Verden

NATO: Satellittbildene som beviser at russiske soldater er i Ukraina

BRUSSEL (Aftenposten) NATO har frigitt ferske satellittbilder fra Øst-Ukraina

Disse bildene skal vise russiske artellerienheter i bevegelse inne i Ukraina.
  • Ingeborg Moe
    Ingeborg Moe
    Journalist
Russiske artellerienheter i posisjon inne i Ukraina.
Natobilder2-2X5LH_Ru8R.jpg
natobilder3-6IilZBMODy.jpg
natobilder4-yyVqXUudNm.jpg

Ifølge NATOs militære hovedkvarter i Mons i Belgia viser de nye satellittbildene hvordan russiske kampstyrker beveger seg innover den ukrainske landsbygda. De er tatt nå i slutten av august på et tidspunkt der Russland avviser at de er inne i Ukraina, mens Ukraina og NATO sier det motsatte.

— De siste to ukene har vi sett en betydelig økning i den russiske militære innblandingen i Ukraina, sier brigader Nico Tak i en pressemelding fra SHAPE, som er NATOs militære hovedkvarter.

Det amerikanske utenriksdepartementet uttalte nå i kveld at de ser et "mønster med økende aggresjon" fra russiske side, og at de nå vurdere hvordan de skal reagerer på dette.

Se interaktivt kart over situasjonen i Ukraina lengre ned i teksten.

- Opererer i Ukraina

— Satellittbildene som vi har frigitt i dag beviser at russiske kamptropper, utstyrt med avanserte og tunge våpen, opererer innenfor Ukrainas territorium.

Les også:

Les også

- Russland har invadert Ukraina

NATO mener bildene bare viser toppen av isfjellet, og at det russiske engasjementet i Ukraina er langt større. De anslår overfor Financial Times at det er rundt 1000 russiske soldater innenfor grensen, og at det er 20 000 på den russiske siden.

— Vi har også oppdaget at store mengder avanserte våpen, blant annet luftforsvarssystemer, artilleri, tanks og pansrede kjøretøy blir sendt til separatiststyrker i Øst-Ukraina, sier Tak.

— Tilstedeværelsen av disse våpnene i tillegg til at det er et betydelig antall russiske kampstyrker i Ukraina, gjør situasjonen enda mer alvorlig, mener han.

NATO mener bildene viser hvor russiske militære enheter beveger seg i Krasnodon-området i Ukraina, i et område som styres av pro-russiske separatister i Ukraina. NATO mener dette må være russiske styrker fordi de Kiev-styrte ukrainske styrker ikke har klart å komme seg til dette området. Forsvarsalliansens talsmenn sier rett ut at de mener Russland prøver å hjelpe og forsyne separatistene for "i et forsøk på å snu momentumet i kampene, som for øyeblikket går i det ukrainske forsvarets favør".

Bildene blir frigitt samme dag som Ukraina hevder at russiske troppet har krysset grensen. Det russiske forsvarsdepartementet avviser imidlertid dette på det sterkeste. Generalmajor Igor Konasjenkov sier til Interfax at dette er feilinformasjon.

Vurderer nye sanksjoner

EUs utenrikssjef Catherine Ashton sa tidligere i dag at hun er "ekstremt bekymret" over situasjonen.

EUs stats-og regjeringssjefer møtes på et ekstraordinært toppmøte i Brussel på lørdag. Møtet skulle i hovedsak dreie seg om å finne ut hvem som skal være EUs ansikt utad fremover, som president i EUs råd og som ny utenrikssjef. Men utviklingen i Ukraina gjør at også dette vil bli et viktig tema.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel sa at de vil diskutere muligheten for ytterligere sanksjoner mot Russland.

— Vi får informasjon om økt tilstedeværelse av russiske soldater, ny uro og fremgang for separatistene i områder som hittil har vært rolig. Vi gjorde det klart i mars i år at vi vil diskutere flere sanksjoner dersom situasjonen forverrer seg. Så dette temaet vil være på dagsorden for toppmøtet. VI må spørre oss selv hvordan vi skal reagerer, sa Merkel, ifølge Reuters.

Følg Ingeborg Moe:@Ingmoe

Les mer om

  1. Russland
  2. Ukraina