Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fikk et fly verdt 3,3 milliarder kroner i gave fra Qatars emir Tamim bin Hamad Al Thani.

Emiren av Qatar ga fly i milliardklassen til Tyrkias president – se bildene av luksusen

ISTANBUL (Aftenposten): Derfor ga emiren av Qatar et luksusfly til 3,3 milliarder kroner til Erdogan. – De har ikke så mange andre venner.

Man kan ikke beskylde emir Tamim bin Hamad Al Thani for å knusle med gavene til sine beste venner. Når har Qatars mektige hersker gitt et Boeing 747–8 i gave til Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, melder TRT Haber.

De melder at gaven er et «uttrykk for emirens kjærlighet for Erdogan».

President Erdogan kan avholde viktige møter og kanskje også invitere på middag i dette romslige møterommet.

Erdogan kan få med seg 75 medreisende

Superluksusutgaven av det digre flyet landet på Sabiha Gökcen-flyplassen på asiasiden av Istanbul onsdag.

De skriver at denne «very special VIP»- versjonen av flyet koster 400 millioner dollar, hvilket tilsvarer nesten 3,3 milliarder norske kroner.

Emir Tamim bin Hamad Al Thani og president Recep Tayyip Erdogan har vært på hyppige besøk hos hverandre.

Normalt kan en Boeing 747–8 få plass til 400 passasjerer. Men i luksusutgaven som Erdogan har fått, er det plass til bare 76 personer, ifølge Haberler. Man har prioritert komfort, noe bildene som er blitt presentert av tyrkiske medier, burde kunne understreke.

Mye er gjort for at president Erdogan, og eventuelt kona Emine, skal kunne sove godt på lengre flyturer.

Den tyrkiske presidenten har litt å velge mellom

Flygaven fra den qatarske emiren blir føyd til resten av presidentens flypark. Det har fra før dreid seg om ikke færre enn 11 fly og 3 helikoptre, ifølge Ahval.

Blant de andre flyene er en Airbus A340 VIP som Tyrkia kjøpte fra Tunisia for 650 millioner kroner i 2016.

Slik ser et av de andre møterommene i flyet ut.

– De har ikke så mange andre venner

Så hvorfor har Qatar valgt å gi en såpass dyr gave til Tyrkia? En del av svaret er at de ikke har så mange andre venner i regionen, svarer forsker Lars Haugom ved Institutt for forsvarsstudier.

– De har et anstrengt forhold til Saudi-Arabia og mange av de andre arabiske golflandene, og Tyrkia har valgt å støtte dem i den konflikten, sier han.

Qatar satser også stort økonomisk i Tyrkia. Under sitt siste besøk i Tyrkia i august lovet emiren at landet skulle investere 125 milliarder kroner i Tyrkia.

Flyet styres fra denne cockpiten.

Ideologi og økonomi viktig for Tyrkias valg

Da Saudi-Arabia, De arabiske emirater, Egypt og flere av de andre golflandene innførte en svært streng blokade av Qatar i juni 2017, valgte Tyrkia å støtte Qatar.

Men hvorfor valgte Erdogan å trosse denne klubben med til dels svært rike og mektige og i stedet støtte den lille staten i Gulfen?

– Det har både en ideologisk og en økonomisk forklaring, sier Haugom.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og kona Emine ankommer Washington i USA den 15. mai 2017. De går her ut av et av de andre flyene som den tyrkiske presidenten har til disposisjon.

Tyrkia og Qatar sto på samme side under den arabiske våren

For å finne den ideologiske forklaringen må vi gå tilbake til Den arabiske våren i 2011. Da valgte både Qatar og Tyrkia å støtte bevegelser som sto nær Det muslimske brorskapet. Blant annet støttet de president Muhammed Mursi i Egypt.

– Brorskapets ideologi har mange berøringspunkter med ideologien til Erdogans parti AKP, sier Haugom.

Tamim bin Hamad Al-Thani inspiserer en æresgarde i Ankara i 2014. Han fikk da se Erdogans nye palass.

Tyrkia trenger penger utenfra

Men i dag er det økonomiske forholdet vel så viktig for Tyrkia.

– Tyrkias økonomi bygger på kapitaltilførsel fra utlandet, og mange av de andre kildene til kapital har tørket inn. Derfor er Qatar blitt en enda viktigere investor for Tyrkia, sier Haugom.