Pakistansk forsvar sier de har skutt ned to indiske jagerfly og pågrepet en pilot. India sier de har skutt ned pakistansk F16.

Pakistan sier de har skutt ned to indiske fly i pakistansk luftrom. Det indiske forsvaret sier de har skutt ned et pakistansk F16.

I Indias hovedstad New Delhi feiret innbyggere med kinaputter tirsdag kveld landets jagerflyangrep på pakistansk territorium natt til tirsdag.

Bare ett døgn etter at indiske jagerfly angrep mål på pakistansk side av den omstridte Kashmir-grensen eskalerte konflikten kraftig.

Kilder i det pakistanske forsvaret sier at de har skutt ned to indiske kampfly. Samtidig melder indiske medier onsdag morgen at Indias luftforsvar har skutt ned et pakistansk F16 som angivelig krenket indisk luftrom.

– Indisk flyver pågrepet

– Ett av flyene falt inne i AJ & K mens det andre falt inne i IOK. En indisk flyver er pågrepet av soldater på bakken, mens to er i området, sier den pakistanske hærens talsmann Asif Ghafoor på Twitter.

AJ & K er en forkortelse for Azad Jammu og Kashmir og er den pakistanske betegnelsen for den delen av Kashmir som er kontrollert av Pakistan. IOK er den pakistanske betegnelsen for den indiskkontrollerte delen av Kashmir.

Sivilt luftrom stengt

Tidligere på morgenen var det en helt annen historie som ble fortalt i indiske medier.

Der het det at pakistanske jagerfly hadde kommet inn i indisk luftrom og blitt jaget av indisk luftforsvar. I indiske medier var det onsdag morgen heller ikke rapporter om nedskutte jagerfly. Derimot het det at et indisk jagerfly hadde styrtet på indisk side av grensen og at to personer var drept i kræsjet.

Samtidig var sivil lufttrafikk stanset i India nord for hovedstaden New Delhi. I Pakistan meldte lokal presse at alle flyplasser var stengt og alle flyvninger kansellert.

Ifølge en talsmann for det pakistanske utenriksdepartemenet, Mohammed Faisal, har Pakistan ikke krenket indisk luftrom, men likevel gjennomført angrep over grensen bare for å demonstrere at de er i stand til å forsvare seg selv.

– Dette er ett av de aller farligste stedene i verden, sa forsker Kristian Berg Harpviken ved fredsforskningsinstituttet Prio til Aftenposten tirsdag.

Busser sprengt i luften

Ett døgn tidligere, natt til tirsdag, var det India som gikk til angrep på det pakistanskkontrollerte området av Kashmir. Dette skjedde som svar på et terrorangrep nylig der militære busser ble sprengt i luften og 40 soldater ble drept.

Hva som faktisk skjedde i bombeangrepet tirsdag, avhenger av hvem du spør:

Indias utenriksminister hevder at de bombet en treningsleir for terrorgruppen Jaish-e-Mohammed (JeM) og at de drepte «et veldig stort antall» terrorister.

Pakistanske forsvarsledere, på sin side, hevder at de indiske bombeflyene ble jaget vekk så fort de krysset grensen og at de ikke rakk å bombe noe annet enn litt buskas på veien tilbake.

Les også

India hevder å ha drept mange terrorister i nabolandet. Pakistan benekter at angrepet skjedde. Nå blusser konflikten kraftig opp.