Verden

Canada stenger luftrommet for 737 Max 8

Canada stenger umiddelbart luftrommet for Boeing 737 Max 8-fly. Beslutningen er basert på ny informasjon, opplyser landets transportminister.

Canadas transportminister Marc Garneau. Foto: Adrian Wyld / The Canadian Press / AP / NTB scanpix

 • NTB

Canada, som har verdens tredje største flåte av denne flymodellen, har inntil onsdag gjort som USA og ikke tatt flytypen ut av trafikk.

– Som et resultat av ny informasjon som vi mottok i dag, og som vi har fått analysert, samt etter råd fra mine eksperter og som en forholdsregel, har jeg utstedt et sikkerhetsvarsel, sa transportminister Marc Garneau til pressen i Ottawa onsdag.

Den nye informasjonen stammer fra satellitter og viser en mulig, men ikke bevist likhet mellom de to flyulykker med Max 8, ifølge Garneau.

– Dette trer i kraft umiddelbart og vil gjelde inntil videre, sa Garneau om flyforbudet.

Over 370 fly av denne typen er i drift i dag, hvorav 41 driftes av canadiske AirCanada, Westjet og charterselskapet Sunwing.

Canadas beslutning kommer etter at alle EU-land, Kina, India, Australia og en rekke andre land tidligere i uka la ned midlertidige forbud mot 737 Max 8. Bekymringene rundt flyet oppsto etter Ethiopian Airlines-ulykken som krevde 157 menneskeliv søndag.

Max 8-flyet var på vei fra Addis Abeba til Nairobi da det krasjet. 189 mennesker mistet livet da et indonesisk Lion Air-fly av samme modell styrtet i oktober i fjor. Det er blitt påpekt likheter mellom de to ulykkene.

Verken Boeing eller amerikanske luftfartsmyndigheter mener det er grunnlag for å sette flyene på bakken. Årsaken til ulykken i Etiopia etterforskes, og Boeing fastholder at flyet er trygt.

Les mer om

 1. Fly
 2. Boeing 737
 3. Canada

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Boeing anbefaler at alle Max 8-fly over hele verden settes på bakken

 2. VERDEN
  Publisert:

  Ulykkesflyets svarte bokser sendt til analyse

 3. VERDEN
  Publisert:

  Sorg blant Canadas iranere etter flyulykken

 4. VERDEN
  Publisert:

  Piloter: Problemer med to amerikanske 737 MAX 8-fly

 5. VERDEN
  Publisert:

  Etiopisk minister: Boeing-pilotene fulgte riktig prosedyre

 6. VERDEN
  Publisert:

  Etterlatte i harnisk etter pressekonferanse om Boeing-ulykken