Verden

Israels tidligere president Shimon Peres er død

Israels tidligere president Shimon Peres er død, 93 år gammel. Peres døde natt til onsdag, etter et hjerneslag for to uker siden, bekrefter hans personlige lege.

Shimon Peres (93) talte under en konferanse for Den største lobbyorganisasjonen for Israel i USA, AIPAC, i 2002. Foto: BRENDAN MCDERMID / X90143

 • NTB
 • Caroline Enge

– Det er med stor sorg jeg har mottatt budskapet om tidligere president Shimon Peres bortgang. Med ham har vi mistet en stor statsmann og en modig politiker som aldri ga slipp på visjonen om fred i Midtøsten.

Peres beholdt sitt engasjement og pågangsmot til det aller siste, sier statsminister Erna Solberg i en uttalelse på Regjeringens nettsider.

Statsledere verden over reagerer med sorg over nyheten om dødsfallet onsdag morgen.

Israels president Shimon Peres og statsminister Erna Solberg (H) holder pressekonferanse etter sitt møte i statsministerboligen i Oslo i 2014. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

 • Les Harald Stanghelles minneord: Israels furete dobbelansikt.

Sønnen takket

Peres sovnet inn ved 3-tiden natt til onsdag, sier Rafi Walden, Peres' svigersønn og lege. Han døde med familien til stede, sier en kilde nær Peres.

– Min far brukte å si: Du er bare så god som den saken du jobber for, sier sønnen Chemi Peres på en pressekonferanse på Sheba-sykehuset nær Tel Aviv onsdag morgen norsk tid.

– Han hadde ingen annen hensikt enn å tjene det israelske folket, sier sønnen og takker helsepersonellet og dem som har sendt hilsener til Peres etter han ble syk.

Forverret tilstand

Den tidligere presidenten, statsministeren og fredsprisvinneren har fått intensivbehandling etter hjerneslaget han fikk i september. Walden sa Peres hadde gjort helsemessige fremskritt, men tirsdag ble tilstanden plutselig forverret.

93-åringen ble sendt til sykehus etter han sa han hadde hodepine etter en time lang tale 13. september. Han fikk deretter et alvorlig hjerneslag og har ligget på Sheba-sykehuset i Ramat Gan, rett øst for Tel Aviv, siden.

Shimon Peres og pave Frans under et privat møte i Vatikanet i 2013. Foto: POOL / X80003

Pave Frans har den siste tiden bedt om at han skulle bli bedre, skriver The New York Times.

Også tidligere i år hadde Peres helseproblemer. I januar ble han innlagt på sykehus to ganger med hjerteproblemer.

 • Les også:
Les også

Peres til sykehus med hjerteinfarkt

Peres er en veteranpolitiker med over 60 års fartstid i israelsk politikk, og han har vært i de fleste betydningsfulle stillinger i Israel. To ganger har han vært statsminister, og fra 2007 til 2014 var han president.

Shimon Peres da han var Israels president, sammen med USAs president Barack Obama og Israels statsminister Benjamin Netanyahu under et statsbesøk i 2013. Foto: Pablo Martinez Monsivais / TT / NTB Scanpix

Kalte Oslo-avtalen en revolusjon

Som Israels utenriksminister mottok han Nobels fredspris sammen med Israels statsminister Yitzhak Rabin og PLOs leder Yasser Arafat i 1994, for å ha fremforhandlet Oslo-avtalen.

Peres var den siste av de tre lederne som døde.

Avtalen, der PLO og Israel anerkjente hverandre som forhandlingspartnere og innledet en prosess mot en endelig fredsavtale, var et gjennombrudd i den lange konflikten mellom israelere og palestinere.

Israels daværende utenriksminister og Palestinas leder Yasser Arafat ble tildelt Nobels fredspris etter forhandlingene av Oslo-avtalen. Foto: AHMEDE JADALLAH / TT / NTB Scanpix

Peres sa selv om Oslo-avtalen at det var «mer enn en avtale: det er en revolusjon. I dag en drøm, i morgen en forpliktelse», siterer The Guardian.

Han var også for en tostatsløsning med Palestina.

– Et solid grunnlag finnes allerede. En løsning med to nasjonalstater - en jødisk stat, Israel; en arabisk stat, Palestina. Palestinerne er våre nærmeste naboer. Jeg tror de kan bli våre nærmeste venner, sa han, ifølge den britiske avisen.

Bill og Hillary Clinton: Han var et geni

Hillary Clinton besøkte Jerusalem som USAs utenriksminister i 2009. Foto: AMMAR ABDULLAH / X03674

– Jeg kommer aldri til å glemme hvor glad han var for 23 år siden, da han undertegnet Oslo-avtalene på plenen utenfor Det hvite hus, noe som ga håp om en ny æra i forholdet mellom Israel og palestinerne, sier USAs tidligere president Bill Clinton.

I en felles uttalselse omtaler Bill og Hillary Clinton Shimon Peres som «et geni med et stort hjerte».

– Midtøsten har mistet en lidenskapelig tilhenger av fred og forsoning, heter det i en felles uttalelse fra ekteparet Clinton.

