Verden

Norske leger er ute av Gaza

De norske legene Erik Fosse og Mads Gilbert har forlatt Gazastripen, mens nytt helsepersonell er dratt inn i det krigsherjede området.

Mads Gilbert og Erik Fosse er glade for å ha kommet velberget ut av Gaza, men er lei seg for å ha forlatt palestinerne.
  • May Synnøve Rogne
    May Synnøve Rogne
    Film- og TV-anmelder
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

De to norske legene, Mads Gilbert og Erik Fosse, har greid å komme seg ut av Gaza lørdag, og har kommet seg over grensen til Egypt.

Tidligere i dag var situasjonen kaotisk:

— Foreløpig vet vi ingenting. Vi har ikke kommet gjennom på telefon til noen av dem, så vi får enkelt og greit bare vente å se. Det er det eneste vi kan gjøre nå, sier Lisbeth de Lange i Norwac (Norwegian Aid Committee) til Aftenposten tidligere i dag.

Fosse og Gilbert forsøkte å komme seg ut av Gazastripen på torsdag, men da måtte de

Les også

- Gilbert og Fosse stoppet av varselskudd

De to legen har vært stasjonert ved Shifa-sykehuset og vil nå bli avløst av Muhammad Abu Arab, som til vanlig jobber ved Ullevaal universitetssykehus og Johannes Brattebø fra Voss sykehus.

– Vi kan bekrefte at Fosse og Gilbert er ute av Gazastripen og i trygghet i grensebyen Rafah. I Norwac er vi lettet over at de har kommet seg ut, sier John Eivind Jensen i hjelpeorganisasjonen Norwac til NTB.

Fosse og Gilbert har jobbet ved al-Shifa-sykehuset på Gazastripen siden nyttår. Der har de gitt akuttmedisinsk hjelp til sårede palestinere døgnet rundt, samtidig som de har fungert som nyhetsformidlere for verdenspressen.

– Al-Shifa-sykehuset er nå så presset at jeg synes det er på tide at sykehuset og de andre sykehusene i Gaza får internasjonal beskyttelse, sier Mads Gilbert til NRK og legger til at det må åpnes korridorer slik at sårede kan komme ut.

Han sier de to norske legene dro ut av Gazastripen i en kolonne på 15 ambulanser, og at 15 pasienter dermed kom seg ut av området.

Lettet

De norske legene har tidligere uttalt at de er slitne og fortvilet etter tiden i krigssonen, men at det samtidig er hardt å dra fra Gaza.

– Men de er glade og lettet og gleder seg til å komme i kontakt med familiene sine, sier Jensen.

Samtidig som Fosse og Gilbert forlater området, har de norske legene Muhammad Abu Arab og Johannes Brattebø nå kommet seg inn i Gaza. Fra før er anestesisykepleieren Dagfinn Bjørklid på Gazastripen, sier Jensen.

Arab er til vanlig lege ved Ullevaal universitetssykehus. Han skal hjelpe de sårede på Gazastripen sammen med kollega Johannes Brattebø fra Voss sykehus.

Andre forsøk

Gilbert og Fosse prøvde å forlate Gazastripen torsdag, men kolonnen med flere ambulanser måtte returnere til Gaza by da israelske styrker skjøt varselskudd etter bare 2 kilometer.

Norwac understreker at organisasjonen er strålende fornøyd med jobben de norske legene har gjort på Gazastripen. Jensen sier belgiske myndigheter nå jobber med å få flydd ut sårede palestinere og i den forbindelse har konsultert Norwac for å dra nytte av organisasjonens kompetanse i området.

Les også

  1. Profil: Mads Gilbert (61)

  2. Profil: Erik Fosse (58)

  3. - Gilbert og Fosse stoppet av varselskudd

  4. Gaza: Krigen dag for dag