Verden

Laizu sto brud 13 år gammel

Lakshimpur (Aftenposten): Laizu Akther Runa var bare 13 år da hun ble giftet bort. Svigerfamilien tok henne ut av skolen for at jentungen skulle stelle i huset. - Det var slutten på min barndom, forteller hun.

13 år gammel måtte Laizu Akther Runa slutte på skolen for å gifte seg. Ektemannen Main Uddin Lalmiah er ti år eldre. I dag passer Runa barn, lager mat og steller for svigerfamilien på familietunet i landsbyen Lakshimpur. Foto: Reidun J. Samuelsen

 • Reidun J. Samuelsen
  Reidun J. Samuelsen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Laizu Akther Runa har spent en klessnor mellom hyttene på familietunet. Klærne tørker raskt i varmen. Foto: Reidun J. Samuelsen

Jackfrukt er Bangladesh' nasjonalfrukt og landsbyens hovedinntektskilde. Foto: Reidun J. Samuelsen

Ektemannens bestemor, Bimola Rani Mondal, har sin egen hytte, men det er Laizu Akther Runa som steller for henne. Den gamle kvinnen ser dårlig og sitter stort sett på tregulvet foran hjemmet. Foto: Reidun J. Samuelsen

Lek og nytte. Barna i Lakshimpur husker på pumpen, og henter samtidig opp friskt vann. Foto: Reidun J. Samuelsen

Selv om loven forbyr ekteskap før myndighetsalderen, er den vanligste alderen for en brud i Bangladesh 15 og et halvt år, viser tall fra FNs befolkningsfond.

Vi kjører nordover fra hovedstaden Dhaka for å komme til landsbyen Lakshimpur. Her bor Laizu Akther Runa (23) sammen med ektemannen og to sønner i et enkelt hjem laget av strå og tørket leire. Det siste stykket frem til landsbyen er veien for gjørmete til at bilen klarer oppgaven, og vi tar bena fatt. Omgivelsene er intenst grønne takket være regntiden, og den tropiske luften er varm og fuktig.

Laizu Akther Runa har en historie å fortelle, og den er på ingen måte unik. I Lakshimpur, som teller 1824 mennesker, var gjennomsnittsalderen for ekteskapsinngåelse 11–13 år for jentene i 1997. I dag er den steget til 15,8 år takket være diverse opplysningskampanjer.

— Jeg ble giftet bort da jeg var 13 og et halvt. Da gikk jeg i femte klasse. Svigerfamilien og mine foreldre gjorde en avtale om at jeg skulle få fortsette på skolen, men min manns foreldre brøt avtalen. Jeg fikk bare gå ut 6. klasse, forteller Runa.

Hun byr på frukt og drikke. Det er sesong for jackfrukt, som er Bangladesh' nasjonalfrukt og landsbyens hovedinntektskilde.

- Ekteskapet var et sjokk for meg. Jeg ante ikke hva jeg gikk til, forteller hun.

Det var de voksne som arrangerte ekteskapet, og den 13 år gamle jentungen så ingen mulighet for å si nei.

— Jeg visste ikke at det var mulig å gjøre opprør mot det som var bestemt, sier Laizu Akther Runa, før hun legger til at det kunne ha vært langt verre. Ektemannen var bare ti år eldre enn henne.

Nektet skolegang

Hun mistrivdes hos svigerfamilien, og da de tok henne ut av skolen, brast alle fremtidsdrømmer.

— Jeg gråt og protesterte, men det var til ingen nytte. De ville jeg skulle jobbe i huset, men jeg var ikke klar for det, sier Runa. 23-åringen er direkte både i tale og blikk. Holdningen utstråler med all tydelighet at det ikke er hun som har noe å skamme seg over.

— Etter å ha fått to sønner, spurte jeg om å få gå tilbake til skolen, sier Laizu Akther Runa.

I Bangladesh er det mulig for voksne å følge undervisning i helgene slik at flest mulig skal få sjansen til å avslutte grunnskolen, men svigerfamilien sa nei.

Laizu Akther Runa syr for de andre landsbykvinnene. Hun måtte slutte på skolen i 6. klasse, og har få andre muligheter til å tjene penger. Foto: Reidun J. Samuelsen

Nå passer Runa hus og familie, sanker brensel og lager mat, og så syr hun litt for de andre landsbykvinnene for å spe på inntekten. Hun har en manuell symaskin i rommet der hun og mannen Main Uddin Lalmiah (33) sover. I det sparsommelig møblerte rommet står det også en TV.

