Russlandsetterforskningen gikk nettopp inn i en ny fase. Donald Trump jr. har grunn til å være nervøs.

President Trump fikk med seg en svært ubehagelig reisegave fra spesialetterforsker Robert Mueller før helgens G20-møte.

Michael Cohen stilte overraskende opp til et rettsmøte i New York tirsdag, der han innrømmet å ha løyet om Trumps Russland-forbindelser.

– Han er en svak person og en ikke veldig smart person!

Donald Trump var synlig opprørt da han torsdag kommenterte nyheten om at hans tidligere personlige advokat nå har innrømmet å ha løyet for Kongressen.

Michael Cohen var en av Trumps mest lojale medarbeidere. Nå er han blitt en alvorlig trussel for presidenten.

Cohen skal ha erkjent overfor en dommer i New York at han løy til Senatet i 2017 om planer om å bygge et Trump Tower i Moskva samtidig som Donald Trump var presidentkandidat.

Les også

Trumps tidligere advokat innrømmer å ha løyet for Kongressen

– Trump er en sentral figur i etterforskningen

Cohen sier nå at forhandlingene om en skyskraper pågikk helt til juni 2016 – etter at Trump var blitt republikanernes presidentkandidat.

Flere kommentatorer påpeker nå at etterforskningen er gått inn i en ny fase – og at presidenten har grunn til å være bekymret.

«Etterforskerne har nå gjort det klart at Trump er en sentral figur i undersøkelsene om Trump-kampanjen samhandlet med russiske myndigheter i 2016-valgkampen», skriver The Washington Post.

Her er noen av grunnene til at Cohens overraskende skylderklæring er så viktig:

1. Den som lyver, kan havne i trøbbel

Donald Trump Jr. hadde en sentral rolle i valgkampen i 2016. Dersom han har løyet til Kongressen om hva som skjedde i denne valgkampen, kan han havne i rettslig trøbbel.

Flere Trump-rådgivere har fått rettslig trøbbel for å lyve til FBI, men det er første gang Mueller velger å gå til retten for å «ta» noen for å ha løyet til Kongressen. Dette vil trolig få alarmklokkene til å ringe hos andre i Trumps nærmeste sfære.

Adam Schiff, den nye lederen for den mektige etterretningskomiteen i Representantenes hus, sa torsdag at han vet om flere som har løyet under ed overfor kongressens etterforskere.

Blant dem som trolig har grunn til å være nervøse: Donald Trump Jr., presidentens eldste sønn.

Han fortalte til Senatet i fjor at han ikke visste om andre land enn Russland som hadde tilbudt støtte til Trump-kampanjen. Senere avslørte The New York Times at han hadde fått slike tilbud fra både Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater.

Ryktene har gått i flere uker om at Trump Jr. er forberedt på å bli siktet av Mueller for å ha løyet om utenlandsk hjelp i valgkampen.

Les også

Saudi-Arabia har brukt millioner på Trumps hoteller. Nå nekter presidenten å kritisere den drapsanklagede kronprinsen.

2. Trump-svar til besvær

Tidligere FBI-sjef Robert Mueller leder spesialetterforskningen av Russlands innblanding i presidentvalget i 2016.

Etter flere måneders utsettelser, valgte Trump tidligere denne måneden å levere inn sine skriftlige svar på Muellers spørsmål.

Ett av disse spørsmålene handler om Trump Tower i Moskva.

Mueller tror tydeligvis at Cohen snakker sant – ellers hadde han ikke latt ham bli stilt for retten for å erklære sin skyld. Dersom Trump forteller en annen historie enn hva Cohen sier, kan presidenten havne i alvorlig trøbbel for å ha løyet til spesialetterforskerne.

3. Russland-problemene tårner seg opp

Trump har i flere tiår snust på muligheten til å investere i Russland. Her er han på en mottagelse i Moskva i 1996.

Mueller etterforsker Russlands innblanding i 2016-valget og om det foregikk noe samarbeid mellom Trump-kampanjen og russiske myndigheter i valgkampen.

Mueller har siktet 33 personer, men ingen av dem har tegnet en direkte linje mellom Trump og Russland. Det endret seg torsdag.

Cohens innrømmelser er første gang det er blitt offentlig kjent at Mueller ser en sammenheng mellom Donald Trumps forretningsinteresser i Russland og den amerikanske valgkampen.

Mens Trump forhandlet med Russland, snakket han samtidig høyt om at han ønsket å redusere sanksjonene som var innført mot russiske myndigheter i kjølvannet av Krim-invasjonen.

Forhandlingene Cohen nå innrømmer å ha vært del av, foregikk i hemmelighet. Trump sa flere ganger i løpet av valgkampen at han ikke hadde noen forbindelser med Russland.

Fredag innrømmet han på Twitter at forhandlingene faktisk var reelle.

«Jeg vurderte å oppføre en bygning et sted i Russland. La ikke inn noe penger, ingen garantier og gjennomførte ikke prosjektet. Heksejakt!» skriver han.

4. Nytt år, nye høringer

Adam Schiff skal lede etterretningskomiteen i Representantenes hus fra januar. Han har lovet å starte flere etterforskninger av president Trump.

Demokratene vant et klart flertall i Representantenes hus i mellomvalget 8. november. De overtar ledelsen i de ulike komiteene i «Huset» når Kongressen møtes 21. januar.

I komiteene kan demokratene starte nye etterforskninger, stevne inn vitner og kreve å få utlevert dokumenter.

Adam Schiff har allerede kunngjort at han vil igangsette en rekke etterforskninger.

Blant dem: Avsløringen i Buzzfeed News på torsdag om at Trump skal ha tilbudt Russlands president Putin en toppleilighet verdt 50 millioner dollar i det nye Trump Tower i Moskva dersom det ble bygget.

5. Ny justisminister stanser ikke Mueller

Matthew Whitaker er utnevnt av Trump som midlertidig ny justisminister.

Like etter mellomvalget ble Jeff Sessions sparket som justisminister og midlertidig erstattet av Matthew G. Whitaker. Dermed overtok Whitaker også ansvaret for Mueller-etterforskningen.

Det har vært et åpent spørsmål hva Whitaker kom til å gjøre med Mueller-etterforskningen, som han tidligere har uttalt seg kritisk mot.

Cohens rettshøring torsdag tyder på at han lar etterforskningen pågå som før.

Whitaker skal ha blitt informert om rettsmøtet på forhånd, men han ble ikke spurt om tillatelse til å la Cohen stille i retten, skriver The Washington Post.