Verden

Hydro-sjefen innkalt til høring i Brasil om utslipp fra Alunorte

Norsk Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg blir kalt inn til høring i parlamentet i den brasilianske delstaten Pará, ifølge TV-kanalen Globo.

Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg la fram rapporten om brasilianske Alunorte og utslippene på en pressekonferanse tidligere i år. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
  • og NTB

– Vi har ingen kommentar til dette utover at vi er kjent med informasjonen, sier assisterende kommunikasjonsdirektør Erik Brynhildsbakken i Hydro til E24.

Ifølge E24 kjenner ikke Hydros kommunikasjonsdirektør til noen formell henvendelse om høringen. Tirsdag ble det klart at en domstol i Brasil har avvist anken fra Norsk Hydro om å få gjenoppta full produksjon ved Alunorte-anlegget, skriver E24 som siterer brasilianske medier.

Driften ved Norsk Hydros alumina-anlegg Alunorte i Brasil har gått for halv maskin etter et ekstremt regnvær i februar - etter pålegg fra brasilianske myndigheter.

Regnværet førte til at drikkevannet ble forurenset, og myndighetene mener at kilden var Alunorte-anlegget. Dette på tross av at en intern og en ekstern gransking har konkludert med at det «ikke er indikasjoner på at Alunorte har forurenset lokalsamfunn eller hatt varig innvirkning på miljøet i elvene i nærheten etter det kraftige regnværet».

Tidligere i år har Hydro fremmet et forslag overfor brasilianske myndigheter for å løse krisen knyttet til Alunorte-anlegget. Forslaget skal inneholde tiltak mot lokalsamfunnet og grep for å garantere for sikkerheten ved rødslamdeponiet som tilhører Hydro-anlegget, ifølge E24.

Alumina er råstoff for produksjon av aluminium, og avfallet – rødslam – lagres i to deponier på anlegget.

Les mer om

  1. Norsk Hydro
  2. Alunorte