Ett år etter at kuppjubelen sto i taket: Politikere nektet å reise seg for presidenten. Endte på sykehus.

Da Zimbabwes politikere skulle få fremlagt landets statsbudsjett, endte to av parlamentarikerne på sykehus.

Parlamentariker Lynette Karenyi blir fraktet til sykehus etter sammenstøt med politiet i nasjonalforsamlingen.

For ett år og et par dager siden jublet folk i hovedstaden Harares gater. Robert Mugabe, som hadde styrt landet med hard hånd i 37 år, var avsatt.

– Enhver forandring vil nå bringe et mye bedre Zimbabwe, sa en av dem som feiret på gaten, til Aftenposten.

Det meste som før

Ett år senere mener opposisjonspartiet MDC at det meste er som før. Emmerson Mnangagwa, en tidligere spionsjef populært kalt «Krokodillen», vant i sommer en knapp seier i et presidentvalg MDC mener var manipulert.

Torsdag møtte presidenten, som representerer partiet ZANU-PF, i parlamentet da landets statsbudsjett skulle legges frem. Men MDC-politikerne nektet å reise seg slik tradisjonen er. De ble sittende på sine plasser.

Opposisjonspolitikerne nektet å reise seg for Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa (nede til høyre med skjerf).

To til sykehus

Nasjonalforsamlingens leder ba dem forlate salen, men de nektet. Da ble politiet tilkalt, og det endte i tumulter. To av partiets folkevalgte, Lynette Karenyi og Tabitha Kumalo, ble kjørt til sykehus.

Hadde på partiskjerf

Slik fremstiller MDC saken i en kunngjøring:

  • Emmerson Mnangagwa er ikke Zimbabwes valgte president ettersom partiet hans stjal folkets stemmer og ikke fortjener respekt.
  • Det finnes ingen regel som tilsier at parlamentarikerne må reise seg for presidenten.
  • Kjennetegn er ikke tillatt i parlamentet, og Mnangagwa opptrådte derfor respektløst ved å ha på seg partiskjerf.
  • Politiet og militæret har ikke noe å gjøre i parlamentet og skal ikke kaste ut parlamentarikere med vold.
Finansminister Mthuli Ncube ankommer parlamentet torsdag med sin budsjettkoffert.

Står ved beslutningen

Nasjonalforsamlingens leder Jacob Mudenda begrunnet sin beslutning med at politikerne hadde vært respektløse overfor presidenten.

– Vi vil ikke la noen delegitimere statsoverhodet, sier han ifølge avisen Bulawayo24.

Mange i regjeringspartiet mener at de som ikke anser valget som rettferdig, heller ikke burde la seg ta i ed som medlemmer av nasjonalforsamlingen.

– Slutt med hykleriet

Temba P. Mliswa, en av regjeringspartiets frittalende representanter, slår på Twitter hardt tilbake mot dem som ikke reiste seg.

– Oppførselen deres er forkastelig. Det er på høy tid at de avgjør om de er på innsiden eller utsiden. De må slutte med hykleriet, mener han.

Mliswa mener at de selv er skyld i at de går glipp av viktige møter i nasjonalforsamlingen, og at de derfor ikke burde motta godtgjørelse og frynsegoder som parlamentarikere.

«Ingen bensin», står det på dette skiltet i hovedstaden Harare torsdag.

Tomme bensinpumper

Ett år etter kuppjubelen er optimismen dempet. En allerede skadeskutt økonomi er blitt verre med ny prisstigning. Søndag meldte lokale medier om tomme pumper på bensinstasjoner fordi man ikke hadde valuta til å importere drivstoff. Folk i landet bruker fremdeles amerikanske dollar etter at landets egen valuta kollapset i 2009. Den forventede tilnærmingen til vestlige land og investorer beskrives som i beste fall nølende, og valget er fremdeles omstridt.