Verden

Hamas-leder avviser våpenhvile

Hamas godtar ikke Israels betingelser til våpenhvile på Gazastripen.

Hamas-leder Khaled Mashaal nekter å godta Israels betingelser for våpenhvile. Han deltar fredag på et møte med arabiske ledere i Doha. På bildet flankeres han av Ramadan Abdullah Shallah (H), leder for Islamsk jihad og Ahmed Jibril (V), leder av Folkefronten for Palestinas frigjøring. Foto: KARIM SAHIB

 • Anders Hedeman

På den 21. dagen av den israelske offensiven så det lenge ut til at en våpenhvile mellom Israel og Hamas var i emning. Men de siste signalene fra forhandlingene knuser fredshåpet. Hamas-leder Khaled Meshaal sier at gruppen ikke vil godta Israels betingelser for en våpenhvile på Gazastripen.

— Vil ikke godta betingelsene

— Jeg lover dere, til tross for alle ødeleggelsene kommer vi ikke til å godta Israels betingelser for en våpenhvile, sier Meshaal, ifølge NTB. Etter hektisk diplomtisk virksomhet de siste dagene sa Hamas' eksilregjering i Damaskus seg villig til å inngå en ettårig våpenhvile på torsdag. Gruppens betingelser ble møtt med et motforslag fra israelsk side. Hamas avviser nå våpenhvilen de initierte torsdag. Meshaal lever i eksil i Syria, og deltar fredag på et møte med arabiske ledere i Doha. Han understreker at Hamas vil fortsette den væpnede motstanden til Israel avslutter offensiven, og ber alle de arabiske landene om å kutte all forbindelse med Israel. Lederen får støtte fra Syrias president Bashar al-Assad. Assad sier at det arabiske initiativet for å skape fred mellom Israel og andre land i Midtøsten er dødt, ifølge NTB.

FN tror på snarlig våpenhvile

Talsmann for den israelske regjeringen, Mark Regev, kunngjorde tidligere fredag at krigshandlingene i gazakan gå mot slutten, ifølge AFP. FNs generalsekretær Ban Ki-moon uttrykte også forsiktig optimisme. Etter et møte med den palestinske statsministeren Salam Fayyad uttalte han at partene nå er svært nær en våpenhvile, melder AFP. En egyptisk kilde nær forhandlingene i Kairo betegner dem som positive.

Har avslått to punkter

Før noen våpenhvile kan komme på plass, må partene enes om flere forhold. Den israelske regjeringen motsetter seg to av de sentrale punktene i forslaget fra Hamas, og har skissert et motforslag som nå skal opp til vurdering. Blant betingelsene Israel ikke vil godta, er hvor lenge våpenhvilen skal vare og hvem som skal håndtere grenseovergangene, sa israelske og vestlige kilder fredag, ifølge NTB. Israels sjefsforhandler Amos Gilad ankom Kairo på fredag for å diskutere rammebetingelsene med Egypts sikkerhetssjef Omar Suleiman, melder Reuters. Deretter reise han tilbake til regjeringen i Tel Aviv for å presentere resultatet av samtalene. Statsminister Ehud Olmert har varslet at regjeringens sikkerhetskomité vil ta raske avgjørelser så snart han har blitt briefet av sendebudene sine om hvordan forhandlingene går.

Rammet 40 mål i natt

Den potensielt forestående våpenhvilen førte ikke til noen stans i de israelske angrepene. I løpet av natten og morgentimene fredag ble 40 mål på Gazastripen bombet. En moské var blant målene som ble bombet i Gaza by. Israelsk etterretning hevder at den ble brukt som våpenlager for Hamas, og det var gravet ut en tunnel under bygningen, ifølge Jerusalem Post. Israelske styrker har også bombet smuglertunneler langs grensen til Egypt, en rakettutskytningsbase som var klar til avfyring, og en gruppe palestinere som akkurat hadde avfyrt en rakett inn i Israel.

- 14-åring drept

En 14-årig palestinsk gutt og ti andre ble skadet under et flyangrep i en flyktningleir i Rafah. Tre militante palestinere ble drept i andre angrep. 23 døde palestinere ble funnet i ruinene i Gaza by etter torsdagens harde gatekamper mellom israelske soldater og militante palestinere Natt til fredag var det minst seks rakettangrep fra Gaza mot mål inne i Israel. Ingen personer ble skadet. I alt har over 1100 palestinere blitt drept og 5.100 i løpet av krigens tre uker, ifølge Hamas. 13 israelere har blitt drept, tre av dem sivile. 233 israelske soldater har blitt skadet, ifølge den israelske hæren, melder BBC.

15-åring drept i Hebron

En palestinsk tenåring ble fredag drept av israelske soldater under en demonstrasjon i byen Hebron på Vestbredden, ifølge øyenvitner. Gutten, som oppgis å være 15 år, deltok i en protest mot krigen på Gazastripen idet han ble skutt og drept. Soldatene åpnet ild etter at ungdommer hadde begynt å kaste stein mot dem, ifølge NTB. Den israelske hæren har stoppet all adgang til Vestbredden de neste to dagene etter at Hamas oppfordret palestinere til å markere «vredens dag», melder BBC. Planen er å holde anti-israelske demonstrasjoner i hele området. Palestinske selvstyremyndigheter har også organisert liknende protester for Fatah-tilhengerne.

 1. Les også

  - FN-kontor i Gaza truffet av israelske granater

 2. Les også

  - Fullstendig uholdbart

 3. Les også

  Tør ikke spå når våpenhvilen kommer

En israelsk tanks skyter mot mål inne på Gazastripen fredag, på tross av at en våpenhvile kan være forestående. Foto: SHAY SHMUELI / AFP

En 14-årig gutt ble drept og ti andre ble skadet under et angrep mot en flyktningleir i Rafah, sør på Gazastripen. Foto: SEBASTIAN SCHEINER / AP

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Medier: Israel og Hamas enige om våpenhvile

 2. VERDEN

  Medier: Våpenhvile inngått mellom Jihad og Israel

 3. VERDEN

  Over 600 raketter skutt mot Israel – Hamas vil fortsette angrepene

 4. VERDEN

  Gaza-angrep trolig de mest omfattende siden krigen i 2014

 5. VERDEN

  Flere skutt og såret i nye Gaza-protester lørdag

 6. VERDEN

  Israel vurderer å slippe varer inn på Gazastripen