Verden

Trump vil presse NATO-landene for penger. Nå har Kongressens ledere gitt Stoltenberg en svært sjelden invitasjon.

NEW YORK (Aftenposten): De er innbitte motstandere, men frykter Trumps angrep på NATO. Nå ber de Jens Stoltenberg tale til Kongressen.

Donald Trump liker å nevne Stoltenberg i talene sine.
  • Christina Pletten
    Christina Pletten
    Kommentator

De er politiske motstandere i et svært polarisert klima, men demokrat Nancy Pelosi og republikaner Mitch McConnell har likevel klart å enes om en ting: de vil invitere Jens Stoltenberg til å tale til Kongressen. Han blir dermed den første nordmannen og den første skandinaven som får tale til de folkevalgte i dette forumet.

Anledningen skal være 70-årsdagen til den transatlantiske alliansen, og ifølge The Washington Post har de to politikerne planlagt dette i det stille.

Pelosi er speaker i Representantenes hus, mens McConnell er leder i Senatet. Det er Nancy Pelosi som har kunngjort invitasjonen.

Kun 115 personer har gjennom historien fått æren av å tale til en samlet Kongress, inkludert Winston Churchill, Nelson Mandela og Dronning Elizabeth. De aller fleste har vært statsoverhoder.

Stoltenberg skal til Washington for å markere feiringen og møte med NATOs utenriksministre i begynnelsen av april.

Demokrat Nancy Pelosi.
Les også

– Stoltenberg har hatt en betydelig innflytelse på Trump, mener analytiker

Hard kritikk mot NATO

President Donald Trump har ved flere anledninger kommet med svært hard kritikk mot NATO. Under et møte i Brussel i fjor utløste Trump krisestemning da han truet med å trekke USA ut av forsvarsorganisasjonen. Den amerikanske presidenten sa at USA ville gå «sine egne veier» hvis ikke de allierte økte forsvarsbudsjettene innen januar 2019.

Senatet hadde på forhånd gjennomført en symbolsk avstemning for å signalisere sin støtte til alliansen, tross Trumps retorikk. I januar vedtok Representantenes hus en lignende resolusjon. Nancy Pelosi møtte dessuten Stoltenberg da hun var i Europa i februar.

Invitasjonen til Stoltenberg om å tale i Kongressen er en måte for de amerikanske folkevalgte å vise sin tverrpolitiske støtte til NATO, skriver The Washington Post.

«Det understreker at USA er forpliktet til organisasjonens verdier og viktighet når det gjelder å sikre den globale verdensorden,» skriver avisen.

Trump er i ferd med å utarbeide en ny strategi for USAs allierte, som han kaller «cost plus 50». Presidenten vil kreve at medlemslandene betaler for å ha amerikanske styrker stasjonert. Landene skal betale de faktiske kostnadene, pluss 50 prosent i en slags kompensasjon til USA. Ifølge Bloomberg er dette en strategi for å tvinge NATO-landene til å betale mer. Tyskland, Japan og Sør-Korea er blant landene som vil bli hardt rammet av en slik ordning.

Jens Stoltenberg, NATO Secretary General, just stated that because of me NATO has been able to raise far more money ... https://t.co/C4GdaIdvRO
Les også

Trump sjokkerte NATO-allierte med sitt frontalangrep. Men hans tilhengere i USA elsker det.

Frankrikes president Emmanuel Macron da han talte for Kongressen våren 2018.

Macron

Den siste utlendingen som talte til en samlet kongress var Emmanuel Macron i fjor vår. Da understreket den franske presidenten viktigheten av internasjonalt samarbeid.

– Europa og USA må møte de globale utfordringene sammen i dette århundredet, sa Macron.

– Våre verdier og vårt menneskeverd står på spill.

Macron serverte lett innpakket kritikk av Trump-regjeringens hang til nasjonalisme, og fikk flere ganger stående applaus fra kongressmedlemmene.

Før Macron talte Indias statsminister Narendra Modi i 2016, og pave Frans, Japans statsminister Shinzo Abe og Afghanistans president Mohammad Ashraf Ghani i 2015.

Les også

Aftenposten mener: Trumps vingling skader NATO

Christina Pletten er Aftenpostens korrespondent i USA. Kom gjerne med innspill til saker eller ting du har lyst å lese mer om. Følg henne på Facebook her.

Les mer om

  1. USA
  2. Jens Stoltenberg
  3. Nato