Verden

Thailands konge kritiserer søsterens forsøk på å bli statsminister

Thailands konge har utstedt en ordre om at kongefamiliens medlemmer ikke kan blande seg inn i politikk etter at hans søster sa hun vil bli statsminister.

Bildet av Thailands prinsesse Ubolratana holdes opp av Thai Raksa Chart-partiets leder under en kunngjøring i valgkommisjonen i Bangkok fredag. Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB

Kong Maha Vajiralongkorn (66) er lillebroren til prinsessen, den eldste datteren til avdøde kong Bhumibol. 67 år gamle prinsesse Ubolratana skapte sjokkbølger i Thailand da hun fredag stilte som statsministerkandidat for opposisjonspartiet Thai Raksa Chart.

Thailands konge mener det er upassende og grunnlovsstridig at prinsesse Ubolratana vil bli statsminister.

– Å bringe et høytstående medlem av kongefamilien inn i det politiske systemet er i strid med kongelige tradisjoner og nasjonens kultur. Det er upassende, heter det i en sjelden uttalelse fra kong Maha Vajiralongkorn fredag.

Kongen utstedte sent fredag kveld et dekret der det slås fast at ingen medlemmer av kongefamilien bør involvere seg i politikk. Ordren ble lest opp av kongen selv på statlig fjernsyn, melder AP.

– Vanlig borger

Prinsesse Ubolratana vil bli det første medlemmet av kongefamilien til å gå inn i partipolitikken. Hun akter å utfordre sittende statsminister og militærjuntaens håndplukkede kandidat Prayut Chan-O-Cha i valget i mars.

Kort tid etter sa juntalederen at han stiller til gjenvalg.

Det thailandske militæret regnes for å være blant Thailands mest monarkivennlige institusjoner. Opposisjonspartiet som har nominert prinsessen, er skeptisk til monarkiet.

Selv takket hun folket for støtten tidligere fredag:

– Takk for deres kjærlighet og støtte, jeg er dypt rørt, skrev hun på Instagram etter nominasjonen fra partiet som ble grunnlagt av tidligere statsminister Thaksin Shinawatras allierte.

– Jeg ønsker å påpeke at jeg har sagt fra meg min kongelige tittel, og nå er jeg en vanlig borger. Jeg har ingen privilegier i forhold til andre thailendere, tilføyer hun.

Hun ga fra seg sin kongelige tittel etter at hun giftet seg med amerikanske Peter Jensen i 1972. Paret skilte seg og hun flyttet etter hvert tilbake til Thailand, der hun fortsatt regnes som en del av kongefamilien.

Over politikken

Kongen og prinsessens foreldre er tidligere kong Bhumibol Adulyadej, som døde i 2016, og dronning Sirikit.

Partiet Thai Raksa Chart har tette bånd til Shinawatra-familien, som har fostret to tidligere thailandske statsministre; Thakrin Shinawatra, som styrte landet fra 2001 til han ble kuppet i 2006, og hans søster Yingluck Shinawatra, som styrte fra 2011 fram til militærkuppet i 2014.

Kongehuset står sterkt i Thailand og er skjermet fra kritikk på grunn av en streng ærekrenkelseslov.

– Kongen og kongefamiliens status står over politikken, heter det i uttalelsen fra kongehuset fredag.

Valg i mars

De militære har under Prayut betegnet seg som monarkiets beskyttere, men Ubolratanas inntreden i politikken snur opp ned på dette. Shinawatra-familien, som hun er i ledtog med, er juntaens verste fiende.

Kommentatorer sier hun kan fungere som en brobygger mellom Thaksins tilhengere, rødskjortene, og gulskjortene som er erkerojalister.

Valget avholdes 24. mars og er det første siden kuppet i 2014.