Kraftig ungdomsopprør i Göteborg

Politiet ble angrepet med stein, en politibil ble ødelagt og biler ble antent.

Göteborg omtales som den mest kriminelt belastede byen i Norden, ut fra antall innbyggere. Dette bildet er fra 2. september. En mann ble likvidert mens han satt i bilen sin. Gjerningsmannen løp fra stedet.

Mellom 15 og 20 maskerte ungdommer gikk til angrep på politiet litt over klokken åtte i Bergsjön i Göteborg onsdag kveld.

De kastet steiner mot politiet og bygget opp barrierer. I løpet av natten roet situsjonen seg og det var fortsatt rolig torsdag morgen, ifølge Göteborgs-Posten.

– De er veldig sinte

Politiet tror at opptøyene onsdag kveld er et resultat av at politiet tidligere denne uken beslagla en stor mengde tyvgods av forskjellig slag som blir brukt i kriminelle handlinger.

– De er veldig sinte på politiet fordi de antagelig mener at vi har forstyrret deres virksomhet. Men det er jo en kriminell virksomhet de driver med, vi gjør bare vår jobb, sier politiets presstalesman Hans Lippens til Göteborgs-Posten.

Aftenposten besøkte Bergsjön og flere andre belastede bydeler i Göteborg i april. Dette er segregerte samfunn som herjes av bandekriger.

Segregeringen og motsetningene aktiviserer ekstremister, deriblant høyreradikale som påstår at de møter økende aksept i den svenske befolkningen.

Les også

Høyreradikale i Göteborg: - Vi går så langt som nødvendig

– Mest vold i Norden

– Göteborg er den byen i Norden hvor voldskriminaliteten er på sitt høyeste, sa politiinspektør Ulf Bostrøm i det lokale politiet da Aftenposten besøkte ham i våres.

Göteborg sliter med elendig integrering, parallellsamfunn og segregerte bydeler som herjes av kriminalitet, narkotika, vold og brutale bandeoppgjør.

Politikommissær Pål Sjölander i Göteborg-politiet understreket samtidig at det alltid har vært flere skyteepisoder i en by som Stockholm, men at Göteborg er verst i Norden om man regner ut fra antall innbyggere.

– Hvorfor er det slik?

– Det er nok fordi dette er en ekstremt segregert by med mye fattigdom og en by som har tatt imot mange nye mennesker, sier Sjölander. Han sier at mange vil bort.

– Mange har forlatt Sverige fordi de ikke vil bo der lenger.

Les også

- Vi har vært for naive, sier Göteborg-ordfører

Bil satt i brann

Et vitne til opprøret onsdag kveld forteller til G-P om en bil ble satt i brann og at opprørene har bygget barrikader av trillevogner og paller og at situasjonen er svært ubehagelig.

– Det her er uakseptabelt. De som gjør dette, representerer ikke folk i Bergsjön, sier en annen.

En ambulanse måtte få politibeskyttelse gjennom området.

Maskerte ungdommer

Rundt 30 maskerte ungdommer sperret av en rundkjøring i Bergsjön sentrum. Det kunne høres smell, men det skal ifølge politiet kun dreie seg om kinaputter.

Politiet melder at ungdommene beveger seg svært raskt i området, og at ingen så langt er pågrepet.