Verden

6 spørsmål og svar om Sverigedemokraternas valgskred

Sverigedemokraterna fosset frem i søndagens valg, og skaper fullt kaos i svensk politikk. Men hvem er de egentlig?

Ingen vil samarbeide med dem. Men med nær 13 prosents oppslutning i valget, blir Sverigedemokraterna og deres leder Jimmie Åkesson vanskelige å overse. Foto: Anders Wiklund/ TT

  • Karen Tjernshaugen
    Karen Tjernshaugen
    Nyhetssjef

1. Hvorfor snakker alle om Sverigedemokraterna (SD) etter søndagens valg i Sverige?

Sverigedemokraterna (SD) mer enn doblet sin oppslutning og kommer inn i Riksdagen med 49 mandater. Dette til tross for at valgkampen har vært preget av en rekke skandaler knyttet til SDs kandidater. SDs store gruppe i Riksdagen bidrar til at hverken Stefan Löfvens rødgrønne blokk eller den borgerlige Alliancen til Reinfeldt klarer å stable på bena et regjeringsalternativ med flertall.

2. Hvem er Sverigedemokraternas kjernevelgere?

SDs sterkeste valgkretser ligger i Skåne, helt sør i Sverige. Generelt henter partiet flest stemmer i periferien, færrest i Stockholm og Nord-Sverige. 29 prosent av SDs velgere stemte på høyrepartiet Moderaterna sist, mens 16 prosent er tidligere sosialdemokrater, ifølge en undersøkelse fra SVT.

3. Hvorfor vil ingen av de andre partiene i Sverige samarbeide med SD?

Partiet ble stiftet i 1988 på restene av tre svært høyreorienterte partier, til dels med røtter i nynazistiske miljøer – Framstegspartiet, Sverigepartiet og Bevara Sverige Svenskt. Partiet kaller seg selv demokratisk og nasjonalistisk, men store deler av Sverige betrakter det som høyreekstremistiske.

4. Er det noen ulikheter mellom svensk og norsk innvandringsdebatt?

Innvandringsmotstand har vært SDs klart viktigste sak. Sverige har hatt høyere innvandringstakt enn Norge. Så langt i år har over seks ganger så mange asylsøkere kommet til Sverige som til Norge. Mens partier som Ap og Høyre i mange år har argumentert for en streng innvandringspolitikk, har alle de etablerte politiske partiene i Sverige stått sammen om at innvandringspolitikken skal være liberal.

5. Hva er forskjellene på SD og Frp?

Frp har i flere år jobbet for å unngå et stempel som Sverigedemokraternas søsterparti i Norge, og fokuserer på forskjellene mellom de to partiene.

Begge partier har profilert seg på en restriktiv flyktning— og innvandringspolitikk. Men der Frp har et ben i en liberalistisk tradisjon, har dette ikke vært noe fremtredende trekk hos Sverigedemokraterna. SDs historiske røtter knytter partiet tettere til nasjonalistiske strømninger.

6. Hvordan har den svenske offentligheten forholdt seg til SD?

Alle de andre partiene i Riksdagen har sagt de ikke vil ha noe med partiet å gjøre. Aftonbladet lanserte i går kampanjen #87procent der de oppfordrer sine lesere til å markere at de tilhører de 87 prosentene som ikke stemte SD, mens Expressen valgte en helsvart førstesiden med teksten: «I går röstade 781.120 svenskar på Sverigedemokratene» med små bokstaver.

Kilder: SVT.se, aftonbladet.se, expressen.se, wikipedia.se, sverigedemokraterna.se, expo.se og NTB.

Les også

  1. Harald Stanghelle kommenterer: «Dette valget kan bli et svensk tidsskille»

  2. Eks-kriminelle tar plass i den svenske Riksdagen

  3. Löfven kan bli tvunget til samarbeid med borgerlige