Erdogan: Tett overvåking av flyplass og konsulat etter journalist-forsvinning

Saudi-Arabias konsulat og Istanbuls flyplasser er blitt holdt under oppsikt etter at journalist Jamal Khashoggi forsvant, sier president Recep Tayyip Erdogan.

Tawakkol Karman, den ene av vinnerne av Nobels fredspris i 2011, demonstrerer nær det saudiarabiske konsulatet i Istanbul. Hun holder opp en plakat av den forsvunnede journalisten.

Tyrkiske myndigheter har fulgt nøye med, på utkikk etter spor, fortalte Erdogan til journalister i Ankara søndag.

Erdogan kaller Khashoggi «en journalist og en venn» og sier han personlig har fulgt med på saken og vil kunngjøre resultater av etterforskningen på et senere tidspunkt.

– Jeg følger saken, og vi skal informere omverdenen om etterforskningens utfall, sa Erdogan.

Erdogan sa han håper Khashoggi blir funnet i god behold.

– Vi håper vi ikke blir stilt overfor en situasjon vi ikke ønsker, sa Erdogan, i det som fremsto som en henvisning til at anonyme tyrkiske kilder mener Khashoggi ble drept i konsulatet.

Saudiarabiske tjenestemenn har kalt anklagene «grunnløse».

En sikkerhetsvakt passer på innkjøringen til det saudiarabiske konsulatet i Istanbul.

– Forbered begravelse

Leder av den tyrkiske presseorganisasjonen TAM og en personlig venn av Khashoggi, Turan Kislakci, sier han har snakket med tjenestemenn fra tyrkiske myndigheter som hevder de har bevis for at Khashoggi ble drept.

– Vi ble fortalt at han ble drept og at forberedelser til begravelsen kan begynne. Vi ringte flere andre som sa at de hadde bevis for at han ble drept på barbarisk vis og at det vil bli kunngjort i morgen eller dagen etter, sier Kislakci til AP utenfor Saudi-Arabias konsulat søndag.

Kislakci sier også han er blitt fortalt at Khashoggi ble gjort bevisstløs før han så ble kuttet opp i småbiter på konsulatet.

Skulle hente dokumenter

Khashoggi dro til konsulatet i Istanbul tirsdag for å hente noen ekteskapsdokumenter. Hans tyrkiske forlovede ventet utenfor. Hun sier han aldri kom ut igjen.

Khashoggi flyttet til USA i fjor fordi han var redd for å bli pågrepet i hjemlandet. I USA har han skrevet for blant annet Washington Post. Han er kjent for å være kritisk til Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman.

Saken kan få store konsekvenser for forholdet mellom Tyrkia og Saudi-Arabia, som kniver om innflytelse i Midtøsten.