Verden

44 arrestert i Ferguson i natt

(FERGUSON/Aftenposten): Tusenvis av demonstranter gikk ut i gatene i over 170 amerikanske byer i protest mot at politimannen Darren Wilson ikke blir tiltalt for å ha drept tenåringen Michael Brown.

 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Politiet her i Ferguson arresterte 44 personer onsdag kveld og natt. Poliiet beskrev likevel den andre kvelden med protester som roligere enn den første. Da ble 61 pågrepet i løpet av en kveld og natt med ildspåsettelser, plyndring, hærverk og sporadisk skyting.

I storbyene New York, Los Angeles og Boston samlet det seg samtidig tusenvis av mennesker seg for å demonstrere på fredelig vis mot kjennelsen i Brown-saken.

18 år gamle Michael Brown ble skutt og drept av politimannen Darren Wilson i Ferguson, Missouri 9. august. Brown var ubevæpnet da han ble skutt, og svært mange amerikanere mener at politimannen i det minste burde blitt stilt for retten.

Her i Ferguson stilte et hundretall demonstranter seg på nytt utenfor politistasjonen i byen for å protestere.

I motsetning til kvelden i forveien, der situasjonen raskt spant ut av kontroll, sørget et kraftig oppjustert antall politifolk og føderale soldater for å unngå at Ferguson på nytt ble rammet av kaos.

Missouri-guvernør Jay Nixon økte i går antallet føderale soldater i byen fra 700 til 2200. Politiet ble også utplassert i områder av Ferguson der flere bygninger ble ødelagt og påtent natten før.

Les også:

Les også

Ferguson-politimann i første intervju: min samvittighet er ren

— Ferguson er mye mer enn vold og hat

Til tross for enkelte tilfeller av hærverk - blant annet ble en politibil ødelagt - forholdt de fleste demonstrantene seg fredelige i denne forstaden til storbyen St. Louis. Politiet tok i bruk tåregass for å spre demonstrantene etter hærverket, men i mindre grad enn kvelden i forveien.

- Det er mange i lokalsamfunnet som har jobbet hardt for å forhindre at det blir mer vold. Det er ikke noe som får så mye oppmerksomhet av dere i media, men det har bidratt til å legge en demper på mye av sinnet folk her føler, sier Jamie Cullman (29), en firebarnsmor vi treffer i Ferguson.

Hun har bodd hele livet i dette området, og sier at hun ikke kjenner igjen stedet hun ser på TV-bildene på nyhetskanalene.

— Dette samfunnet er mye mer enn vold og hat. Ja, jeg blir redd når demonstrantene blir aggressive. Men dette er bare en liten del av hvem vi er, sier trebarnsmoren Cullman.

Demonstrasjonene i Ferguson ble avsluttet rundt klokken 05:30 i natt da politiet bestemte seg for å rydde området. Alle som ikke fjernet seg fra området utenfor rådhuset, der politibilen ble satt i brann, ville bli arrestert, opplyste politiet.

Les også:

Les også

- Dette har bygget seg opp over flere tiår. Det vi så i natt er bare begynnelsen

Demonstranter sperret motorveier i New York

I hele USA viste demonstranter i natt solidaritet med Michael Browns familie. I minst 170 byer ble det i går gjennomført demonstrasjoner mot at storjuryen i St. Louis valgte å ikke stille Darren Wilson for retten, ifølge CNN.

I New York samlet folk seg ved inngangen til Lincoln-tunnelen, på 7th Avenue og på FDR-motorveien og hindret dermed trafikken på noen av byens travleste veier.

Også i Los Angeles, i Boston og i Atlanta stilte demonstranter seg opp på en motorvei og sørget for store forsinkelser i trafikken. Politiet har arrestert en rekke mennesker i løpet av natten, men demonstrasjonene har i hovedsak vært fredelige.

— Hendene i været, ikke skyt! er et mantra som går igjen i flere av byene - en referanse til at mange av vitnene i Brown-saken sier at han forsøkte å overgi seg da han ble skutt og drept i august.

Sharpton varsler privat søksmål

Brown-saken har skapt stort engasjement og en større diskusjon på nasjonalt nivå om hvordan svarte amerikanere i manges øyne blir forskjellsbehandlet av politiet og myndighetene.

Al Sharpton, en av de fremste borgerrettighetsforkjemperne i USA, sa på en pressekonferanse her i Ferguson på tirsdag at demonstrantene kun vil oppnå det de ønsker hvis de forblir fredelige.

Han la til at Browns familie, med hans støtte, vil gå til et privat søksmål mot politimannen som skjøt og drepte 18-åringen.

— Våre hjerter ble knust av kjennelsen. Vi tapte dette slaget. Men ryggene våre er ikke brukket. Vi skal fortsette denne kampen i rettssystemet, sa Sharpton.

 1. Les også

  Brown-familiens advokater: - En fullstendig urettferdig prosess

 2. Les også

  Kaos i Ferguson etter jurykjennelse

Demonstranter i New York sperret flere motorveier natt til onsdag. AP Photo/Kathy Willens

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Ingen ny sak mot politibetjent etter Brown-drapet i 2014

 2. VERDEN

  De har forandret USA med tre enkle ord: «Black Lives Matter»

 3. VERDEN

  Ferguson får svart politisjef etter Brown-drapet

 4. VERDEN

  Amerikansk ekspert frykter at politiet vil det vanskelig for Black Lives Matter-bevegelsen

 5. VERDEN

  Voldelig natt i USA: Sammenstøtene eskalerer

 6. VERDEN

  Politiet i Minneapolis skal granskes