Verden

Sensasjonelt arkeologisk funn i Guatemala

Kan kaste lys over den mystiske mayakulturen.

Det var i nasjonalparken Tak'alik Ab'aj at arkeologene gjorde det oppsiktsvekkende funnet. Ekspertene har fortsatt mange ubesvarte spørsmål om mayakulturen. GUATEMALA TIMES / CULTURAL MINESTRY OF GUATEMALA

 • Jostein Ihlebæk

På en pressekonferanse i dag la kulturdepartementet i Guatemala frem nye mystiske funn som er blitt gjort i nasjoanlparken Tak'alik Ab'aj. Arkelogene Christa Schieber de Lavarreda og Miguel Orrego Corzo presenterte da skulpturen «The Carrier of the Ancestor of Tak'alik Ab'aj», skriver avisen Guatemala Times.

Enestående funn

Dette er den siste i rekken av flere sensasjonelle funn i nasjonalparken som kan kaste lys over mayakulturen. Det ferskeste arkeologiske funnet beskrives som et enestående funn, som kommer til å arkeologene store utfordringer. Skulpturen er nemlig skapt ut fra forskjellige stilarter. Eksperter har funnet flere signaler som peker mot at skulpturen er et resultat av Olmek-epoken. Olmekerne dominerte fra ca. 1200 f.Kr. til 400 f.Kr., og satte trolig mønster for senere kulturer som for mayaene. Men denne skulpturen viser også tydelige tegn på å være et resultat av klassisk mayakunst. Mayakulturen oppstod på 100-tallet e.Kr. Blandingen av de to stilartene i skulpturen kan dermed være med på å ytterligere trekke linjene mellom mayaene og olmekerne.

Mystisk kultur

Dersom forskerne klarer å finne ut av symbolikken som brukes i skulpturen, vil de altså kunne kartlegge ytterligere detaljer om de mystiske mayaene. Arkeologene tror skulpturen ble lagd i den tidlige maya-æraen, eller i overgangen fra Olmek-æraen. Ifølge eksperter på mayakulturen, er det fortsatt mye som ikke er kjent om mayafolket. Enkelte mener at folks oppfatning om mayafolket kommer til å bli sterkt endret i løpet av de neste 20 årene, nettopp på grunn av nye arkeologiske funn i Mellom-Amerika. I Guatemala er det fortsatt en rekke steder, der man antar at mayafolk har slått seg ned, hvor det ennå ikke har foregått utgravninger, ifølge Guatemala Times.

Dette er skulpturen som arkeologer nå har gravd frem i Guatemala. GUATEMALA TIMES / CULTURAL MINESTRY OF GUATEMALA

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Arkeologer fant 2000 år gamle mumier – og fikk en hilsen fra de døde

 2. KULTUR

  Brygge fra 1400-tallet funnet i Bjørvika: – Oslo begynner å minne om Bergen

 3. OSLOBY

  Fant hundretalls menneskeknokler under nye Follobanen

 4. OSLOBY

  Historisk utgraving skal avdekke pestskip i Bjørvika. Det kan gi nye svar på uløst gåte om svartedauden.

 5. NORGE

  Arkeologer fant ukjent kongsgård. Nå må historien kanskje skrives om.

 6. VERDEN

  Det var et av tidenes største arkeologiske funn. Her får kongeparet se den hemmelige hulen der oppdagelsen skjedde.