I dag gikk Löfven på nok en smell. Nå peker han på Kristersson.

Fredag formiddag ble taperstempelet igjenstemplet på Stefan Löfvens panne. Nå mener han at Ulf Kristersson (M) like godt kan få prøve å bli Sveriges neste statsminister.

Socialdemokraternas leder Stefan Löfvenfikk i dag tommelen ned i en statsministeravstemning. Han mener Moderaternas leder Ulf Kristersson bør få sjansen til å danne regjering, siden Riksdagen allerede har vedtatt et budsjett fremsatt av M. Bildet er tatt under en statsministerduell i valgkampen.

Nesten 100 dager har gått siden svenskene gikk til valgurnene. Likevel er regjeringsspørsmålet fortsatt like uavklart som det var valgkvelden 9. september.

For Socialdemokraternas leder Stefan Löfven, som nå leder en overgangsregjering, har dagene denne uken trolig vært hans mørkeste noensinne i hans politiske liv.

I dag ble han som ventet nedstemt i Riksdagens «statsministeromröstning». Den som vinner en slik avstemning i den svenske nasjonalforsamlingen får i oppdrag å danne regjering.

200 av representantene i Riksdagen stemte mot Löfven, noe som tilsvarer alle mandatene til Moderaterna, Liberalerna, Centern, Kristdemokraterna og Sverigedemokraterna.

116 stemte for og 28 avsto fra å stemme.

Aftonbladet skriver i dag at talmannen sier han vil innlede nye samtaler med alle partilederne. Og at han starter forberedelsene til nyvalg.

Lööfs brutale avvisning

Uken startet med at Centerpartiets leder Annie Lööf, mandag morgen slamret døren ettertrykkelig igjen for et blokkoverskridende regjeringssamarbeid mellom Socialdemokraterna og Centern.

To dager senere, onsdag, stemte Riksdagen ned Löfvens forslag til statsbudsjett og vedtok i stedet budsjettforslaget til høyrepartiene Moderaterna (M) og Kristdemokraterna (KD). Stemmene fra innvandringskritiske Sverigedemokraterna (SD) avgjorde utfallet.

I dag hadde Riksdagensin andre «statsministeromröstning» på initiativ fra talmannen (som kan sammenlignes med den norske stortingspresidenten). Igjen tapte Löfven så det synger.

Löfven: – Logisk med Kristersson

Da M og KDs budsjett, med bl.a. 20 milliarder i skattelette, ble vedtatt onsdag, sa Löfven at det egentlig nå er logisk at talmannen ber Riksdagen stemme over M-leder Ulf Kristersson som ny statsminister.

Men Kristersson har allerede tapt én statsministeravstemning etter valget.

Talmannen har derfor bestemt at Löfven er annenmann ut i avstemningene om hvem som skal bli statsminister – selv om det allerede er temmelig klart at han ikke vil få nok støtte.

Så lite sannsynlig er det at Löfven vinner avstemningen, at han ikke engang var til stede i Riksdagen fredag. Löfven drar i stedet til Brussel og EU-toppmøtet. Han avviser at det er å vise liten respekt for Riksdagen.

Les også

Hvem er hvem i svensk politikk, og hvem samarbeider med hvem?

– Jeg gjør nok bedre nytte for velgerne i Brussel akkurat den dagen, sa Löfven på en pressekonferanse onsdag kveld, og viste bl.a. til at brexit står på agendaen i Brussel.

Löfven aksepterte likevel at Riksdagen foretok en avstemning om hans kandidatur, selv om det på forhånd var kjent at han vil tape.

– Det er riktig av talmannen å sette inn et press nå, selv om heller ikke denne runden gir resultater, sa han.

Kristersson for tur

Flere svenske kommentatorer tror talmannen – etter fredagens avstemning – igjen vil peke på Ulf Kristersson. Både fordi det nå er vedtatt et statsbudsjett med mye høyrepolitikk, men også fordi Löofs kontante avvisning av Löfven kan åpne for at Centern, og dermed også Liberalerna, igjen kan snu seg mot Alliansen.

Ulf Kristersson

«Mittenpartiene» Centern og Liberalerne, som sammen med M og KD tidligere har utgjort regjeringsblokken Alliansen, støttet nemlig ikke Kristersson i den første «statsministeromröstningen», fordi det ville innebære å gi innflytelse til SD.

Etter at Lööf ikke lyktes med sitt forsøk på regjeringssamarbeid med Socialdemokraterne, kan hun muligens igjen støtte Kristersson. Men da vil hun samtidig bryte valgløftet om ikke å bidra til at SD får innflytelse. Kristersson er nemlig avhengig av SDs støtte for å vinne en «statsministeromröstning».

Les også

Löfven kan bli tvunget til å føre høyrepolitikk

Finalerunde må til?

Talmannen har, etter fredagens avstemning, to forsøk igjen. Med kun få dager igjen til jul er det ikke usannsynlig at Sverige går inn i det nye året uten at regjeringsspørsmålet er avklart.

Mange tror det ikke vil komme noe avklaring før i den fjerde og siste «omröstningen». Mislykkes talmannen også en fjerde gang blir det nemlig automatisk nyvalg i Sverige. De fleste antar at det kun er Sverigedemokraterna som vil tjene på et nyvalg.

Talmann Andreas Norlén

Mye kan derfor tale for at Kristersson ikke vil være «kandidat» i talmannens tredje forsøk, men håpe at det først skjer i en fjerde runde. Kristersson vil uansett neppe takke ja til å bli nominert i tredje runde – dersom han ikke er sikker på å vinne.

Alternativet for talmannen kan da være å peke på Lööf, til tross for at hun har svært liten sjanse til å samle nok støtte, for slik å presse frem en fjerde og siste avstemning.

Det kan samtidig også være Löfvens sjanse til likevel å bli statsminister, men bare dersom Kristersson skulle «gå på plankan» i den tredje avstemningen – og tape. Da stiger Löfvens sjanse til å fortsette som statsminister ved at han blir kandidat i finalerunden.

Men dette bestemmer talmann Andreas Norlén – som tilhører Moderaterna.