Verden

Obama talte Castro midt imot

HAVANNA (Aftenposten): Den amerikanske presidenten tok til orde for ytringsfrihet og menneskerettigheter da han snakket direkte til det cubanske folket i en tale i Havanna i dag.

Barack Obama talte til det cubanske folk i det nyoppussede nasjonalteateret i Havanna på tirsdag. Foto: REUTERS/Carlos Barria

  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

— Si se puede!

Slik avsluttet president Barack Obama sin historiske tale i storsalen i det nyoppussede nasjonalteateret i Havanna i dag.

Uttrykket er kjent for alle som fulgte Obamas valgkamp i 2008. Yes we can. Ja, vi kan gjøre det.

Denne gangen var det forbrødringen mellom Cuba og USA den amerikanske presidenten snakket om. Eller: Forbrødringen mellom det amerikanske og cubanske folket.

— Jeg er kommet hit over en bro som er bygget av folk på begge sider av Floridastredet, sa Obama, som også understreket den historiske betydningen av besøket.

— Det er på tide å gravlegge stridsøksen i den siste gjenværende delen av den kalde krigen, sa han.

Snakket om menneskerettigheter

Det ble tidlig i talen klart at Obama ønsket å bruke tid på å kritisere menneskerettighetsforholdene på Cuba - dagen etter at president Raul Castro viste tydelige tegn til irritasjon da han ble spurt om landets politiske fanger på en pressekonferanse.

— Jeg kan ikke tvinge dere til å være enige. Men jeg kan fortelle dere hva jeg mener, sa den amerikanske presidenten til forsamlingen.

Og fortsatte:

— Jeg mener at borgere bør ha friheten til å kunne kritisere sine myndigheter uten å bli anholdt. Og ja, jeg tror på frie valg. Dette er menneskerettigheter som jeg mener er universelle.

Det er 88 år siden sist gang en sittende amerikansk president var på besøk:

Les også

Obama har landet på Cuba

På balkongen satt en uttrykksløs president Raul Castro, som dagen i forveien viste stor irritasjon da han ble spurt om menneskerettighetsbrudd og politiske fengslinger på Cuba.

Mens Obama kritiserte situasjonen i øystaten, lente han seg flere ganger inn mot utenriksminister Bruno Rodríguez Parrilla, som satt ved siden av ham, og utvekslet noen ord.

— Demokratiet gir oss plassen vi trenger for å endres

Men Obamas tale, som blir sendt direkte på cubansk TV, var ikke rettet mot ham. Den amerikanske presidenten gjorde det gjentatte ganger at den var rettet mot øystatens innbyggere, spesielt de unge.

— Cubas fremtid tilhører ungdommen, sa Obama, på spansk, til stor jubel fra salen.

Mange jubler over Obamas besøk. Men ikke absolutt alle:

Les også

«Obama på besøk? Pøh, det bryr jeg meg ikke om!»

Obama gjorde det klart at han har hatt flere direkte samtaler med Raul Castro om menneskerettighetenes kår, og at den cubanske presidenten har påpekt at USA også sliter med problemer som rasisme og manglende likestilling.

— Idealene som er utgangspunktet for enhver revolusjon, finner sin sanne uttrykk i demokrati. Ikke fordi det amerikanske demokratiet er perfekt, men fordi vi ikke er det. Demokratiet gir oss den plassen vi trenger for å endres, sa han.

Jubel etter talen

Publikum jublet og klappet flere ganger under talen, men var mer forsiktige i responsen da Obama snakket om menneskerettigheter.

Etterpå var reaksjonen fra flere Aftenposten snakket med svært positiv.

— Jeg elsket det. For en fantastisk tale! Han var modig, han så fremover og snakket åpent. Han tok opp problematiske forhold, men han var også morsom. Jeg likte hvordan han snakket om folks virkelighet og at han fylte talen med cubanske referanser, sier Gretel Delgado, som driver et kunstsenter i Havanna.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.

Les også

  1. Obamas Cuba-besøk skviser amerikanere til forbudt badeby

  2. Obama kommer ikke til å møte mannen USA forsøkte å drepe

  3. Rolling Stones med gratiskonsert i Havana

Les mer om

  1. Cuba
  2. USA