Verden

Sør-Korea melder at Nord-Korea har begynt å fjerne propagandahøyttalere ved grensen

Nord-Korea har begynt å montere ned høyttalere som er blitt brukt til å kringkaste propaganda ved grensen til Sør-Korea, opplyser Sør-Koreas forsvarsdepartement.

Sørkoreanske soldater arbeider med å demontere propagandahøyttalere 1. mai. Nå gjør Nord-Korea det samme. Foto: KIM HONG-JI / X90173

 • NTB

Nedmonteringen tirsdag skjer dagen etter at Sør-Korea meldte at landet kommer til å gjøre det samme på sin side av grensen. Høyttalerne i Sør-Korea har vært brukt til musikk, nyheter og negativ informasjon om Nord-Korea, og det er ventet at nedmonteringen også der vil begynne i løpet av tirsdagen.

Dette er blant de første små praktiske tiltakene som er iverksatt for å skape forsoning mellom de to landene på Koreahalvøya etter det historiske toppmøtet fredag, melder nyhetsbyrået Reuters.

Som et tegn på velvilje før møtet skrudde Sør-Korea av høyttalerne sine.

En sør-koreansk soldat ved siden av høyttalerne som Sør-Korea har brukt til å sende propaganda over grensen. Nå blir de skrudd av. Foto: Lim Tae-hoon / AP

Nord-Korea meldte dessuten mandag at landet vil stille klokkene sine en halvtime fram slik at tidssonen i de to landene skal være lik.

Sist fredag skjedde det historiske møtet mellom Nord-Koreas diktator Kim Jung-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in. Senere i vår skal president Donald Trump møte Kim.

Lederne for nord-og sør-korea møttes for første gang fredag. Foto: AP

Sør-Koreas president Moon Jae-in har, ifølge sør-koreanske medier, bedt FN overvåke Nord-Koreas stenging av landets atomtestanlegg.

Moon kom med forespørselen i en telefonsamtale med FNs generalsekretær António Guterres, melder Reuters , som siterer det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Under toppmøtet mellom Nord- og Sør-Korea fredag lovet Nord-Koreas leder Kim Jong-un å stenge landets kjernefysiske testanlegg i løpet av mai, opplyste Moon søndag. Kim skal også ha lovet omverdenen fullt innsyn i prosessen.

Har du fått med deg disse?

 • USA diskuterer om Trump bør på fredsprisen. Noen mener han bør få to.
 • Frank Rossaviks kommentar: Kim ler hele veien til torturkammeret.
 • Fredssamtaler har kollapset tidligere. Derfor er det større grunn til optimisme denne gangen.

Les mer om

 1. Nord-Korea

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Nyhetsbyrå: Nord-Korea truer med å avlyse toppmøte med USAs president

 2. VERDEN
  Publisert:

  – Nytt toppmøte mellom Nord- og Sør-Korea i september

 3. VERDEN
  Publisert:

  Skepsis og håp på Korea-halvøya

 4. VERDEN
  Publisert:

  Nord-Koreas Kim Jong-un på toppmøte i Sør-Korea: – Overveldet av følelser

 5. VERDEN
  Publisert:

  Sør-Korea slår av propagandahøyttalere

 6. VERDEN
  Publisert:

  Moon: Nord-Korea stenger atomtestanlegg i mai