Flere drept i angrep mot jordmorskole i Afghanistan

Minst tre personer ble drept og minst sju andre ble såret da væpnede menn stormet en jordmorskole i Jalalabad i Afghanistan. Angrepet varte i over seks timer.

Minst 67 mennesker, inkludert elever og lærere, var inne på jordmorskolen i Jalalabad i Nangarhar-provinsen da angrepet begynte ved 11-tiden lokal tid lørdag formiddag.

En selvmordsbomber sprengte seg selv ved inngangen til bygningen, og tok med seg to sikkerhetsvakter og en sjåfør i døden, før en andre angriper tok seg inn på selve jordmorskolen.

Afghanske sikkerhetsstyrker arbeidet i drøye seks timer med å evakuere jordmorskolen og få kontroll på den andre gjerningspersonen. Før den tid ble sju andre, inkludert tre sikkerhetsansatte, to sivile og to myndighetsansatte, såret av angriperne.

Uklart motiv

Inamullah Mikhail, talsperson for Nangarhars helsedepartement, sier 48 kvinner fra avsidesliggende distrikter var elever ved et toårig jordmorprogram ved skolen.

Den ligger sentralt i Jalalabad, i et område der flere internasjonale organisasjoner og konsulater har kontorer, og finansieres av afghanske myndigheter.

– Vi aner ikke hvorfor en jordmorskole ble angrepet, sier Mikhail.

Ingen grupper har så langt påtatt seg ansvaret, men den ytterliggående islamistgruppa IS har stått bak en rekke lignende angrep i Jalalabad den siste tiden, der flere titalls mennesker er drept. Taliban skriver i en WhatsApp-melding til AFP at de ikke var involvert i lørdagens angrep.

Fordømmes

Afghanistankomiteen (NAC) arbeider i Jalalabad med utdanning av jordmødre og sykepleiere, i samarbeid med helsemyndighetene i provinsen.

– De siste to ukene har det vært gjennomført en rekke angrep mot utdannings- og helseinstitusjoner i Nangarhar-provinsen. Afghanistankomiteen og helsemyndighetene har derfor stanset undervisningen ved Institute of Health Sciences (IHS), og lærere og studenter ved den norskstøttede utdanningen er ikke rammet av angrepet, understreker de i en epost til NTB.

Videre sier de at alle de ansatte ved skolen som ble angrepet ble evakuert i løpet av dagen.

– Våre tanker går til alle de som er rammet og til den afghanske organisasjonen som var mål for angrepet. Afghanistankomiteen fordømmer på det sterkeste angrepene mot helse- og utdanningsinstitusjoner i Afghanistan, skriver de.