Ni drept i nye uroligheter i Iran i natt

Ni mennesker er i løpet av natten drept i opptøyer i Iran, melder statlige medier i landet.

Opptøyene og uroen fortsetter i Iran, der ni mennesker ble drept i flere byer i Isfahan-provinsen natt til tirsdag. Dette bildet ble tatt da politiet brukte tåregass mot studenter som protesterte på universitetet i Teheran lørdag. Foto: AP / NTB scanpix
  • og NTB

Demonstrasjonene og opptøyene fortsetter i Iran. Statlige medier melder at ni mennesker ble drept natt til tirsdag, blant dem et medlem av revolusjonsgarden.
Minst 22 mennesker skal dermed være drept siden protestene mot myndighetene begynte torsdag.

Ifølge iransk TV ble et medlem av den iranske revolusjonsgarden drept og tre andre såret da de ble beskutt med en jaktrifle i byen Najafabad natt til tirsdag.

Seks mennesker skal ha blitt drept da de angrep en politistasjon i byen Qahdarijan, angivelig i et forsøk på å stjele våpen, ifølge statlige medier.

I byen Khomeinishahr skal en elleve år gammel gutt og en 20 år gammel mann ha blitt drept, også de angivelig etter å ha blitt beskutt med jaktrifle.

Alle de tre byene ligger i Isfahan-provinsen, rundt 350 kilometer sør for Teheran.

Også i hovedstaden Teheran ble det meldt om nye opptøyer natt til tirsdag, og ifølge nyhetsbyrået Mehr ble det blant annet satt fyr på en taxi.

EU krever garantier

Protestene startet torsdag og eskalerte raskt til å bli den største prøvelsen det iranske regimet har stått overfor siden massedemonstrasjonene i 2009.
– Vi har vært i kontakt med iranske myndigheter, og vi forventer at de garanterer for ytringsfriheten og retten til å demonstrere fredelig. Vi vil fortsette å følge utviklingen, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

President Hassan Rouhani har understreket at iranerne står fritt til å demonstrere, men han advarer mot bruk av vold.

– Det må være rom for kritikk av myndighetene og offentlige institusjoner, men kritikk er noe annet enn voldsbruk og å ødelegge offentlige eiendommer, sa han søndag.

En mulighet

Mandag fulgte han opp og understreket at det også kan komme noe godt ut av demonstrasjoner.
– Kritikk og protester er mulighet, ikke en trussel, sa Rouhani. Han understreket samtidig at det går en grense.

– Landet vårt vil håndtere denne minoriteten som roper slagord mot loven og folks ønsker, og som fornærmer revolusjonens verdi og ukrenkelighet, sier Rouhani i en uttalelse på nett.

Johnson og Søreide

Iranske myndighetene bekrefter at over 400 personer er pågrepet i forbindelse med uroen, men rundt 100 av disse skal alt være løslatt.
Storbritannias utenriksminister Boris Johnson maner til «meningsfylt debatt» i Iran om «de legitime og viktige sakene demonstrantene trekker fram».

Johnson understreker at iranerne må få lov til å gi uttrykk for sine synspunkter, men ber «alle involverte» om å avstå fra bruk av vold, overholde internasjonale forpliktelser og respektere menneskerettighetene.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er også bekymret.

– Følger demonstrasjonene i Iran med dyp bekymring. Avgjørende å respektere borgernes grunnleggende rett til å demonstrere. Vold og ytterligere tap av liv må unngås», skriver hun på Twitter.