På familietunet bor svigerforeldrene og mannens snart 100 år gamle bestemor, som Runa tar seg av. Kjøkkenet er i en egen hytte, og det er bygget latrine i et uthus ved hjelp av bistandsmidler.

Bryllupsnatten

I Lakshimpur vet alle at det er forbudt å gifte seg for tidlig, det betyr ikke at de har sluttet å gifte bort jentene i ung alder. I det lille samfunnshuset som ligger i tilknytning til skolen, møter vi mange av kvinnene i landsbyen. De er raske med å vise meg plakaten som organisasjonen Plan har satt opp, der grunnreglene om giftermål står skrevet med store tegn. Kvinnene er fra 17 år og oppover, og de deler av egne erfaringer.

— Jeg var bare 14 år da foreldrene mine giftet meg bort, forteller Jyoti Rani Mondal.

- Det er ikke riktig, et barn er ikke i stand til å skjøtte en husholdning og ta vare på en familie, legger hun til.

I fargerike sarier setter kvinnene seg på gulvet langs veggene i det avlange, umøblerte rommet. Det er svalere enn ute, men fortsatt så hett at svetten legger seg som perler på overleppen.

- Visste du hva du gikk til?

— Overhodet ikke, sier Jyoti, og de andre kvinnene ler megetsigende. Ingen forbereder barna på hva bryllupsnatten kan innebære.

— Den nye tilværelsen var et sjokk for meg. Jeg var hele tiden redd for å gjøre feil, ikke strekke til. Jeg tilbrakte de fem første årene av ekteskapet i svigerfamiliens hus, jeg våget ikke forlate hjemmet, sier hun.

Det er stille i området, skolen er stengt fordi det er fruktplukkersesong. Både barn og voksne er ute i den frodige skogen for å høste jackfrukt.

Tradisjon og fattigdom

En undersøkelse viser at 66 prosent av kvinnene i Bangladesh giftes bort før de fyller 18 år. Loven fra 1929 etterlater ingen tvil: Kvinner kan ikke gifte seg før de er 18 år, menn skal ha fylt 21. Likevel brytes loven hele tiden, uten at noen blir straffet for det.

- Hvorfor giftes jentene bort så tidlig?

— Det er flere grunner til det, sier Birgit Lundbak. Hun er avdelingsdirektør i Redd Barnas internasjonale avdeling og er nå utstasjonert i Bangladesh.

"Jeg vet ikke hva dere kaller tidlig ekteskap, men i området der jeg bor, blir jenter og gutter vanligvis giftet bort i alderen 8–14 år"
Sitat fra barn i Bangladesh gjengitt i den Redd Barna-støttede rapporten Our Story

— Fattigdom er én årsak, det koster å ha barna boende hjemme. En annen årsak er tradisjonen med medgift, som fortsatt eksisterer utenfor de store byene. Det er avgiften brudens foreldre betaler til svigerfamilien, og medgiften er lavere jo yngre bruden er, forklarer Lundbak.

Bangladesh er et land hvor kvinner i stor grad utsettes for trakassering og seksualisert vold. Ni av ti jenter i alderen 10–18 år er blitt utsatt for seksuell trakassering. Dette er også med på å presse brudens alder ned.

— Det er en lovløshet for jentene, de er utsatt når de går til skolen og de er utsatt hvis de er alene hjemme. En ser at foreldrene er opptatt av å få dem vel i havn før de blir ofre for overgrep. Da er de «skjendet» og vanskelige å gifte bort, sier Lundbak.

Redd Barna samarbeider med andre organisasjoner for å bevisstgjøre gutters holdninger til jenter. Ett av målene er å redusere sjikanering av skolejenter, slik at foreldrene lar jentene fortsette på skolen.

— Noen av guttene har gitt uttrykk for at de ikke var klar over at jentene hadde rettigheter og at en ikke skal slå sine koner, forteller Lundbak.

Henger seg i sarien

For noen av de unge jentene blir det for mye.

— Det er ubegripelig mange selvmord blant jenter i alderen 14 til 17 år. De henger seg i sarien sin, forklarer Birgit Lundbak.

