Verden

246 drept i IS-angrep sør i Syria

Tallet på døde etter IS-angrepene sør i Syria onsdag er nå oppe i 246, ifølge eksilgruppen SOHR. Over halvparten av de drepte er sivile.

Røyk og bomber fra kampene mellom regimevennlige styrker og opprørere i Sør-Syria onsdag, fotografert fra de israelsk-okkuperte Golanhøydene.
  • og NTB

Ekstremistgruppen IS gjennomførte en rekke koordinerte angrep i Sweida-provinsen onsdag.

Minst sju selvmordsbombere utløste eksplosjoner i provinshovedstaden Sweida og omkringliggende landsbyer. Bombene ble fulgt av ild fra håndvåpen.

– Antallet døde er nå 246, inkludert 135 sivile, sier Rami Abdulrahman i eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

De øvrige døde var regimevennlig milits eller lokale innbyggere som hadde tatt til våpen for å forsvare sine hjem.

Minst 45 IS-krigere døde også i angrepene, ifølge SOHR.

Vendte hjem til død

– Noen innbyggere som flyktet fra angrepene på sine landsbyer, har vendt tilbake og funnet døde i sin hjem, sier SOHRs leder Rami Abdulrahman.

IS tok på seg ansvaret for volden og sier det var deres krigere som angrep regjeringsstyrkenes stillinger i provinshovedstaden og utløste selvmordsbomber.

IS' voldsomme angrep startet grytidlig onsdag morgen og skjer under en uke etter at regimet med russisk støtte innledet en større offensiv for å drive IS ut fra naboprovinsen.

Drusere

En kilde i det lokale helsevesenet bekrefter onsdag kveld overfor nyhetsbyrået AP at minst 204 mennesker er drept i angrepene Sweida.

Hittil har Sweida, hvor de fleste innbyggerne tilhører folkegruppen drusere, i stor grad spart for de verste voldshandlingene gjennom krigen som har herjet i resten av Syria siden 2011.

– Det er det høyeste dødstallet i Sweida-provinsen siden krigen startet, sier Abdulrahman.

38 IS-krigere ble også drept, i tillegg til selvmordsbomberne. FNs nødhjelpskoordinator for Syria, Ali al-Zaatari, fordømmer det han omtaler som terrorbomber i Sweida og ber om at alle sivile beskyttes.

Skjulesteder i ørkenen

Bashar al-Assads regime kontrollerer mesteparten av Sweida, men IS har beholdt et visst nærvær i et ørkenområde nordøst i provinsen.

Sør-Syria har vært dels beskyttet av en våpenhvile framforhandlet av stormakter i fjor, men volden har økt dramatisk de siste ukene. Etter å ha drevet syriske opprørsgrupper ut av mesteparten av sør, har Assads styrker og hans russiske allierte i større grad rettet skytset mot en IS-lomme i provinsen Daraa.

Syrias statlige nyhetsbyrå SANA forklarer IS' stormløp i Sweida onsdag som et forsøk på å dempe presset på restene av IS som skal være i ferd med å bli nedkjempet vest i Daraa.

Selv om IS i stor grad er slått militært både i Syria og Irak, kontrollerer gruppa fortsatt noen mindre områder øst og sør i Syria. I tillegg har gruppa fortsatt å gjennomføre geriljaangrep og terroraksjoner.

Les mer om

  1. Syriakrigen
  2. Krig
  3. Syria