Verden

Voldsomme protester mot økte bensinpriser i Frankrike

Over 400 personer er skadet, 14 av dem alvorlig, under gateprotester mot høyere bensinpriser i Frankrike.

Demonstranter i gule vester blokkerer motorveien i Haulcin i Frankrike.
  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Det bekrefter innenriksminister Christophe Castaner.

Overfor den franske radiokanalen RTL opplyste Castaner søndag at anslagsvis 288.000 aktivister, mange i gule vester, var med i demonstrasjoner som tok plass på 2034 forskjellige steder rundt om i Frankrike lørdag.

Demonstrantene bærer gule vester, et symbol på støtte til franske sjåførers kamp mot dyrere drivstoff. Dette bildet er tatt i Donges.

Under protestene har aktivistene blokkert motorveier, hovedveier og rundkjøringer for å vise misnøye med den franske regjeringens forslag om å øke bensinprisene.

Regjeringen har foreslått å øke avgiftene på bensin og diesel med henholdsvis 1 eurocent (8 øre) og 4 eurocent (32 øre).

Én omkom, 409 er skadet

Totalt er 409 personer skadet, noe som er dobbelt så mange som det som ble meldt lørdag. 28 av dem er fra politi, militærpoliti og brannvesenet. I tillegg omkom en demonstrant etter å ha blitt påkjørt av en bil som kjørte inn i en menneskemengde like nord for byen Grenoble sørøst i landet.

Flere vier i Frankrike er blokkert av demonstrantene, dette er i Nantes.

Utover natten fortsatte demonstrasjonene, og ifølge Castaner skal rundt 3500 personer ha deltatt.

– Alkohol og idiotisk oppførsel

– Natten var urolig. Den har vært preget av overfall, slåsskamper og knivstikking. Det var slåssing mellom demonstranter i gule vester, og enkelte steder var det mye alkohol. Det fører gjerne til idiotisk oppførsel, sa Castaner.

Politiet stanser en demonstrant på Champs Elysèes som protesterer mot høyere bensinpriser.

Politiet har avhørt rundt 283 av aktivistene. Rundt 157 av dem er satt i varetekt.

Ifølge innenriksministeren har demonstrantene varslet at de vil fortsette protesten søndag, og at det vil skje på 150 ulike steder rundt om i landet.

Les mer om

  1. Frankrike
  2. Bensinpris