En ser det i avisene i Dhaka. Små notiser om jenter på landsbygda som har tatt sitt eget liv. Årsakene kan være mange.

— Det kan være voldelige ektemenn, det at de må jobbe som slaver for svigerfamilien eller sorgen over tapt skolegang, sier Lundbak.

Ifølge offisielle tall begynner 95 prosent av barna på skolen. De siste årene har myndighetene i Bangladesh satset mye på å få flere barn inn i skolen, men mange slutter tidlig. Når barna er kommet til 5. trinn, er halvparten av jentene ute av klassen.

— Det er flott at så mange er innom skolen, og 95 prosent høres mye ut. Men de 5 prosent av barna som aldri får begynne på skolen, utgjør faktisk 3,5 millioner barn, sier Birgit Lundbak fra Redd Barna.

- Skolen er deres mulighet

— Jentene er intenst opptatt av å få fullføre skolen, og de er ofte flittige og flinke elever. Jentene vet at skolen er den ene muligheten de har til å få et bedre liv enn sin mor, sier Lundbak.

Redd Barna og deres samarbeidsorganisasjoner i Bangladesh kjemper mot myter når de snakker med foreldre som vil ta jentene ut av skolen.

— De ser ikke at en velutdannet datter kan være en kilde til forbedring for hele familien. Myten sier at hun går over til svigerfamilien idet hun gifter seg, men ofte er det døtrene som kommer tilbake for å pleie sine gamle syke foreldre. De er mer trofaste enn sønnene, sier Lundbak.

Hun sier det er lyspunkter. Flere får begynne på skolen, og flere våger å si nei til tidlige ekteskap.

— Det er noen tøffe jenter som sier nei til det ekteskapet foreldrene har arrangert for dem. Da sprer nyheten seg raskt blant jentene, «tenk, det går an å si nei».

Vil bli lege

— Hvorfor er ikke du gift? spør vi 15 år gamle Shodni Rana Mondal.

— Jeg er for ung, sier Shodni og smiler sjenert. Shodnis familie bor like bortenfor familietunet til Laizu Akther Runa i landsbyen Lakshimpur.

Shodni Rana Monda er 15 år og ugift. Hun vil heller gå på skolen. Foto: Reidun J. Samuelsen

— Det er hardt arbeid å være gift. En må produsere barn og passe hus, jeg vil heller gå på skolen, sier hun, og får et påpasselig nikk av representanten fra hjelpeorganisasjonen Plan, som er med oss til landsbyen.

15-åringen svinser rundt utenfor leirhyttene familien bor i. Shodni passer lillebroren mens moren og faren plukker jackfrukt i skogområdene. På tunet sitter også bestemoren og renser den store frukten med vante bevegelser.

- Hva vil du gjøre med utdannelsen?

— Jeg vil gå videre på skolen, drømmen er å bli lege for folk her i landsbyen, sier Shodni.

Hun kjenner flere fra skolen som er gift allerede, men sier hun helst vil vente.

— Jeg kan gifte meg når jeg er ferdig med skolen, sier Shodni.

Hvem den heldige blir, det bestemmer foreldrene hennes.

 1. Les også

  Her kan T-skjorten din være produsert

 2. Les også

  Streik hver uke rammer Bashars barbersalong

De fleste kvinnene i landsbyen Lakshimpur ble giftet bort som barn. I 1997 var gjennomsnittsalderen for bruder 11–13 år. Foto: Reidun J. Samuelsen

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Nesten ingen ville føde jenter. Nå har 70 millioner menn ingen kvinner å gifte seg med.

 2. A-MAGASINET
  Publisert:

  Da lillesøsteren ble gravid som 11-åring, tok Memory Banda et valg

 3. VERDEN
  Publisert:

  Fayrouz (11) ble giftet bort da faren trengte penger. Hun rømte da ektemannen ville tvinge henne til sex.

 4. A-MAGASINET
  Publisert:

  «Jeg skammet meg over meg selv»

 5. NORGE
  Publisert:

  – Mamma har alltid vært sterk, klok og rakrygget for oss barna

 6. VERDEN
  Publisert:

  De syriske kvinnene fikk nok av mennenes overgrep. De fant en drastisk løsning.