Nye aksjoner mot mistenkte kuppmakere i Tyrkia - EU-topper er bekymret

Tyrkiske sikkerhetsstyrker utførte mandag nye aksjoner i jakten på mistenkte kuppmakere. Blant de pågrepne er den tidligere sjefen for Tyrkias luftvåpen, Akin Ozturk.

Erdogan-tilhengere jubler etter at soldatene som var med på kuppforsøket overga seg.

Spesialstyrker fra antiterrorenheten ved Istanbul-politiet gjennomførte i morgentimene razzia mot luftforsvarsskolen i byen, i jakt på nye mistenkte som kan ha hatt befatning med kuppforsøket, melder det statlige nyhetsbyrået Anadolu.

Rundt 1800 medlemmer av det tyrkiske politiets spesialstyrker er sendt til Istanbul for å ivareta storbyens sikkerhet, ifølge Anadolu.

Generaler pågrepet

Ifølge NTB er 103 generaler og admiraler pågrepet så langt.

Blant dem er Akin Ozturk, den tidligere sjefen for Tyrkias luftvåpen. Myndighetene mener Ozturk var den innenlandske lederen av kuppforsøket, bistått av president Recep Tayyip Erdogans erkefiende og religiøse leder Fethullah Gülen som bor i eksil i USA.

Erdogan anklager eksil-tyrkeren Gülen, som tidligere var blant presidentens allierte, for å stå bak kuppforsøket. Gülen avviser all innblanding.

General Mehmet Disli, som ifølge myndighetene sto bak bortføringen av generalstabssjef Hulusi Akar, er også pågrepet, opplyser en talsperson.

Tyrkias statsminister: 232 drepte

Ifølge Tyrkias statsminister Binali Yildirim er antallet drepte etter fredagens kuppforsøk 232 personer.

24 av disse skal være personer som var med på kuppforsøket, mens de resterende skal ha vært «martyrer» som var lojale mot myndighetene, sier Yildrim, ifølge Associated Press.

Videre er 1.541 mennesker såret, blant dem 50 som deltok i kuppet, opplyser Yildirim.

Antallet drepte ble dermed nedjustert fra 290 personer. Det var det tyrkiske utenriksdepartementet som meldte om dette tallet søndag kveld.

Sterke reaksjoner fra landets myndigheter

Over 7500 personer er arrestert etter det mislykkede kuppforsøktet. Om lag 6000 av dem skal være soldater, ifølge Yildrim.

Samtidig pågår en storstilt aksjon for å fjerne mistenkte Gülen-tilhengere fra sine stillinger. Totalt skal over 13.000 personer være avskjediget:

  • Nær 9000 ansatte tilknyttet det tyrkiske innenriksdepartementet er fjernet fra stillingene sine, skriver NTB.
  • Blant disse er det 30 guvernører, 52 statlige inspektører og 16
    juridiske rådgivere, i tillegg til nesten 8000 politifolk.
  • Videre er 2745 dommere avskjediget i løpet av helgen.
  • Mandag ble det også klart at 1500 ansatte i det tyrkiske innenriksdepartementet har fått sparken, ifølge Reuters.
President Recep Tayyip Erdogan hilser på frammøtte etter en begravelse etter ofre for det mislykkede kuppet i Istanbul søndag. Foto: Reuters / NTB scanpix

Rettstaten må beskyttes

I kjølvannet av fredagens kuppforsøk reagerer flere EU-topper på Erdogans reaksjoner. I tillegg til massearrestasjoner og avsettelse av dommere, vurderer presidenten å gjeninnføre dødsstraff.

– Rettsstaten må beskyttes, det er ingen
unnskyldning for skritt som tar landet bort fra det. Den må beskyttes for landets egen skyld, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini til pressen i Brussel, ifølge NTB.

Det fryktes også at listene over arrestordre var forberedt i forkant av kuppforsøket, og at myndighetene utnytter situasjonen.

Tyrkias forsøk på å bli medlem av EU har haltet de siste årene som følge av Erdogans stadig mer autoritære lederstil, blant annet når det kommer til menneskerettigheter og pressefrihet.

Dette er bekymringsverdig for europeiske politiske ledere.

– Det vi støtter i Tyrkia, er ikke Erdogan, men demokratiet, understreker den danske utenriksministeren Kristian Jensen i Brussel.

AFP melder mandag formiddag at en potensiell gjeninnførelse av dødsstraff vil forhindre tyrkisk EU-medlemskap.

NATO: Viktig at Tyrkia respekterer demokratiet

Også NATO-sjef Jens Stoltenberg oppfordrer medlemslandet Tyrkia til å respektere rettsstatsprinsipper og demokratiske verdier i kjølvannet av kuppforsøket.

Stoltenberg snakket med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan på telefon mandag og «fordømte igjen kuppforsøket i Tyrkia».

– Tyrkia er et verdsatt NATO-medlem som vi står solidarisk sammen med i denne vanskelige tiden, understreker Stoltenberg.

– Som en del av et unikt fellesskap av verdier, som står nedfelt i NATO-traktaten, er det viktig for Tyrkia som for alle andre medlemsland å sikre full respekt for demokratiet og dets institusjoner, grunnloven, rettsstaten og grunnleggende friheter, fremholder NATO-sjefen i enuttalelse.

Tusenvis av mennesker som støtter Erdogan tok til gatene i helgen. Her fra en demonstrasjon utenfor parlamentsbygningen i Ankara.

Skyting i Ankara

Tyrkias hovedstad er fortsatt preget av uro som følge av kuppforsøket.

En mann er pågrepet etter at han åpnet ild ved en rettsbygning i Ankara, melder AP.

Mannen begynte å skyte i nærheten av bygningen der flere høytstående generaler mandag blir avhørt i forbindelse med kuppforsøket, ifølge nyhetsbyrået.

Den pågrepne skal angivelig ha vært en tyrkisk soldat, skriver russiske Sputnik News. Han skal ha åpnet ild fra et passerende kjøretøy ved justispalasset. Ingen er rapportert skadet.