Trump og Kongressen enige om midlertidig avtale, åpner offentlig sektor

President Donald Trump måtte gi seg og godtok å gjenåpne offentlig sektor i USA i tre uker, enda han ikke fikk pengene han krevde for å bygge en mur mot Mexico.

President Trump under en pressekonferanse 25. januar.

Trump kunngjorde gjenåpningen på plenen utenfor Det hvite hus fredag, få timer etter at det kom meldinger om store problemer i flytrafikken i USA.

Kort etter vedtok først Senatet og deretter Representantenes hus enstemmig et midlertidig budsjett som midlertidig avslutter nedstengningen, og ikke lenge etter signerte Trump selv avtalen.

– Jeg er stolt over å offentliggjøre at vi har nådd frem til enighet om å avslutte nedstengningen og åpne opp offentlig sektor, sier Trump.

– Som dere vet, har jeg mektige verktøy jeg kunne brukt for å få det jeg ville, men de har jeg latt være å benytte meg av, sier Trump, med henvisning til hans mulighet til å erklære unntakstilstand langs Mexico-grensen.

Alvoret rundt nedstengningen begynte for alvor å vise seg da flygeledere som ikke har fått lønn på flere uker, begynte å sykmelde seg, noe som blant annet førte til at New York-flyplassen LaGuardia ble stengt for innkommende fly.

Fra før gikk det stadig tregere i sikkerhetskontrollen på en rekke flyplasser fordi inspektører sykmeldte seg. Museer var stengt, folk fikk ikke igjen skattepengene sine, og til og med Secret Service, som passer på presidenten, og ansatte i Det hvite hus jobbet uten lønn.

Les også

Tidligere Trump-rådgiver arrestert og siktet av spesialetterforsker Robert Mueller

Pinlig nederlag

Trump har gang på gang slått fast at han ikke ville gi etter i budsjettstriden med Demokratene, noe han til slutt likevel måtte gjøre da det ble klart at nedstengningen ville bli stadig mer skadelig for økonomien.

Avtalen er et pinlig nederlag for presidenten, og demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, og lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, frydet seg over seieren.

Schumer sa han håper Trump har lært leksa, og Pelosi gjorde det igjen tindrende klart at Demokratene ikke har tenkt å gi Trump penger til muren om tre uker heller.

– At vi står samlet, er vår makt. Og det er kanskje det presidenten undervurderte, sa Pelosi om den sterke enheten blant demokratene. Det var blant republikanerne det var sprekker. Seks av de republikanske senatorene brøt med Trump og stemte for det siste demokratiske forslaget om å gjenåpne staten.

Den midlertidige avtalen innebærer at rundt 800.000 statsansatte som ikke har fått lønn siden 22. desember, vil få etterbetalt det de har til gode.

Les også

En Trump-tilhengers beretning fra innsiden av Det hvite hus: Harme, hårspray og hundsing

Lovpriser Israels mur

Avtalen innebærer ikke at Trump får de 50 milliarder kronene han krever for å bygge den omstridte muren langs grensa til Mexico.

– Men representanter for begge partier skal nå sette seg ned og forhandle om styrket grensekontroll, sa Trump, som holdt en lang tale om murens fortrinn.

– Murer virker. Israel bygde en mur, den har vært over 99,9 prosent effektiv. Det vil ikke være noe annerledes hos oss, sa Trump, som fortsatt håper å overtale Demokratene til bevilge pengene han krever.

Den internasjonale domstolen i Haag har for øvrig slått fast at muren Israel har bygd inne på Vestbredden, er ulovlig og må rives.

Truer med ny nedstengning

Dersom Trump ikke får pengene til grensemur, truer han med å stenge ned offentlig sektor på nytt.

– Jeg forventer at både demokrater og republikanere i løpet av de neste 21 dagene vil legge godviljen til. Vi har ikke noe annet valg enn å bygge en mektig mur eller stålbarriere, sa han, og hevdet at dette er tvingende nødvendig for å holde bestialske voldsmenn, narkotikasmuglere og andre kriminelle ute fra USA.

– Dersom vi ikke får en god avtale med Kongressen, kommer statsapparatet enten til å stenge ned igjen 15. februar, eller så kommer jeg til å bruke min grunnlovsfestede makt til å håndtere krisen, sa Trump.

Trump har gjentatte ganger de siste ukene antydet at han om nødvendig vil erklære unntakstilstand langs Mexico-grensa for på den måten å kunne omgå Kongressen.

Donald Trump og Demokratenes fraksjonsleder i Senatet, Chuck Schumer i Det hvite hus 11. desember. I den opphetede diskusjonen mellom de to sa Trump blant annet at han var «stolt av å stenge ned det offentlige på grunn av grensesikkerheten».

Mister oppslutning

Trump utløste nedstengningen i desember for å presse demokratene etter at de nektet å gi penger til muren.

Men demokratene under ledelse av den nye lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, lot seg ikke presse og kalkulerte med at velgerne ville legge skylden på Trump for kaoset som etter hvert oppsto.

Og de fikk rett. Nedstengningen av offentlig sektor har tært kraftig på Trumps popularitet, viser en meningsmåling utført forABC News.

53 prosent av de spurte i målingen gir Trump skylden for nedstengningen, og 60 prosent er misfornøyd med presidentens innsats for å løse budsjettstriden.

37 prosent av de spurte mener nå at Trump gjør en generelt god jobb som president, mot 41 prosent i oktober. Blant kvinner er det bare 27 prosent som mener at Trump er en god president, viser målingen.