Verden

- Bombing av FN-skole i Gaza var et uhell

Etter først å ha hevdet at Hamas brukte skolen som skjold, sier israelske embetsmenn nå at den ble bombet ved et uhell.

  • Anders Nordstoga
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Bakgrunn:

Les også

- Opptil 40 drept i angrep mot skole i Gaza

da FN-skolen al-Falluj i flyktningeleiren Jabaliya nord i Gaza ble bombet tirsdag forrige uke. De fleste var barn. Israelske myndigheter forsvarte angrepet ved å påstå at Hamas brukte skolen for å avfyre raketter mot Israel. Nå sier israelske kilder at skolen ble truffet av en bombe på avveie, melder BBC.

— Traff 30 meter fra målet

Anonyme tjenestemenn i den istraelske hæren sa søndag til avisen Haaretz at militante palestinere ikke avfyrte raketter fra selve skolen, men i nærheten. Israelerne svarte med tre artillerigranater, hvorav to traff målet, mens den tredje traff skolen, ca. 30 meter fra målet. FN har bedt om en uavhengig granskning av bombingen, og eventuell rettsforfølgelse, hvis det viser seg at noen kan holdes ansvarlig. Den israelske hæren hadde fått presis informasjon om skolens beliggenhet.

- Viste Hamas kynisme

Bombingen av skolen fikk stor oppmerksomhet i israelske og internasjonal medier. Det israelske forsvaret, politikere og støttespillere av Israel verden over forsvarte bombingen på grunnlag av påstanden om den på kynisk vis ble brukt som skjold av Hamas. Talsmann Mark Regev for den israelske regjeringen kalte hendelsen «et ekstremt eksempel på hvordan Hamas opererer». Om lag 900 personer har så langt dødd i krigen.

Les også

Profil: Mads Gilbert (61)

og

Les også

Profil: Erik Fosse (58)

, som mandag

Les også

Fosse: - Det er uvirkelig å komme tilbake

er rundt halvparten av ofrene som de har sett, sivile.

Les også

  1. Gaza: Krigen dag for dag

  2. Bakgrunn for krigen i Gaza