Ethiopian Airlines-fly styrtet seks minutter etter avgang. Myndighetene melder om 157 døde.

Et fly fra Ethiopian Airlines med 149 passasjerer og et mannskap på åtte styrtet søndag mellom Addis Abeba og Kenyas hovedstad Nairobi. Alle om bord skal ha mistet livet.

Flyet styrtet på et jorde ved Bishoftu.

Røde Kors bekrefter søndag kveld at deres norske medarbeider Karoline Aadland (28) var passasjer på flyet og er antatt omkommet etter flystyrten. Utenriksdepartementet bekrefter at en norsk borger er blant de omkomne.

Tidligere søndag fikk VG bekreftet at det var en norsk person om bord fra Etiopias konsul i Norge, Erling Ølstad. Han skal ha fått vite dette av Etiopias utenriksdepartement.

– De bekrefter at det var en nordmann om bord og jobber med å finne en god løsning til å varsle slekt og venner, sa Ølstad til VG.

Les også

Norsk Røde Kors-ansatt savnet etter flystyrten

Slik så det ut på ulykkesområdet ved Bishoftu i Etiopia søndag morgen. Bildet er frigitt av flyselskapet og sier det viser CEO Tewolde Gebremariam på ulykkesstedet.

Styrtet etter seks minutter

Boeing 737 – Max8-flyet styrtet søndag morgen, seks minutter etter at det tok av fra Etiopias hovedstad Addis Abeba med kurs for Kenyas hovedstad.

Ifølge en talsmann fra flyselskapet skal kapteinen ha meldt kontrolltårnet om problemer og at han ønsket å snu rett etter at flyet tok av, skriver BBC. Kapteinen hadde fått tillatelse til dette.

En sko og andre personlige eiendeler ligger på bakken etter styrten.

Flyet var kommet fra Sør-Afrika samme morgen og sto tre på bakken i tre timer før den fatale turen.

En lete- og redningsoperasjon er i gang i området ved Bishoftu, men myndighetene opplyser at det ikke er overlevende.

Det er ikke klart hva årsaken til ulykken er. Det var pent og klart vær i området søndag.

Utenlandsk kvinne bosatt i Tromsø omkommet

En fransk-britisk kvinne i 30-årene bosatt i Tromsø var blant de omkomne i flystyrten i Etiopia, melder Nordlys.

Kvinnen var på vei til en miljøkonferanse i regi av FN i Nairobi da ulykken skjedde, bekrefter arbeidsgiveren.

– Jeg kan bekrefte at en ansatt hos oss, bosatt i Tromsø, er blant de omkomne, sier direktøren i organisasjonen den omkomne jobbet for til Nordlys.

Avisa får opplyst at kvinnen hadde dobbelt statsborgerskap – fransk og britisk. Hun har bodd i flere perioder i Tromsø.

Kenyanske Julia Mwashi utenfor Hurdalsjøen hotell, der hun tidligere denne uken deltok i en samling i regi av Norec. Mwashi var ombord i flyet fra Ethiopian Airlines.

Kenyansk kvinne omkom etter samling i Norge

Kenyanske Julia Mwashi var også ombord på flyet. Hun hadde vært på samling i Hurdalsjøen i Norge denne uken i regi av Norec, tidligere Fredskorpset, skriver VG.

Julia Mwashi var 41 år og etterlater seg to barn, skriver avisen.

– Hun har vært vår koordinator i Kenya siden 2017. Dette var hennes siste oppdrag i regi av Norec, sier direktør Jan Olav Baarøy i Norec.

– Vi vil huske Julia som et høyt respektert medlem av partnerskapet, sier Kari Lindemann, programrådgiver i Norec for Yess Girls, som består av jentespeiderforeninger fra ulike afrikanske og asiatiske land.

Passasjerer fra 35 land om bord

En talsmann for Ethiopian Airlines opplyser på en pressekonferanse at det var passasjerer fra 35 forskjellige nasjoner om bord.

I tillegg til passasjeren fra Norge var det passasjerer fra Kenya (32), Canada (18), Etiopia (ni), Kina (åtte), Italia (åtte), USA (åtte), Storbritannia (syv), Frankrike (syv), Egypt (seks), Nederland (fem), India (fire), Russland (tre), Sverige (tre), Marokko (to), Israel (to), Belgia (en), Uganda (en), Jemen (en), Sudan (en), Togo (en) og Mosambik (en).

Vrakdeler fra ulykkesflyet Ethiopian Airlines flight 302 som styrtet like ved byen Bishoftu.

Det var også fire personer med FN-pass om bord.

Ulykken skjedde rett før et stort internasjonalt klimamøte i Nairobi, der FNs miljøorganisasjon UNEP holder til.

Etiopias statsminister kondolerer

Ethiopian Airlines er Afrikas største flyselskap med et godt renommé for sikkerhet, men i 2010 styrtet et av selskapets fly i Middelhavet rett etter å ha tatt av fra Beirut. 90 passasjerer mistet livet.

Selskapet har flere flyvninger daglig mellom Addis Abeba og Nairobi, og flyr også daglig mellom Oslo, Stockholm og Addis Abeba.

På Twitter har Etiopias statsminister Abiy Ahmed lagt ut en kondolansemelding til alle pårørende.

To tette ulykker for ny flymodell

Flyet som styrtet utenfor Addis Abeba søndag morgen ble levert flunkende nytt for fire måneder siden og er av typen Boeing 737-Max8. Indonesian Lion Air-flyet som styrtet 13 minutter etter avgang fra Jakarta i oktober i fjor var av nøyaktig samme type.

Pilotene om bord på Indonesian Lion Air-flyet skal ha kjempet for å holde kontroll på flyet helt fra da det lettet til det styrtet i sjøen utenfor øya Java.

Fra pressekonferansen der Ethiopian Airlines CEO Tewolde Gebremariam informerer om ulykken

189 mennesker mistet livet i ulykken.

Max-modellen er den nyeste versjonen av Boeings 737-serie, som er verdens mest solgte flytype. Ethiopian Airlines kunngjorde kjøpet av det splitter nye Max-flyet i juli.

Boeing beklager ulykken

Flyprodusenten Boeing skriver i en uttalelse søndag at det er dypt lei seg for å høre nyheten om 737 MAX-flyet og at selskapets tekniske team vil stå til disposisjon for å hjelpe på forespørsel fra National Transportation Safety Board (NTSB).