Verden

Israel avviser granskingskrav etter flere dødsfall under demonstrasjoner på Gaza-stripen

Det kommer ikke på tale å granske israelske soldaters drap på ubevæpnede palestinere på Gazastripen, slår landets forsvarsminister fast.

  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

16 palestinere ble drept og over 1.400 ble såret da israelske soldater skjøt over grensa og inn på Gazastripen fredag.

Videoer viser blant annet ubevæpnede demonstranter som blir skutt i ryggen på flere hundre meters hold.

FNs generalsekretær António Guterres, EUs utenrikssjef Federica Mogherini, Amnesty International og lederen for det israelske venstrepartiet Meretz, Tamar Zandberg, har alle krevd uavhengig gransking. Det er uaktuelt, sier Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman.

– Israelske soldater gjør det som er nødvendig. Alle våre soldater fortjener etter min mening medalje, sier Lieberman til israelsk radio.

– Det kommer ikke på tale med noen granskingskommisjon, slår han ifølge Reutersfast.

Israel kommer heller ikke til å slippe andre granskere til, fortsetter han.

– Vi kommer ikke til å samarbeide med noen granskingskommisjon, sier Lieberman.

Gazastripen fredag. Israelske soldater sprer tåregass mot palestinske demonstranter. Over 1400 personer ble såret, minst 15 personer ble drept.

Skryter av soldatene

Statsminister Benjamin Netanyahu mener også at de israelske soldatenes fortjener skryt etter fredagens hendelser.

– Godt jobbet av våre soldater, fastholdt han lørdag kveld.

Søndag fulgte han opp og svarte på kritikken fra Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, som anklager Israel for «umenneskelige angrep» på palestinske demonstranter.

– Verdens mest moralske hær lar se ikke belære av noen som i årevis har drevet vilkårlig bombing av sivilbefolkningen, skriver Netanyahu i en Twitter-melding.

Den israelske regjeringshæren avviser også kritikk og hevdet først i en Twitter-melding at deres skarpskytterne traff dem de siktet på. Meldingen ble senere slettet.

– Ingenting skjedde ukontrollert, alt var nøyaktig og gjennomtenkt, og vi vet hvor hver eneste kule traff, het det i Twitter-meldingen, som den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B'Tselem har offentliggjort en kopi av.

– Avskyelig massakre

Palestinernes FN-ambassadør Riyad Mansour kaller fredagens hendelse på Gazastripen en «avskyelig massakre» på fredelige demonstranter, og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) tar også skarp avstand fra de israelske soldatenes drap på ubevæpnede palestinere.

– Det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot dem som demonstrerer mot okkupasjon og å bringe sivile i fare i konfliktsituasjoner, sa hun lørdag.

Palestinernes FN-ambassadør Riyad Mansour var skuffet over at USA stanset en uttalelse i Sikkerhetsrådet og anklaget Israel for en «avskyelig massakre» på fredelige demonstranter.
@ygurvitz @saritm0 https://t.co/wDWYaw13dW

Varsler nye demonstrasjoner

Gazastripen, som er på størrelse med Hamar kommune, er hjem for over 2 millioner palestinere. Israel okkuperte enklaven fra 1967 til 2005 og kontrollerer fortsatt luftrommet og kysten utenfor, samt grensen, med unntak av Rafah-overgangen mot Egypt.

Det har vært omfattende demonstrasjoner på Vestbredden og Gazastripen siden president Donald Trump før jul gjorde det klart at USA som første land ville anerkjenne Jerusalem som israels hovedstad og åpne ambassade der.

Den amerikanske ambassaden skal åpne på 70-årsdagen for etableringen av staten Israel 15. mai, og palestinerne i de okkuperte og beleirede områdene har varslet nye demonstrasjoner frem mot denne dagen.

FNs sikkerhetsråd har slått fast at Israels okkupasjon av Øst-Jerusalem er ulovlig, og ingen andre land har derfor ambassade i byen.

Les mer om

  1. Israel
  2. Israel/Palestina
  3. Gaza
  4. USA