste tirsdag kveld at tre personer er pågrepet og at en av dem kan være han som skjøt, skriver kringkasteren NOS. Politiet kan ennå ikke si noe om motivet eller omstendighetene rundt skytingen.

Sykehuset der de Vries er innlagt bevoktes nå av tungt bevæpnede politibetjenter, skriver avisen de Volkskrant. Journalisten skal ha blitt utsatt for trusler over tid.

Klokken 23 tirsdag kveld begynte en pressekonferanse om hendelsen.

Der uttalte avtroppende statsminister Mark Rutte at angrepet er sjokkerende og uforståelig. Nederlands justisminister Ferd Grapperhaus sa at dagen er en svart dag for alle som kjenner de Vries, men også for pressefriheten.

Politibetjenter på stedet der de Vries ble skutt.

Eget TV-program

Peter R. de Vries er en av Nederlands mest kjente krim- og gravejournalister og har blant annet hatt sitt eget TV-program.

Han ble skutt da han forlot et TV-studio i sentrum av Amsterdam etter å ha vært gjest i programmet RTL Boulevard.

De Vries deltok i programmet som rådgiver for et av aktoratets stjernevitner i saken mot den antatte narkotoppen Ridouan Taghi, skriver NL Times.

Taghi ble pågrepet i Dubai i desember 2019 og utlevert til Nederland få dager senere.

Den kjente gravejournalisten skal ifølge Reuters være alvorlig skadet.

Flere drap

Saken mot marokkanskfødte Taghi inkluderer flere drap på åpen gate i Nederland, samt drapsforsøk og drapsplaner som aldri ble satt ut i livet.

Stjernevitnets advokat, Derek Wiersum, ble skutt og drept utenfor hjemmet sitt i september 2019 etter gjentatte ganger å ha krevd bedre beskyttelse for seg selv og klienten.

Vitnets bror ble drept da det ble kjent hvem som var aktoratets stjernevitne i saken mot Taghi.

Sjokkreaksjoner

Skyteepisoden har sjokkert Nederland. Flere av TV-kanalene sendte spesialinnslag om episoden tirsdag.

Statsminister Mark Rutte kaller den et «angrep på den frie journalistikken», mens det nederlandske kongeparet sier de er svært opprørte.

– Journalister må kunne gjøre sitt viktige arbeid fritt og uten trusler, skriver kong Willem-Alexander og dronning Maxima på Facebook.

Rutte og justisminister Ferd Grapperhaus møtte landets antiterrormyndigheter tirsdag kveld.