Verden

Desperate syrere på flukt fra IS-kamper lempet barna over piggtråden

Tusener av syrere strømmer til grensen mot Tyrkia og trenger seg inn ved å klatre over eller klippe hull i piggtrådsperringene. Årsak? Kurdisk suksess i kampen mot ekstremistgruppen Den islamske staten (IS).

Syriske flyktninger lemper barn og eiendeler over grensegjerdet ved den tyrkiske byen Akcakale.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist
Syrere forserer grensegjerdet mot Tyrkia.
Stormløpet kom overraskende på tyrkiske grensevakter.
Barn ble lempet over piggtråden.
Søndag kveld skal fortsatt ca. 2500 være fanget på den syriske siden.
Syrere klippet hull i grensegjerdet.
En USA-ledet koalisjon bomber i utkanten av IS-styrte Tel Abad.
Da grensegjerdet ble klippet åpent, dannet det seg lange køer.
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Kurdiske krigere har fremgang i kampene mot IS nær grensen mot Tyrkia. Beseirer kurderne IS her, vil organisasjonen få trøbbel med forsyninger til sin syriske høyborg Raqqa, en by de selv kaller hovedstaden sin.

Syrere forserer grensegjerdet mot Tyrkia.
Stormløpet kom overraskende på tyrkiske grensevakter.
Barn ble lempet over piggtråden.
Fortsatt skal ca. 2500 være fanget på den syriske siden.
Syrere klippet hull i grensegjerdet.
Da grensegjerdet ble klippet åpent, dannet det seg lange køer.
En USA-ledet koalisjon bomber i utkanten av IS-styrte Tel Abad.

Klippet hull i grensegjerdet

De intense kampene har ført til at sivile syrere nå strømmer til den tyrkiske grensen nær byen Akcakale. Bildene fra stedet viser at folk i desperasjon klatrer over piggtrådgjerdet ved grensen, de lemper små unger og eiendeler over. Noe setter seg fast, og de etterlater klesplagg hengende i piggtråden. Andre klippet hull i gjerdet og folk presset seg febrilsk gjennom inntil tyrkiske grensevakter oppdaget hva som skjedde og satte en stopper for det.

Senere ble de som kom over grensen, anholdt slik at de ikke kunne flykte videre inn i Tyrkia.

Overrasket grensevaktene

Strømmen av folk begynte å komme lørdag da de kurdiske syrerne for alvor bragte IS på defensiven i og rundt byen Tel Abad. Da de brøt seg gjennom grensesperringene søndag ettermiddag, var grensevaktene ikke klare.

Tyrkiske myndigheter nektet dem først adgang, men slo senere retrett. Da skal imidlertid islamistkrigere ha forhindret de gjenværende fra å krysse grensen, melder AP.

2500 sitter fast

Et tyrkisk nyhetsbyrå anslo søndag ettermiddag at rundt 2500 mennesker fortsatt ventet på å komme over. Siden 1. juni har over 13.000 syrere rømt over grensen til Tyrkia.

Tyrkias visestatsminister Numan Kurtulmus sa tidligere søndag at syrerne rømte på grunn av luftangrep fra den amerikanskledede koalisjonen, ikke på grunn av kampene mellom IS og kurderne.

Tyrkia sa først nei, så ja

— Vi mener at dette ikke er en humanitær tragedie. Vår prioritet er de holder seg på sin side av grensen. Vi vil fortsette å gi dem humanitær hjelp, sa han til tyrkisk CNN.

Han minnet om at Tyrkia har tatt imot 2 millioner syrere på flukt fra landets borgerkrig.

Senere søndag ombestemte imidlertid tyrkerne seg og åpnet grensen ved Akcakale.

- Har nesten omringet IS

Rapporter fra både kurdiske myndigheter og det London-baserte Syrian Observatory for Human Rights tyder på at kurderne har gjenerobret en landsby ved Tal Abad og at de står 5 kilometer fra byen. De påstår selv å ha omringet IS i Tal Abad, unntatt nordover mot den tyrkiske grensen. Tal Abad ligger praktisk talt på grensen og er nabobyen til Akcakale.

200 landsbyer gjenerobret

De kurdiske YPG-gruppene har ifølge AP siden begynnelsen av mai gjenerobret ca. 200 små landsbyer og flere høydedrag og fjelltopper fra IS i det nordøstlige Syria. YPG er den væpnede grenen av et kurdisk parti nord i Syria. Forkortelsen står for Folkets beskyttelsesenheter på kurdisk, Yekîneyên Parastina Gel‎.

Veien til Raqqa

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights kontrollerer imidlertid IS fortsatt veien fra den tyrkiske grensen mot sin hovedstad Raqqa. Mister de denne, vil det bli mer vrient for nye IS-rekrutter å komme seg til organisasjonen for å slutte seg til den. De kan fortsette krysse over grensen i Aleppo-regionen, men dette skal være vanskeligere.

Nasser Haj Mansour, en militær talsmann for syriske kurdere, sier til AP at de koordinerer sine angrep med den USA-ledede koalisjonen som bomber fra luften. Luftangrepene skal forhindre IS fra å komme med forsterkninger.

Interessert i utenriksstoff? Følg Aftenpostens utenriksredaksjon på Facebook.

Les også

  1. USA vurderer flere tiltak i krigen mot IS, vil trene opp irakere i Anbar-provinsen

  2. Her kan en ny stat oppstå

  3. Israel og Hamas har fått en felles fiende på Gazastripen