Verden

Angolas president sparker lederen for landets oljefond

Angolas president har sparket lederen for landets oljefond, José Filomeno Dos Santos – to måneder etter Paradise Papers-avsløringene.

Angola president Joao Lourenco har sparket lederen for landets oljefond, sønn av landets forrige president.

Dos Santos, som er sønn av Angolas tidligere president José Eduardo dos Santos, har ledet Angolas oljefond de siste seks årene. Avskjedigelsen kommer to måneder etter dokumentlekkasjen Paradise Papers, der blant annet Aftenposten deltok.

Der ble det avslørt at José Filomeno Dos Santos ga sin nære venn Jean-Claude Bastos’ firma, Quantum Global, i oppdrag å forvalte milliardfondet.

Bastos investerte deretter flere av fondets milliarder i selskap der han selv har eierinteresser, skriver The Guardian.

Angola har i en årrekke hatt nesten like høye oljeinntekter som Norge. Men landet er ifølge Transparency International et av verdens mest korrupte, skrev Aftenposten i den avslørende artikkelen i november.

Plasserte familie og venner i lukrative stillinger

José Eduardo dos Santos var president i Angola i 28 år og sørget for å plassere familie og venner i en rekke fremtredende og lukrative stillinger.

Datteren Isabel Dos Santos regnes som Afrikas rikeste kvinne, men fikk i november i fjor sparken som leder for det statlige oljeselskapet Sonangol.

Nå lider broren José Filomeno Dos Santos samme skjebne, og to yngre søsken har ifølge nyhetsbyrået Bloomberg mistet sjefsstillinger de har hatt i det statlige kringkastingsselskapet i Angola.

Angolas oljefond ble etablert i 2008 og hadde ved utgangen av tredje kvartal i 2017 en portefølje på rundt 40 milliarder kroner.

Les mer om

  1. Paradise papers
  2. Angola
  3. Oljeinvesteringer
  4. Korrupsjon