Verden

Florida stålsetter seg for «monsterstorm»

Orkanen Michael vokser seg stadig sterkere på sin vei mot Florida i USA. – Prognosene blir bare farligere, sier guvernør i delstaten.

Orkanen Michael nærmer seg Florida. Her er et satellittbilde fra søndag før ekstremværet nådde orkans styrke.
  • og NTB

Tidlig tirsdag morgen lokal tid hadde ekstremværet nådd orkans styrke med en vedvarende vindstyrke på 40 meter pr. sekund. Orkanen befinner seg rundt 680 kilometer sør for Apalachicola nordvest i Florida, og beveger seg med en hastighet på 19 kilometer i timen.

Ifølge det amerikanske orkansenteret kan Michael oppnå en styrke på opptil 49 meter pr. sekund tirsdag kveld og natt til onsdag, når den ventes å nå land nord i Florida i et område som kalles Big Bend.

  • LES OGSÅ: Ekstremvær kommer til å bli normalen

Unntakstilstand

Guvernør Rick Scott i Florida sier orkanen kan bringe med seg livsfarlig vind, stormflo og kraftig regn. I Florida er det erklært unntakstilstand i 35 kommuner fra Big Bend til Tampa Bay, og Scott oppfordrer alle som er nær kysten til å evakuere inn i landet.

I nabodelstaten Alabama har guvernør Kay Ivey allerede erklært unntakstilstand for hele delstaten.

Mandag ettermiddag var det allerede lange køer ved bensinstasjoner og dagligvarebutikker med folk som ville sikre seg forsyninger i påvente av orkanen.

Skader for 360 milliarder

– La meg gjøre det klart: Orkanen Michael er en monsterstorm, og prognosene fortsetter å varsle at den blir enda farligere, sier Scott ifølge NBC News.

Michael kommer bare få uker etter at ekstremværet Florence kostet minst 36 personer livet i North Carolina.

Ifølge analysebyrået Moody's Analytics forårsaket Florence skader og tapt inntjening på totalt 44 milliarder dollar – nesten 360 milliarder norske kroner etter dagens kurs. Stemmer det, har stormen forårsaket like store skader som det voldsomme jordskjelvet i California i 1994.

Les mer om

  1. Vær
  2. Florida
  3. Ekstremvær
  4. California