Verden

Theresa May om EU-bruddet: – Det går ikke mot en norsk modell

Storbritannias statsminister Theresa May sier landet vil starte utmeldelsen av EU før slutten av mars. Det er tidligere enn planlagt.

Theresa May på talerstolen til de konservatives landsmøte i Birmingham søndag.
  • Lorns Bjerkan
  • NTB

I sin tale til de konservatives landsmøte i Birmingham søndag, kunngjorde May at hun vil be Parlamentet om å oppheve loven som i 1972 innlemmet Storbritannia i det europeiske fellesskapet.

– Det går ikke mot en norsk modell. Det kommer heller ikke til å bli en sveitsisk modell. Det kommer til å være en avtale mellom et uavhengig og suverent Storbritannia og EU, sa May.

Hun sa også at hun kommer til å utløse artikkel 50 før utgangen av mars neste år, når alle forberedelser er på plass. Lisboa-traktens artikkel 50 åpner for at et land kan forlate EU.

– Det vil bli en slutt på EU-lovene i Storbritannia, sa May,


Theresa May forlater landsmøtet.

Allerede før talen avslørte May i et intervju med den politiske journalisten Andrew Marr, som har et eget program i BBC, at hun ville utløse artikkel 50.

– Når artikkel 50 er utløst vil det bli enklere å forhandle. Det er viktig for Storbritannia og Europa at vi løser dette på en best mulig måte, slik at det blir en jevn overgang, sier hun i intervjuet.

– Makt og myndighet tilbake

I forbindelse med landsmøtet har hun også blitt intervjuet av Sunday Times.

– Utmeldingen vil markere første steg i prosessen mot at Storbritannia kan bli et uavhengig og selvstyrt land igjen, sier May til avisen.

– Dette vil gi våre folkevalgte i landet makten og myndigheten tilbake, sier hun.

Nordmann blir sentral i skilsmisseforhandlingene: EUs Brexit-sjef ansetter nordmann som sin høyre hånd

To års prosess

Fra artikkel 50 utløses, igangsettes den to års lange prosessen med å forlate EU. EU og Storbritannia kan også bli enige om at prosessen kan pågå i lengre tid.

På denne tiden vil deler av EUs lovgivning bli implementert i britisk lov, og eventuelle unødvendig lovgivning vil bli fjernet.

Ifølge BBC vil hun under landsmøtet komme med en tale om Brexit, og dermed vil det komme mer om hennes planer om hvordan landet skal forlate EU.

  • Kun ni minutter før han annonserte at han ville støtte Brexit-kampanjen, skrev Boris Johnson i en sms til David Cameron: Han trodde tilhengerne av å forlate EU ville tape

Omfattende forhandlinger

Akkurat hva som vil være tema under forhandlingene under utmeldingsprosessen, ønsker ikke partiet å gå inn på.

Disse forhandlingene vil ikke skje foran offentligheten, sier Patrick McLaughlin, partiformann i Det konservative partiet, ifølge BBC.

– Vi vil ikke si nøyaktig hva vi vil forhandle om, men når forhandlingene er avsluttet vil vi si hva vi har oppnådd og hvordan vi har oppnådd det, sier han.

– Det å gi løpende kommentarer om hver eneste setning og avsnitt vil være latterlig, sier han, ifølge kanalen.

Halvparten synes Brexit-håndteringen er dårlig

I forbindelse med landsmøtet er det publisert en rekke meningsmålinger, blant annet om hvordan de har håndtert Brexit.

Ifølge målingen YouGov har utført for The Times mener halvparten av britene at May og regjeringen har håndtert dette dårlig. 16 prosent er fornøyd.

Samtidig gir 46 prosent uttrykk for at hun har gjort en god jobb i løpet av de to månedene hun har vært statsminister, siden hun tok over for David Cameron.

Les mer om

  1. Brexit
  2. Theresa May
  3. EU
  4. Storbritannia