– Kritikerne kalte ham en drømmer. Han var det – en glødende, veltalende drømmer helt til det siste. Takk Gud for det. La de av oss som elsket ham og hans nasjon holde drømmen hans levende, fortsetter de to.

- En av de største lederne Israel har hatt

Israels statsminister Benjamin Netanyahu og hans kone uttrykker «dyp personlig sorg» over Shimon Peres' bortgang via Israel Radio.

Netanyahu, som leder det konservative partiet Likud, har vært statsminister siden 2009. Han var også statsminister mellom 1996 og 1999, og han overtok den gang posten etter Shimon Peres.

Les også kommentaren: Ingen representerer tydeligere de lange linjers riss enn Shimon Peres. Også i forholdet mellom Israel og Norge.

Formannen i det israelske arbeiderpartiet, Isaac Herzog, sier han tar farvel med Shimon Peres «med smerte og kjærlighet».

– Han var en lærer, venn og stor leder som for alltid vil bli husket i Israels historie, sier Herzog, opposisjonsleder fra det israelske arbeiderpartiet. Han omtaler Peres som «en av de største lederne Israel noensinne har hatt».

Både Netanyahu og Herzog skal ha besøkt Peres på sykehuset de siste ukene. Andre israelske ledere, inkludert medlemmer av regjeringen, har sendt sine kondolanser.

Begraves fredag

Den tidligere presidenten skal begraves fredag morgen, melder The Guardian. På torsdag fraktes han til den israelske nasjonalforsamlingen Knesset hvor folk kan gi en siste hilsen.

Ifølge den israelske avisen The Jerusalem Post skal Peres trolig begraves ved Israels nasjonale gravplass og minnested, Herzl, hvor landets grunnleggere også ligger gravlagt.

USAs president Barack Obama, Clinton-ekteparet og Canadas statsminister Justin Trudeau skal alle være til stede, skriver avisen Haaretz, som siterer det israelske utenriksdepartementet.

På deltakerlisten er også Frankrikes president Francois Hollande, USAs utenriksminister John Kerry, prins Charles av Wales, Storbritannias tidligere statsminister David Cameron og Tysklands president Joachim Gauck. Pave Frans skal imidlertid ikke delta fordi han er på reise.

Kaller Peres sosialdemokrat

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Peres og Israels tidligere statsminister Yitzhak Rabin var blant de første toneangivende israelske politikerne som forsto at Israels sikkerhet forutsetter fred med palestinerne.

– Da fredsprosessen stoppet opp, beholdt Peres håpet og talte for fred og forsoning til det siste, sier Støre til NTB.

Støre mener det er en av Midtøstens mest betydelige ledere som nå har gått bort. Peres tilhørte lenge det israelske arbeiderpartiet, og Støre omtaler ham som sosialdemokrat.

– Jeg minnes mange interessante samtaler med statsmannen Shimon Peres, sier Ap-lederen.

Norges utenriksminister Børge Brende uttrykte også medfølelse med den tidligere presidentens familie på Twitter onsdag morgen.

Obama: – En kjær venn

USAs president Barack Obama og førstedame Michelle Obama sier Shimon Peres vil bli husket som en kjær venn.

– Det er få personer som vi deler denne verden med, som endrer kursen på menneskehetens historie, ikke bare gjennom sin rolle i menneskelige begivenheter, men fordi de utvider vår moralske forestillingsevne og tvinger oss til å forvente mer av oss selv. Min venn Shimon var en av de personene, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Obama kaller Peres «essensen av Israel» og sier den tidligere presidenten aldri ga opp håpet om fred mellom israelere, palestinere og Israels naboer.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier han er i dyp sorg etter å ha mottatt budskapet om at Israels tidligere president Shimon Peres er død.

– Jeg møtte Peres mange ganger, og dro alltid nytte av hans innsikt. Selv i de vanskeligste tidene forble han optimist i synet på forsoning og fred. Som han en gang sa i FN: «Tiden er inne for å forstå at den virkelige seieren ligger i innhøstingen av fred, ikke i å så enda flere krigsfrø. Når vi erstatter krigskart med fredskart, kommer vi til å finne ut at forskjellene mellom oss var små. Krigene var grusomme. Vi kommer til å innse at det forjettede land kunne ha blitt det lovede land allerede for lenge siden», sier Ban.

 1. Les også

  Peres møtt med pomp, prakt og protester

 2. Les også

  Peres hyllet av Obama

 3. Les også

  Her svinner håpet om fred mellom Israel og Palestina

Les mer om

 1. PLO
 2. Israel
 3. Nobels Fredspris

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Israel og hele verden tar farvel med Shimon Peres

 2. VERDEN

  Israels furete dobbeltansikt

 3. VERDEN

  Tilstanden alvorlig, men stabil for Peres

 4. VERDEN

  Alvorlig for Shimon Peres etter slag

 5. KOMMENTAR

  Oslo-avtalen var et politisk mirakel. 25 år senere er det lett å se at den bygget på en illusjon.

 6. KOMMENTAR

  Har Gud sendt Trump for å redde Israel fra Iran?